Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά με τη βοήθεια ιδίως της Motor Oil, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κρατήσει σήμερα το επίπεδο και την επαφή με τη ζώνη των 1.450 μονάδων, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τις συναλλαγές του, αν και μεγάλο μέρος αυτών έγιναν μέσω πακέτων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,01% στις 1.446,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.444,48 μονάδων (-0,12%) και 1.450,42 μονάδων (+0,29%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,9 εκατ. τεμάχια αξίας 19,4 εκατ. ευρώ.
Αντιμέτωπη με το «φάντασμα» του Σεπτεμβρίου η Wall Street
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,24% στις 3.511,86 μονάδες, ενώ στο +1,05% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.337,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 1.274,69 μονάδες.
Καταιγισμός πακέτων
Πολλές αλλαγές προσήμου, αλλά και πολλές προσυμφωνημένες συναλλαγές σήμερα στη Λ. Αθηνών, με τα πακέτα μάλιστα να διακινούν τα σχεδόν 20 εκατ. ευρώ του τζίρου. Τράπεζες, αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή ήταν αυτές που πέρασαν τα πακέτα, επιβεβαιώνοντας ένα άτυπο rebalancing που γίνεται στις θέσεις τις τελευταίες ημέρες, με πολλά χαρτοφυλάκια να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους όσο πλησιάζουμε στην έναρξη του τελευταίου τριμήνου του έτους.
Μετά από δύο εβδομάδες πλάγιας κίνησης και επιλεγμένων κινήσεων, οι «μεγάλοι» του FTSE 25 προσπαθούν να δώσουν το μήνυμα της ανοδικής διάσπασης της συσσώρευσης, χωρίς όμως να έχουν ενεργοποιήσει τους αγοραστές σε μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Εντούτοις, θετικό ήταν το γεγονός ότι ακόμη και σε μια περίοδο που οι βραχυπρόθεσμοι έχουν το πάνω χέρι, οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης των χθεσινών κερδών απορροφούνται εύκολα από τους αγοραστές.
Σύμφωνα με τους αρκετούς εγχώριους αναλυτές, για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διευρύνει και να επιταχύνει την κίνησή της θα πρέπει να επανέλθουν οι τίτλοι – σηματωροί της τουλάχιστον στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Αυγούστου και σίγουρα πριν το sell off που έπιασε εξ απήνης πολλά long χαρτοφυλάκια που δεν πρόλαβαν ή δεν τόλμησαν να πατήσουν το κουμπί του stop loss. Και πολλοί εξ αυτών τίτλοι απέχουν ακόμη από το να «σβήσουν» τις απώλειες του Αυγούστου και να απελευθερώσουν κεφάλαια που εγκλωβίστηκαν.
Την ίδια ώρα, η διοχέτευση της ρευστότητας που υπάρχει δεν είναι ακόμη επιλογή για αρκετούς, δεδομένου του ότι η αγορά έχει μπροστά της τόσο την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank όσο και το placement της Εθνικής. Ενδεχομένως και κάποιες εξελίξεις σε άλλους τίτλους που θα απαιτήσουν κεφάλαια, καθιστώντας έτσι πιο φειδωλές τις αγοραστικές κινήσεις. Ήδη η Attica Bank, με τη σημερινή έγκριση της αύξησης κεφαλαίου από την γενική συνέλευση, σημείωσε άλμα άνω του 18%.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Cenergy, ΟΤΕ και Εθνική ήταν τα τρία μεγαλύτερα βαρίδια, αφού έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Eurobank, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Jumbo και Coca COLA.
Στον αντίποδα, ο Σαράντης σημείωσε άλμα 4,49%, με την Autohellas και τη Motor Oil να κλείνουν στο +2,23% και +2,03% αντίστοιχα. Άνω του 1% η άνοδος σε Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Εεργειακή, Alpha Bank, Μυτιληναίος και ΔΑΑ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών