
Ξεκινά την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, η έκθεση AGROWN 2024, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο. Παράλληλα, την πρώτη ημέρα ξεκινούν και οι εργασίες του 2ου Αγροδιατροφικού Συνεδρίου.
To 2ο AGROWN 2024 με θέμα «Αγροδιατροφικός τομέας : Καλλιεργώντας ένα συμβιωτικό μέλλον» φιλοδοξεί να αναβαθμίσει και να διευρύνει τις θεματικές ενότητες των εργασιών του, με τη συμμετοχή ομιλητών που θα συμβάλλουν, ως βασικοί παίκτες στον πρωτογενή τομέα, στη σφαιρική παρουσίαση του «ευφυούς» μέλλοντος του αγροτικού τομέα, την επόμενη 10ετία, στην ελληνική περιφέρεια σε ένα περιβάλλον ραγδαία μεταβαλλόμενο, εξαιτίας παγκόσμιων αλλαγών και ανακατατάξεων.
Ήπειρος: Καταρρέουν οι καλλιέργειες – Δραματικό αποτύπωμα στον πρωτογενή τομέα
Έμφαση θα δοθεί στη σύμπραξη της επιστήμης των πολιτικών και του ανθρώπου, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροδιατροφικών συστημάτων, της βιομηχανίας και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, καθώς και στις δυνατότητες των τοπικών οικονομιών με αειφόρες πρακτικές.
Παράλληλα, με το διήμερο Συνέδριο που θα λειτουργήσει έκθεση Αγροδιατροφικών και Γεωργικών Προϊόντων και Εταιρειών Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Πρωτογενή Τομέα.

Παράδοση και τεχνολογική καινοτομία
Στο πλαίσιο της Έκθεσης AGROWN 2024 το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει γαστρονομική εκδήλωση προβολής επιχειρήσεων και έκθεσης τοπικών προϊόντων του Αγροδιατροφικού τομέα, την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024, από τις 13.00 έως τις 20.00 και την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024, από τις 9.00 έως τις 15.00.
Με περίπτερο συμμετέχει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Αχαΐας. Η Agrifoodwest φέρνει μια νέα προοπτική στον αγροδιατροφικό τομέα της Δυτικής Ελλάδας, συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία. Με ένα ανανεωμένο brand και λογότυπο που αντανακλά τη σύνδεση της φύσης με την τεχνολογία, η Agrifoodwest δεσμεύεται στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών που αναδεικνύουν την τοπική παραγωγή στις διεθνείς αγορές.
Συμμετέχουν οι εταιρείες: ΑΜΦΙΓΑΛ Τυροκομικά, Λουκουμάκι Αγρινίου, Οργάνωση παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαία Ωλένεια Αιτ/νιας, «Κουτέρης – Agrinio Cookies» και «Αγρινιώτικο Μπακλαβαδάκι», ΧIROS Αλάτι Μεσολογγίου Μ.ΙΚΕ, Καρβέλας ΑΒΕΕ, Φώλιας Γεώργιος, Αγορά Κρεάτων, «Τσικριτέας Αθανάσιος – KOKA ΗΟΝΕΥ», Αφοί Στέφου & ΣΙΑ Ε.Ε
Παρουσίαση των προϊόντων τους και γευσιγνωσία διοργανώνει κατά την διάρκεια της Έκθεσης ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου «Η Αναγέννηση». Παστά ελαφριάς άλμης, με αλιεύματα από την λιμνοθάλασσα Δυτ. Κλείσοβας, που παρασκευάζονται στο εργαστήριο του αλιευτικού συνεταιρισμού «Αναγέννηση». Πρόκειται για ψάρια παστωμένα με την παραδοσιακή τεχνική συντήρησης που εφαρμόζεται στην περιοχή της λιμνοθάλασσας
Τοπική γαστρονομία
Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου από 13.00 έως 17.00 μμ, διοργανώνεται επίδειξη προϊόντων τοπικής γαστρονομίας, παρουσίαση του τοπικού γαστρονομικού πολιτισμού και δράσεις εναλλακτικού αγροτουρισμού από τοπικούς φορείς από όλους τους Δήμους Αιτωλοακαρνανίας.
Συμμετέχουν οι τοπικοί φορείς: Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων “Δήμητρα”, Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμούλας, Σύλλογος Γυναικών Δ.Δ. Παραβόλας Αγρινίου “Η Τριχωνίδα”, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γαβαλούς, Πολιτιστική Στέγη Λεπενούς Παναγία Βλαχέρνα, Ένωση Γυναικών Παναιτωλίου, Εππι-δρούμε Βιολογικά προϊόντα, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμοργιανών Η ΑΙΧΜΗ Δήμου Αμφιλοχίας, Σύλλογος Γυναικών Σταμνάς “Η ΑΓΙΑ ΑΓΑΘΗ” Δήμου Μεσολογγίου, Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών «Ακαρνανικό Φως» Δήμου Ξηρομέρου, Σύλλογος Πετροχωριτών Τριχωνίδας Δήμου Θέρμου, Περιβαλλοντικός Πολ/κός Σύλλογος Ευηνολίμνης Αγ. Δημητρίου Ορεινής Ναυπακτίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.
Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν για όλες τις δράσεις στην Έκθεση του 2ου Αγροδιατροφικού Συνεδρίου και Έκθεσης AGROWN 2024.
Το Συνέδριο είναι μια πρωτοβουλία του ειδησεογραφικού οργανισμού ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ σε συνεργασία με τον ειδησεογραφικό οργανισμό ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, Δήμο Αγρινίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση