
Σε “BB-” από “B+” αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας η S&P Global. Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμισή της από τον οίκο αξιολόγησης φέτος, αναγνωρίζοντας συσσώρευση αποθεματικών και αποπληθωρισμό, λόγω της αυστηρής νομισματικής θέσης της Τουρκίας κεντρική τράπεζα.
Η αυστηρή νομισματική στάση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας επέτρεψε στις αρχές να σταθεροποιήσουν την τουρκική λίρα, να μειώσουν τον πληθωρισμό, να ανασυγκροτήσουν τα αποθεματικά και να αποδολαριοποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.
Τουρκία: Στοχεύει να τετραπλασιάσει τη δυναμικότητα των ΑΠΕ έως το 2035
«Χωρίς προγραμματισμένες εθνικές εκλογές μέχρι το 2028, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Τουρκία φαίνεται να έχουν χώρο να εφαρμόσουν πολιτικές για τη συμπίεση της ζήτησης και του πληθωρισμού, μέσω σταδιακής σύσφιγξης της δημοσιονομικής και εισοδηματικής πολιτικής», ανέφερε η S&P σε ανακοίνωσή της.
Τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας μειώθηκε στο 49,38%, για πρώτη φορά κάτω από το επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας από το 2021.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα πέφτει στο 38% στο τέλος του τρέχοντος έτους και στο 14% το επόμενο έτος, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει πληθωρισμό στα τέλη του 2024 και στα τέλη του 2025 στο 41,5% και 17,5% αντίστοιχα.
Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω αναβαθμίσεις εάν υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφια επίπεδα και στην αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης εμπιστοσύνης στην τουρκική λίρα και στις εγχώριες κεφαλαιαγορές.
Οι οίκοι Fitch και Moody’s αναβάθμισαν επίσης τις αξιολογήσεις της Τουρκίας φέτος λόγω της βελτιωμένης δημοσιονομικής πολιτικής.
Η S&P αναθεώρησε επίσης την προοπτική της Τουρκίας σε «σταθερή» από «θετική». Στην αναθεώρηση αντικατοπτρίζονται οι ισορροπημένους κινδύνους για τα φιλόδοξα σχέδια των αρχών να μειώσουν τον αυξημένο πληθωρισμό, να διαχειριστούν τις μισθολογικές προσδοκίες και να εξισορροπήσουν την οικονομία.


Latest News

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου