Το τμήμα της υποθαλάσσιας αγοράς, το οποίο περιλαμβάνει παίκτες που εμπλέκονται σε συστήματα παραγωγής και επεξεργασίας είναι έτοιμο να βιώσει μία σημαντική εισροή κεφαλαίων. Η Rystad Energy προβλέπει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10% (CAGR) από το 2024 έως το 2027, με τις συνολικές δαπάνες να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.
Η επενδυτική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη σε περιοχές όπως η Νότια Αμερική και η Ευρώπη, όπου τα μεγάλα έργα σημειώνουν σημαντική πρόοδο και προσελκύουν νέες επενδύσεις.
Η Βραζιλία, ειδικότερα, παραμένει κομβικό σημείο λόγω των τεράστιων αποθεμάτων αλατιού της, οδηγώντας σε ισχυρή ζήτηση για υποθαλάσσιο εξοπλισμό και SURF. Οι αναμενόμενες δαπάνες στη Βραζιλία αναμένεται να αυξηθούν κατά 18% από το προηγούμενο έτος, στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, η Νορβηγία βιώνει μια αναζωπύρωση της δραστηριότητας, που τροφοδοτείται από ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η Subsea Hydraulic Power Unit που είναι οικονομικά αποδοτική.
Κρίσιμα ορυκτά: Θέμα χρόνου να αρχίσουν οι εξορύξεις βαθέων υδάτων
Οι σωρευτικές δαπάνες αναμένεται να φτάσουν τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2024, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 6,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η ανάπτυξη καθοδηγείται από την ισχυρή δραστηριότητα σε υπηρεσίες, εξοπλισμό και SURF, που τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από σημαντικές επενδύσεις σε έργα βαθιά και υπέρ-βαθιά ύδατα. Ο υποθαλάσσιος τομέας επεκτείνεται επίσης πέρα από τις παραδοσιακές εφαρμογές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ώθηση για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους προμηθευτές . Κατά συνέπεια, οι προμηθευτές πρωτοστατούν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών συστημάτων υποθαλάσσιας παραγωγής, τα οποία πρόκειται να δουν ευρύτερη υιοθέτηση.
Σημαντική ανάκαμψη
Η υποθαλάσσια αγορά έχει ανακάμψει δυναμικά από τις επιπτώσεις της Covid-19, που προκάλεσε σημαντική πτώση 20% στις δαπάνες το 2020. Μέχρι το 2021, ο κλάδος άρχισε να ανακάμπτει, με τις δαπάνες να αυξάνονται κατά 5% φτάνοντας τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια. Κοιτάζοντας το μέλλον η Rystad, αναμένει σταθερή ανάπτυξη στον υποθαλάσσιο τομέα, που τροφοδοτείται από τις εξελίξεις στην εξερεύνηση βαθέων υδάτων και τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS). Αυτή η ανάκαμψη υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα του κλάδου και υποδηλώνει μια πολλά υποσχόμενη τροχιά συνεπούς προόδου.
Οι εξελίξεις στα βαθέα ύδατα πρόκειται να κυριαρχήσουν στον τομέα, αντιπροσωπεύοντας το 45% της αγοράς από το 2024 έως το 2028. Σημαντικά έργα περιλαμβάνουν το Barracuda Revitalization στη Βραζιλία, το Johan Castberg και το Breidablikk στη Νορβηγία και το Golfinho στη Μοζαμβίκη. Βασικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν επίσης τα Balder Future, Gullfaks South και Schiehallion στη Νορβηγία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έργα εξαιρετικά βαθέων υδάτων, που οδηγούνται από μεγάλες πρωτοβουλίες πλωτής παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) στη Βραζιλία και τη Γουιάνα, προβλέπεται να κατακτήσουν το 35% της αγοράς. Η Νότια Αμερική αναμένεται να ηγηθεί παγκοσμίως με 500 εγκαταστάσεις υποθαλάσσιων projects τα επόμενα πέντε χρόνια.
Αξιοσημείωτα βήματα
Ο υποθαλάσσιος τομέας έχει σημειώσει αξιοσημείωτα βήματα προόδου από το 2022, εν μέσω περισσότερων κινήτρων για την ανάπτυξη των βαθέων υδάτων και των υπερβαθέων υδάτων. Μόνο εκείνο το έτος, τα έργα βαθέων υδάτων είχαν δαπάνες 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Ευρώπη να συνεισφέρει το 28% αυτού του συνόλου. Μεταξύ 2020 και 2023, η Νορβηγία πρωτοστάτησε παγκοσμίως εγκαθιστώντας 200 υποθαλάσσιες γεωτρήσεις από τις συνολικά 600 που τοποθετήθηκαν σε βαθιά νερά (από 125 έως 1.500 μέτρα). Την ίδια περίοδο, η Νορβηγία εγκατέστησε επίσης 1.400 χιλιόμετρα SURF σε βαθιά νερά, ξεπερνώντας τα 1.200 χιλιόμετρα της Βραζιλίας.
Το 2024, οι διευρυμένες δραστηριότητες της ExxonMobil αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις. Μετά την Equinor, η οποία εγκατέστησε το 17% των συνολικών υποθαλάσσιων γεωτρήσεων φέτος, η ExxonMobil αναμένεται να συνεισφέρει το 12%, με κύρια εστίαση στη Γουιάνα. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλα έργα όπως το Yellowtail, το Redtail και το Payara, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη εξέχουσα θέση της Γουιάνας στον υποθαλάσσιο τομέα.
Στον τομέα SURF, οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις αναμένεται να φτάσουν τα 3.500 χιλιόμετρα το 2024. Η Βραζιλία αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 22% αυτού του συνόλου, ενώ οι ΗΠΑ και η Αγκόλα προβλέπεται να συνεισφέρουν 15% και 10% αντίστοιχα. Ο ρυθμός εγκατάστασης αναμένεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 15% από το 2024 έως το 2028, με τη Βραζιλία, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αγκόλα να είναι οι κύριες αγορές.
Latest News
ΟΤ FORUM - Δένδιας: Καλύτεροι μισθοί σε εύλογο χρόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Άμυνας, μίλησε στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
88η ΔΕΘ – ΑΔΜΗΕ: Εθνική στρατηγική η ανάδειξη της χώρας σε ισχυρό εξαγωγέα «πράσινης ενέργειας»
Κεντρικό θέμα του ΑΔΜΗΕ στη φετινή ΔΕΘ, είναι τα μεγάλα έργα διεθνών διασυνδέσεων που υλοποιεί και αναπτύσσει ο Διαχειριστής
ΟΤ FORUM - Κικίλιας: Αντιμετωπίσαμε την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 40 χρόνων
Ο Bασίλης Κικίλιας, υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, μίλησε στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
ΟΤ FORUM - Ομράν: Σημαντική για την ΕΕ η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
Ο σύμβουλος επιχειρήσεων και ενεργειακός αναλυτής Ορέστης Ομράν, μίλησε στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
OT FORUM - Σκυλακάκης: Το μήνυμα για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου
Ο υπουργός Ενέργειας μίλησε στο στούντιο του ΟΤ για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου στην 88η ΔΕΘ
OT FORUM - Μανουσάκης: Την Τρίτη τα σπουδαία για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου
Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης μίλησε στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
OT FORUM – Μητρόπουλος: Εξοικονόμηση 18.000 ευρώ ανά νοικοκυριό με το φυσικό αέριο
O Γιάννης Μητρόπουλος, γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελλάδος, στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Επενδύοντας στο Αύριο της Ενέργειας
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να επενδύει στη δυναμική της εξέλιξη, ενισχύοντας τον ηγετικό ρόλο της στα ενεργειακά πράγματα της χώρας
Νέο εκπαιδευτικό κέντρο για το φυσικό αέριο - Το πλάνο του ΔΕΣΦΑ
Πρόκειται για το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο αυτού του είδους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη -Στόχος η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης
Ο Dr Doom ξαναχτυπά - «Βλέπει» νέο πετρελαϊκό σοκ τύπου 1970
Ο Ρουμπινί εκφράζει την ανησυχία του για την αγορά πετρελαίου και προβλέπει νέα κρίση