
Την υπόσχεση ότι o Kαναδάς θα εντείνει τους ελέγχους στα αφύλαχτα κοινά σύνορα με τις ΗΠΑ έδωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε υψηλόβαθμος Καναδός αξιωματούχος την Κυριακή.
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Κίνδυνος εμπορικού πολέμου Ευρώπης – Κίνας
Ο Τριντό πέταξε στη Φλόριντα την Παρασκευή για να δειπνήσει με τον Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει δασμούς στις καναδικές εισαγωγές, εκτός εάν η Οτάβα εμποδίσει «τους μετανάστες και τα ναρκωτικά» να περάσουν τα σύνορα.
Ο Καναδάς προβάλει την άποψη ότι οι δασμοί θα βλάψουν και τις δύο χώρες, δεδομένου του πόσο διασυνδεδεμένες είναι οι δύο οικονομίες
Ο Καναδάς διοχετεύει το 75% όλων των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών του στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι δασμοί θα έβλαπταν σοβαρά την οικονομία του.
Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ντομινίκ Λεμπλάνκ, ο οποίος κάθισε στο τραπέζι με τον Τριντό και τον Tραμπ, δήλωσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που θα εισαγάγει ο Καναδάς.
«Θα κοιτάξουμε να προμηθευτούμε, για παράδειγμα, επιπλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πρόσθετα αστυνομικά ελικόπτερα, θα αναδιατάξουμε προσωπικό… πιστεύουμε ότι τα σύνορα είναι ασφαλή», τόνισε στην Canadian Broadcasting Corp.
«Είναι σημαντικό, νομίζω, να δείξουμε στους Καναδούς και τους Αμερικανούς ότι εντείνουμε με ορατό και δυνατό τρόπο, και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», πρόσθεσε, υποσχόμενος περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Οι δασμοί θα βλάψουν και τα δύο κράτη, υποστηρίζει ο Καναδάς
Ο Καναδάς, πρόσθεσε, θα συνεχίσει να υποστηρίζει ότι οι δασμοί θα βλάψουν και τις δύο χώρες, δεδομένου του πόσο διασυνδεδεμένες είναι οι δύο οικονομίες.
«Είμαι βέβαιος ότι οι Αμερικανοί θα καταλάβουν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους… να προχωρήσουν με αυτόν τον τρόπο», είπε, περιγράφοντας τη συνάντηση του δείπνου ως πολύ ζεστή και εγκάρδια.
Ο Τραμπ είπε το Σάββατο ότι συζήτησε σχετικά με τα σύνορα, το εμπόριο και την ενέργεια σε μια «πολύ παραγωγική» συνάντηση με τον Τριντό.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε από τη μεριά του το Σάββατο ότι είχε μια «εξαιρετική συνομιλία» με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο φιλικός χαρακτήρας του δείπνου έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες ανταλλαγές δηλώσεων μεταξύ των δύο ανδρών.
Ο Τραμπ είχε αποκαλέσει τον Τριντό «έναν ακροαριστερό τρελό» το 2022, επειδή απαιτούσε από τους οδηγούς φορτηγών που περνούσαν τα σύνορα να εμβολιαστούν κατά του COVID. Τον Ιούνιο του 2018, ο Τραμπ αποχώρησε από τη σύνοδο κορυφής της G7 στο Κεμπέκ και κατηγόρησε τον Τριντό ότι ήταν «πολύ ανέντιμος και αδύναμος».
Στο τέλος του δείπνου, είπε ο Λεμπλάν, ο Τραμπ πήγε τον Τριντό στο αυτοκίνητό του και είπε “Να κρατήσουμε επαφή. Καλέστε με οποιαδήποτε στιγμή. Μιλάμε σύντομα”.


Latest News

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman