
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, οι οποίες επηρεάστηκαν από τα οικονομικά στοιχεία της περιοχής, ενώ παρακολουθούν και τις νέες πολιτικές εξελίξεις στη Νότια Κορέα.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,39% ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισε με πτώση 0,16% στις 3.981,03 μονάδες.
Ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,8% στις 40.281,16 μονάδες, ενώ ο Topix κέρδισε 1,26% στις 2.801,68 μονάδες.
Οι μετοχές της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan υποχώρησαν περισσότερο από 9%. Η Nissan και η Honda ξεκίνησαν επίσημες συνομιλίες για συγχώνευση στις αρχές της εβδομάδας, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο βάσει πωλήσεων. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Carlos Ghosn, έχει προειδοποιήσει ότι η Nissan θα πέσει θύμα σοβαρής μείωσης του κόστους εάν συγχωνευθεί με τη Honda.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 1,02% και έκλεισε στις 2.404,77, ενώ ο Kosdaq έχασε 1,43% στις 665,97 μονάδες, καθώς η πολιτική αντιπολίτευση της χώρας πρόκειται να ψηφίσει πρόταση για την παραπομπή του ασκούντος καθήκοντα προέδρου.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,5% για να κλείσει στις 8.261,8 μονάδες καθώς οι συναλλαγές ξεκίνησαν ξανά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Boxing Day.
Οι επενδυτές
Οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία του πληθωρισμού του Νοεμβρίου από την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, με τον συνολικό πληθωρισμό της να ανέρχεται στο 3%, από 2,6% τον Οκτώβριο. Ο βασικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει το κόστος των φρέσκων τροφίμων, αυξήθηκε στο 2,4% χαμηλότερα από τις προσδοκίες για άνοδο 2,5%. Οι δείκτες του πληθωρισμού του Τόκιο θεωρούνται ευρέως ως κύριος δείκτης των τάσεων σε εθνικό επίπεδο.
Μετά τα στοιχεία, το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε και η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές αναμένουν από την Τράπεζα της Ιαπωνίας να συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική.
Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε έναν ιστορικό προϋπολογισμό 732 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο, ενώ περιόρισε την έκδοση νέων ομολόγων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι κατά 2,6% μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.
Τέλος, το ποσοστό ανεργίας της Ιαπωνίας για τον μήνα Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 2,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Reuters και παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον Οκτώβριο.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων