
Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς η ανησυχία για τον αντίκτυπο των αμερικανικών εισαγωγικών δασμών στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων, όπως και η αύξηση της παραγωγής από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+, μείωσαν την όρεξη των επενδυτών.
Το Brent υποχώρησε κατά 6 σεντς στα 70,30 δολάρια το βαρέλι έως τις 0720 GMT, αφού είχε διαμορφωθεί ανοδικά κατά 90 σεντς την Παρασκευή. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαμορφωνόταν στα 66,96 δολάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 8 σεντς, αφού έκλεισε 68 σεντς υψηλότερα στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Η Κίνα ανταπέδωσε στις ΗΠΑ και τον Καναδά με δασμούς σε γεωργικά προϊόντα
Το WTI υποχώρησε για έβδομη διαδοχική εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί απωλειών από τον Νοέμβριο του 2023, ενώ το Brent υποχώρησε για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, μετά την επιβολή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δασμών στους βασικούς προμηθευτές πετρελαίου του Καναδά και του Μεξικού, ενώ παράλληλα αύξησε τους φόρους στα κινεζικά προϊόντα. Η Κίνα ανταπέδωσε στις ΗΠΑ και τον Καναδά με δασμούς σε γεωργικά προϊόντα.
Η αβεβαιότητα συνεχίζεται
«Η αβεβαιότητα για τους δασμούς αποτελεί βασικό παράγοντα πίσω από την αδυναμία», αναφέρουν οι αναλυτές της ING σε σημείωμά τους, προσθέτοντας ότι οι μειώσεις των τιμών του πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τα αποπληθωριστικά μηνύματα από την Κίνα πλήττουν επίσης το κλίμα, αναφέρει το Reuters.
Ο αναλυτής της IG Tony Sycamore δήλωσε ότι άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν τις τιμές του πετρελαίου περιλαμβάνουν τις ανησυχίες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, την πιθανή άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την επιλογή του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή.
«Παρ’ όλα αυτά, με μεγάλο μέρος των κακών ειδήσεων πιθανότατα να έχει συνυπολογιστεί, αναμένουμε ότι η εβδομαδιαία στήριξη γύρω από τα 65/62 δολάρια θα διατηρηθεί σταθερά πριν από την ανάκαμψη πίσω στα 72,00 δολάρια», επισήμανε σε σημείωμα πελάτη, αναφερόμενος στην τιμή του WTI.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέκτησαν κάποιες απώλειες την Παρασκευή, αφού ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν η τελευταία αποτύχει να επιτύχει κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ μελετούν επίσης τρόπους για να χαλαρώσουν τις κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας εάν η Ρωσία συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμό της με την Ουκρανία, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του δεν θα εκφοβιστεί για διαπραγματεύσεις.
Αργότερα αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές θα εξετάσουν τις μηνιαίες εκθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και του ΟΠΕΚ για τις προβλέψεις ζήτησης και προσφοράς.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι