Έντονη νευρικότητα, πολλές αλλαγές προσήμου και χαμηλός τζίρος (πλην πακέτων) ήταν ο απολογισμός της προτελευταίας συνεδρίασης του εξαμήνου για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει υπό την πολιορκία των πωλητών που απειλούν τις 1.400 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,41% στις 1.400,43 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.400,41 μονάδων (-0,41%) και 1.411,17 μονάδων (+0,35%). Ο τζίρος ανήλθε στα 129 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9 εκατ. τεμάχια αξίας 34,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 0,42% στις 3.391,18 μονάδες, ενώ στο -1,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.231,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 1.231,29 μονάδες.

Άμυνες στη… base line στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μπορεί οι αγοραστές να έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να ανακόψουν το risk off που βρίσκεται σε εξέλιξη από την επομένη των ευρωεκλογών, αλλά δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν την προσφορά σε αυτά τα επίπεδα. Πλέον η μάχη θα δοθεί στη ζώνη των 1.395 – 1.400 μονάδων, ειδικά από την ερχόμενη εβδομάδα, αν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών ανεβάσει την αβεβαιότητα στα ύψη και πάλι.

Έτσι, η αγορά δεν μπόρεσε ούτε και σήμερα να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση και να βελτιώσει την εικόνα του μήνα και του εξαμήνου, η λήξη των οποίων συμπίπτουν με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Η ανασφάλεια και τα ερωτηματικά για την πολιτική και κατ’ επέκταση δημοσιονομική κατεύθυνση μεγάλων χωρών-οικονομιών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Σα να μην έφτανε το με αρνητικές αποχρώσεις διεθνές (γεω)πολιτικό περιβάλλον, το ΧΑ, στην προσπάθειά του να βρει σημαντικούς καταλύτες ανόδου, βρίσκεται αντιμέτωπο και με έκτακτη εγχώρια ειδησεογραφία, όπως η μη αναβάθμισή του από τον Οίκο MSCI σε αναπτυγμένη αγορά, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια και η μερική ή ολική αποχώρηση μεγαλομετόχων από το ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη.

Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στη διαφύλαξη του επιπέδου των 1.400 μονάδων παρά στην υπερκέραση του πολυετούς υψηλού των 1.500 που αρχίζει να μοιάζει με… «όνειρο θερινής νυκτός» και ενώ έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι.

Η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη έχει επιδεινωθεί ενόσω αυτός βρίσκεται κοντά στα χαμηλά διμήνου και «φλερτάρει» με την καθοδική διάσπαση και του εκθετικού ΚΜΟ 100 ημερών.

Βάσει όλων των παραπάνω, οι επόμενες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο συνδυασμός διεθνών πολιτικών εξελίξεων και «κόπωσης» των αποτιμήσεων συνιστούν ένα περίεργο «κοκτέιλ» που μπορεί να δώσει άμεσα την απάντηση στο «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου», δηλ. προς ποια κατεύθυνση θα σπάσει τελικά το εύρος τιμών που συνόψισε τις τελευταίες εβδομάδες, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil έχασε 2,10%, με τις Eurobank, Jumbo, Autohellas, Μυτιληναίο, Σαράντη και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Λάμδα και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, σημαντικές άμυνες έδωσαν στην αγορά η Aegean με το +2,27% που σημείωσε, αλλά και η Εθνική με το δικό της +2,25%, ενώ Πειραιώς και Ελλάκτωρ έκλεισαν με κέρδη 1,31% και 1,02% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Cenergy, ΔΑΑ, Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%