
Νέα έρευνα της International Workplace Group, αποκαλύπτει μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της υιοθέτησης του υβριδικού μοντέλου εργασίας και της βελτίωσης της ευεξίας των εργαζομένων. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον μεγαλύτερο πάροχο ευέλικτων χώρων εργασίας στον κόσμο με επωνυμίες όπως η Spaces και Regus, εξέτασε τον αντίκτυπο της υβριδικής εργασίας στην ψυχική και σωματική υγεία 1.000 εργαζομένων που έχουν υιοθετήσει το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας.
Τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους (80%) δήλωσαν ότι η ευεξία που βιώνουν στην καθημερινότητα τους είχε βελτιωθεί σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας που τους προσφέρει η υβριδική εργασία. Η ευρεία υιοθέτηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας παγκοσμίως έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων να μοιράζει τις ώρες εργασίας του μεταξύ σπιτιού, ευέλικτων χώρων εργασίας κοντά στο σπίτι τους και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι μετακινήσεις και να εξασφαλιστεί περισσότερος ποιοτικός χρόνος.
IWG: Η υβριδική εργασία μειώνει τα συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης
Το 68% δήλωσε ότι η φυσική τους κατάσταση έχει βελτιωθεί λόγω της υβριδικής εργασίας, με τα οφέλη να περιλαμβάνουν αυξημένο χρόνο για άσκηση (54%) και περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουν υγιεινά γεύματα (58%). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο μοντέλο υβριδικής εργασίας αισθάνονται πιο ξεκούραστοι (80%) καθώς έχουν υιοθετήσει ένα πιο υγιές μοτίβο ζωής και ύπνου.
Η άσκηση
Ο εργαζόμενος που δουλεύει υβριδικά ασκείται σήμερα 4,7 ώρες την εβδομάδα σε σύγκριση με 3,4 ώρες πριν από την πανδημία και κερδίζει επιπλέον 71 ώρες ύπνου το χρόνο ή σχεδόν 6 ώρες τον μήνα. Πολλές επιχειρήσεις ενισχύουν τα οφέλη της σωματικής υγείας από την υβριδική εργασία με προγράμματα που προωθούν την αυξημένη άσκηση. Το 17% ανέφερε ότι οι εταιρείες τους προσέφεραν συνδρομή μέλους με μειωμένο κόστος σε γυμναστήρια, ενώ το 28% έχουν συμπεριληφθεί σε προγράμματα μετακίνησης με ποδήλατο.
Ως προς τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο που θα εργαστούν καθημερινά σχεδόν εννέα στους δέκα (86%) εργαζόμενους λένε ότι η υβριδική εργασία έχει οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα (78%) αναφέρουν μειωμένα επίπεδα άγχους. Αυτοί οι παράγοντες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ευτυχισμένο και υγιές προσωπικό, με τους τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους (81%) να αναφέρουν ότι η μετάβασή τους στο υβριδικό μοντέλο εργασίας βελτίωσε την ψυχική τους υγεία.
Πολυάριθμα οφέλη
Οι εργαζόμενοι δεν είναι οι μόνοι που υμνούν τα πολυάριθμα οφέλη της υβριδικής εργασίας στην καθημερινή τους ζωή και ποιότητα. Αντίστοιχα, οι HR managers εκφράζουν εξίσου θετικές απόψεις για τον αντίκτυπό της στην ευεξία των εργαζομένων. Η μελέτη «HR Leaders and Hybrid Working» της IWG που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα αποκάλυψε ότι το 86% των ηγετών του ανθρώπινου δυναμικού θεωρεί ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και περιζήτητα οφέλη ευεξίας στους εργαζομένους, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό (85%) δήλωσε ότι η υβριδική εργασία αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διατήρηση του ταλέντου στις εταιρείες.
Επιπλέον, το 88% των HR Managers συμφωνεί ότι το μοντέλο αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.
Δεδομένου του θετικού αντίκτυπου της υβριδικής εργασίας στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα (76%) δήλωσαν ότι η επιστροφή στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα θα επηρέαζε αρνητικά την ευεξία τους.
Ο Mark Dixon, CEO & Ιδρυτής της IWG, δήλωσε: «Η υβριδική εργασία φέρνει οφέλη τόσο στους εργαζομένους όσο και στους εργοδότες. Η ισορροπία που προσφέρει μεταξύ γραφείου και σπιτιού, επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενισχύει την ευεξία των εργαζομένων, ενώ παράλληλα καθιστά τους εργοδότες πιο ανταγωνιστικούς στην προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων στελεχών. Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει μια σειρά από οφέλη για την υγεία των εργαζομένων, όπως βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και περισσότερο χρόνο για άσκηση. Η αυξημένη ευελιξία στα ωράρια εργασίας και η μείωση του χρόνου μετακίνησης επιτρέπουν στους εργαζομένους να εστιάσουν στην ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.»


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της