Ο παγκόσμιος προγραμματισμός για έργα παραγωγής ορυκτών καυσίμων είναι αρκετός ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη μέχρι το 2050. Συνεπώς, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να εκδίδουν νέες άδειες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Αυτό επισημαίνει εκτενής μελέτη του University College του Λονδίνου και του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (IISD),  που απευθύνεται σε πολιτικούς ηγέτες. Σύμφωνα με αυτήν, εάν οι κυβερνήσεις πραγματοποιήσουν τις αλλαγές που υποσχέθηκαν για να εμποδίσουν την παραβίαση των κλιματικών στόχων που έχουν θέσει,  δεν θα χρειαστούν νέα έργα ορυκτών καυσίμων, καθώς δεν απειλείται η παγκόσμια επάρκεια.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με τον Guardian, σημειώνουν ότι παρέχουν μια «αυστηρή επιστημονική βάση» για τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο, ώστε να απαγορεύσουν νέα έργα ορυκτών καυσίμων και να ξεκινήσουν έναν μελετημένο σταδιακό περιορισμό της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, ενθαρρύνοντας παράλληλα εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας.

EE: To 50% της ενέργειας στη βιομηχανία προήλθε από ορυκτά καύσιμα το 2022

Καθιερώνοντας μια «σαφή και άμεση ζήτηση» οι πολιτικοί ηγέτες θα είναι σε θέση να θέσουν έναν νέο κανόνα γύρω από το μέλλον των ορυκτών καυσίμων, έναντι του οποίου η βιομηχανία θα μπορούσε να θεωρηθεί «άμεσα υπόλογη», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ανέλυσε τις προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα σεναρίων που συντάχθηκαν για τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή η οποία περιορίζει την παγκόσμια θερμοκρασία εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Διαπίστωσε ότι εκτός από το ότι δεν χρειάζεται νέα εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, δεν χρειάζεται νέα παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα και αερίου σε ένα καθαρό μηδενικό μέλλον.

Ο δρ Steve Pye, εκ των συντακτών της μελέτης, από το Ινστιτούτο Ενέργειας του UCL, είπε: «Είναι σημαντικό ότι η έρευνά μας αποδεικνύει πως υπάρχει μια αυστηρή επιστημονική βάση για τον προτεινόμενο κανόνα, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα έργα ορυκτών καυσίμων».

«Η σαφήνεια που φέρνει αυτός ο κανόνας θα πρέπει να βοηθήσει στην εστίαση της πολιτικής στη στόχευση της απαιτούμενης φιλόδοξης κλιμάκωσης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές και καθαρή ενέργεια, ενώ θα διαχειρίζεται την παρακμή των υποδομών ορυκτών καυσίμων με δίκαιο και δίκαιο τρόπο», είπε ο Pye.

Η έκθεση επεκτάθηκε στις εργασίες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος έχει προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια πως κανένα νέο έργο ορυκτών καυσίμων δεν είναι συμβατό με τον παγκόσμιο στόχο για την οικοδόμηση ενός συστήματος καθαρής μηδενικής ενέργειας.

Ο ΙΕΑ έκρινε απαγορευτική κάθε νέα επένδυση σε μακροπρόθεσμα έργα ορυκτών καυσίμων, αλλά αναγνώρισε ότι θα απαιτηθούν συνεχείς επενδύσεις σε υπάρχουσες υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου και σε ήδη εγκεκριμένα έργα.

Ο Δρ Fergus Green, από το τμήμα πολιτικών επιστημών του UCL, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «το όχι νέα έργα ορυκτών καυσίμων» είναι μια ξεκάθαρη και άμεση απαίτηση, έναντι της οποίας όλες οι τρέχουσες κυβερνήσεις και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μπορούν να κριθούν ευθέως».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη