Μία νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα προκαλούσε περισσότερες απώλειες και αναστάτωση στις αγορές ομολόγων, σε σχέση με την επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζει ο Μπιλ Γκρος, ο επί μακρόν επενδυτής σταθερού εισοδήματος και γνωστός ως «βασιλιάς των ομολόγων».

Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα επιδεινώσει τα αυξανόμενα ελλείμματα των ΗΠΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνιδρυτής της Pimco, Γκρος στους Financial Times.

«Ο Τραμπ είναι ο πιο πτωχικός από τους υποψηφίους απλώς και μόνο επειδή τα προγράμματά του υποστηρίζουν συνεχείς φορολογικές περικοπές και ακριβότερα πράγματα», είπε ο Γκρος, αν και σημείωσε ότι η προεδρία του Μπάιντεν ήταν επίσης υπεύθυνη για τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανών ελλείμματος.

« Η εκλογή Τραμπ θα ήταν πιο ανατρεπτική».

Τα σχόλια του Γκρος έρχονται λιγότερο από έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου και λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την υπόθεση «hush money» στην οποία ο Τραμπ θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που θα καταδικαστεί για ένα έγκλημα.

Ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν στις περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις καθώς και σε αρκετές πρόσφατες έρευνες ψηφοφόρων στις βασικές πολιτείες που είναι πιθανό να αποφασίσουν τις εκλογές.

Το επιχειρήματα του Τραμπ

Αλλά τα σχόλια του Γκρος υποσκάπτουν ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα του Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία: ότι θα ήταν καλύτερος διαχειριστής της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών των ΗΠΑ σε σχέση με τον Μπάιντεν.

Ένα από τα βασικά οικονομικά σχέδια του Τραμπ είναι η δέσμευση να καταστήσει μόνιμες τις φορολογικές του περικοπές του 2017, μια κίνηση που το think tank Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Προϋπολογισμό, αναμένει ότι θα κοστίσει 4 τρις ​​δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Σε μια συνέντευξη που κυμαινόταν από τις τρέχουσες επιλογές του στην αγορά μέχρι την προέλευση της σπάνιας συλλογής γραμματοσήμων του, ο Γκρος εξήγησε τι έμαθε συγκεντρώνοντας 40 χρόνια από τις μηνιαίες επενδυτικές του προοπτικές σε ένα νέο βιβλίο.

Αλλαγή στρατηγικής

Το αυξανόμενο έλλειμμα των ΗΠΑ έκανε τον Γκρος να εγκαταλείψει τη στρατηγική ομολόγων που τον έκανε διάσημο και τον οδήγησε να δηλώσει στην πιο πρόσφατη προοπτική του ότι «η συνολική απόδοση είναι νεκρή». Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφτασε το 8,8% του ΑΕΠ πέρυσι — υπερδιπλάσιο από το έλλειμμα 4,1 τοις εκατό που καταγράφηκε για το 2022.

Ο Γκρος ομολόγησε ότι πλέον τοποθετήσει το ποσοστό του σταθερού εισοδήματός του σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο κλειστού τύπου που επενδύει σε προνομιούχους τίτλους, ενώ χρησιμοποιεί κάποια μόχλευση για να ενισχύσει τις αποδόσεις.

«Είναι σίγουρα πιο ελκυστικό για έναν επενδυτή που δεν χρειάζεται πολλή ρευστότητα».

Ο Γκρος είναι επίσης σχετικά απαισιόδοξος για τις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι οι επενδυτές «πρέπει να μετριάσουν τις προσδοκίες τους» αντί να αναμένουν μια επ’ αόριστον επανάληψη της περσινής απόδοσης 24% για τον S&P 500.

Ο επενδυτής, ο οποίος εξακολουθεί να ξοδεύει πέντε ή έξι ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τις αγορές στο προσωπικό του τερματικό στο Bloomberg, έχει επίσης ογκώδεις επενδύσεις σε μετοχές καπνού και τίτλους σε ετερόρρυθμες εταιρείες (MLP).

Και στις δύο περιπτώσεις, επιδιώκει να κερδίσει από γωνιές της αγοράς που άλλοι αποφεύγουν. Πολλοί επενδυτές αποφεύγουν τον καπνό για τον αντίκτυπό του στην υγεία, ενώ οι MLP χάνουν μερικά ή όλα τα φορολογικά τους οφέλη όταν διατηρούνται σε αμοιβαία κεφάλαια και οχήματα συνταξιοδότησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανακάμπτουν οι αγορές, στο επίκεντρο Γαλλία και ΒοΕ
Αγορές |

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές, στο επίκεντρο Γαλλία και ΒοΕ

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το αρνητικό κλίμα από την περασμένη εβδομάδα ενώ αναμένουν την απόφαση για τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,3%, με τον κλάδο των ταξιδιών να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει […]