![Χρηματιστήριο ενέργειας: Βουτιά πενταμήνου για τις τιμές στο ρεύμα – Οι ΑΠΕ φέρνουν μειώσεις στους λογαριασμούς [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/revmakwheuro-600x350-1-1-600x350-1-600x350-1-1.jpeg)
Η άνοιξη ρίχνει τις τιμές ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και οι ισχυροί άνεμοι ευνοούν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα με αποτέλεσμα στο χρηματιστήριο ενέργειας να καταγράφεται αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά επόμενης ημέρας (Day Ahead Market – DAM).
Πτώση στη μέση τιμή ρεύματος στα χαμηλότερα πενταμήνου
Για την Κυριακή 9 Μαρτίου στην DAM η τιμή ρεύματος, όπως αυτή διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο ενέργειας με βάση το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής και τη ζήτηση, κλείδωσε στα 83,7 ευρώ/MWh.

Αυτή η τιμή σε σχέση με σήμερα Σάββατο 8 Μαρτίου είναι χαμηλότερη κατά 23,12%. Η τιμή των 83,7 ευρώ/MWh στο χρηματιστήριο ενέργειας είναι από τις χαμηλότερες του τελευταίου πενταμήνου. Για την ακρίβεια από τον περασμένο Οκτώβριο οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά έχουν να βρεθούν σε τέτοια χαμηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου η αγορά ηλεκτρικής είχε κλείσει στα 44,47 ευρώ/MWh και στις 20 του ίδιου μήνα στα 56,38 ευρώ/MWh. Από τότε οι τιμές κυμαίνονταν σε επίπεδα άνω των 90 και 100 αλλά και 130 ευρώ/MWh.
Επιστρέφουν οι ΑΠΕ και οι μηδενικές τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας
Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Κι αυτό επειδή λειτουργούν περισσότερες ώρες τις ημέρας οι φθηνές ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της Κυριακής 9 Μαρτίου για επτά ώρες από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι οι ΑΠΕ κυριαρχούν στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστά από 70% έως και 90%.
Σε αυτό το επτάωρο για τρεις ώρες οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας γίνονται σχεδόν με μηδενικές τιμές. Για την ακρίβεια οι αγοραπωλησίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας γίνονται στα 0,04 ευρώ/MWh.
Στο σύνολο της Κυριακής 9 Μαρτίου οι ΑΠΕ κατέχουν το 43,45%, το φυσικό αέριο το 32,02% και οι εισαγωγές το 20,21% της ηλεκτροπαραγωγής.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Ομάδα Task Force από την Messaritis Ανανεώσιμες για έργα της Ομάδας Β
Tην Κυριακή 6 Απριλίου, η Messaritis Ανανεώσιμες κλήθηκε να αποκόψει περί τους 80 σταθμούς και το κατάφερε με επιτυχία

Αυξημένη επιφυλακή για μπλακ άουτ στο ρεύμα – Ζητά περικοπές σε φωτοβολταϊκά ο ΑΔΜΗΕ
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ – Γιατί ζητά να βγουν από την «πρίζα» φωτοβολταϊκά