
Παρέμβαση για την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα ετοιμάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΟΤ τονίζει: «Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να αφήσει τέτοιες αυξήσεις στις τιμές στο ρεύμα».
Και προαναγγέλλει: «Θα παρέμβουμε και αυτή τη φορά όχι μόνο στους λογαριασμούς ρεύματος για τα νοικοκυριά αλλά και για τα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύμα και τις επιχειρήσεις».
Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμές οφειλές πλημμυροπαθών – Τι προβλέπει ΚΥΑ
Ο Σκυλακάκης για τις αυξήσεις στο ρεύμα
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΟΤ, χαρακτηρίζει «αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στις αγορές». Ερωτηθείς όμως για τον τρόπο παρέμβασης ώστε να μην επιβαρυνθούν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από τις αυξήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές είναι φειδωλός: «Το μελετάμε καθώς όπως γνωρίζετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιτρέπει παρεμβάσεις στις τιμές».
Να σημειωθεί εδώ, πώς η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση για τη δυνατότητα λειτουργίας μηχανισμού σε έκτακτες και ακραίες μεταβολές των τιμών.
Η Κομισιόν έχει δεσμευτεί να εξετάσει την ελληνική πρόταση.
Οι αυξήσεις στο ρεύμα
Οι αυξήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας από τις 9 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα φτάνουν το 136%!
Η χονδρεμπορική τιμή από τα 91,92 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έφτασε σήμερα στα 217,25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα με μία υποχώρηση της τάξης του 5,48% σε σχέση με τις 13 Νοεμβρίου οπότε και η χρηματιστηριακή τιμή έκλεισε στα 229,84 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Όπως έχει γράψει ο ΟΤ, οι ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές χονδρεμπορικής δεν παρατηρούνται μόνο στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
Οι μεγάλες αυξήσεις αποδίδονται ως ένα βαθμό στον περιορισμό της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (η φθηνότερη τεχνολογία) και την αύξηση της συμμετοχής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, λιγνίτης).
Πάντως ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real 97,8 εξήγησε: «Αυτό το φαινόμενο των τελευταίων τριών ημερών, θυμίζει το περασμένο καλοκαίρι, είναι τελείως παράλογο και απαιτεί αντίδραση άμεση. Θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες και με την Ευρωπαϊκη Επιτροπή» σημείωσε και συνέχισε. «Υπάρχει αυτή η δυσλειτουργία της αγοράς, η οποία σε οριακές καταστάσεις δεν έχουμε αρκετές διασυνδέσεις για να λειτουργήσει σωστά, και πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός ώστε αυτές οι δυσλειτουργίες της χονδρικής να μην επιτρέπεται να περνούν στην λιανική αγορά. Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στην πρωτοβουλία μας και, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, δεν θα αφεθούν να περάσουν στον καταναλωτή» τόνισε.
Τα σενάρια Σκυλακάκη
Ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, σύμφωνα και με όσα δηλώνει στον ΟΤ, αυτή τη φορά θα παρέμβει και στα επαγγελματικά τιμολόγια και όχι μόνο στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς στο φυσικό αέριο. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε θα συγκεντρωθούν έσοδα για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό