
Η «τύχη» του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες κρίνεται αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να συζητήσει τις αιτήσεις ακυρώσεων που κατέθεσαν οι ενώσεις των επαγγελματιών, επιστημόνων, εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών κατά του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης και συγκεκριμένα κατά της απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία καθορίζει τη διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος.
Οι επαγγελματίες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη φορολόγησή τους με τεκμαρτό τρόπο, δηλαδή για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί καθώς όπως αναφέρουν:
– Υφίσταται παράβαση της αρχής της ισότητας σε σχέση με την φορολόγηση των μισθωτών στις αντίστοιχες φορολογικές κλίμακες (μη αφαίρεση ασφαλιστικών εισφορών, μη απαλλαγής λόγω τέκνων κλπ),
– Δεν υπολογίζεται για τον προσδιορισμό των τεκμηρίων το εισόδημα από ενοίκια, μερίσματα, οικογενειακό εισόδημα κλπ
– Δεν υπολογίζεται το κεφάλαιο προηγούμενων χρήσεων για την κάλυψη τεκμηρίου.
– Δεν υπολογίζονται οι ζημιές σε αντιδιαστολή με την αντίστοιχη φορολογική μεταχείριση εταιρειών.
Οι επαγγελματίες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη φορολόγησή τους με τεκμαρτό τρόπο, δηλαδή για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί
Ενόψει της συζήτησης, την Παρασκευή, στην Ολομέλεια του ΣτΕ των Αιτήσεων Ακυρώσεως κατά του νέου φορολογικού νόμου οι εκπρόσωποι των φορέων που μετέχουν στην Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων συμφώνησαν να υπάρξει μαζική κινητοποίηση των επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών την έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και επιμέρους κινητοποιήσεις ανά κλάδο. Ήδη, ο δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε την καθολική αποχή των δικηγόρων – μελών του.
Πόσοι επαγγελματίες πιάστηκαν στο τεκμήριο
Στην τσιμπίδα του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος πιάστηκαν πέρυσι πάνω από τους μισούς επαγγελματίες πληρώνοντας αυξημένα ποσά φόρου. Η εκκαθάριση των περυσινών φορολογικών δηλώσεων έβγαλε αυξημένο φόρο 440 εκατ. ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά την ενεργοποίηση του τεκμαρτού προσδιορισμού του φόρου. Με την εφαρμογή των τεκμηρίων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πέρασαν στη δεύτερη θέση της κλίμακας των δηλωθέντων εισοδημάτων με μέσο δηλωθέν εισόδημα 13.091 ευρώ. Η πρώτη θέση εξακολουθεί να ανήκει στους μισθωτούς με μέσο εισόδημα 16.470 ευρώ αλλά οι δεύτεροι μέχρι το 2023 συνταξιούχοι, πέρασαν στην τρίτη θέση με μέσο εισόδημα 13.333 ευρώ.
Πάντως, παρά την εφαρμογή των τεκμηρίων, στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον μέσο τζίρο έδειξαν ότι 4 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν μέσο τζίρο χαμηλότερο από 30.000 ευρώ ενώ μόλις 11% του συνόλου δήλωσε μέσο τζίρο μεγαλύτερο από τα 100.000 ευρώ.
Αλλαγές
Φέτος, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χιλιάδες επαγγελματίες θα διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό θα έχει “ξεφουσκώσει” σε σχέση με πέρυσι. Οι διορθώσεις στο σύστημα της τεκμαρτής φορολόγησης σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αναμένεται να «ψαλιδίσει» τις επιβαρύνσεις για χιλιάδες επαγγελματίες. Με τις αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων, κερδισμένοι θα είναι οι επαγγελματίες με έδρα και κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους καθώς το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά 50%, όσοι απασχολούν εργαζόμενους και όσοι έχουν υψηλότερο του μέσου όρου τζίρο. Με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το εκκαθαριστικό θα είναι για όλους τους φορολογούμενους ελαφρύτερο κατά 325 ευρώ.


Latest News

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.