
Σε ψήφο εμπιστοσύνης για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση αναμένεται να εξελιχθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση (ΕΓΣ) των μετόχων της εταιρείας, που πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα 16 Απριλίου στις 11 το πρωί.
Εκτός απροόπτου οι μέτοχοι της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα ανάψουν το «πράσινο» φως για την τρίτη ανανέωση της τριετούς θητείας του Γιώργου Στάσση, ο οποίος ανέλαβε τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό Όμιλο της χώρας το 2019 λίγο πριν καταρρεύσει οικονομικά και πέτυχε στη συνέχεια όχι μόνο απλά το turn around αλλά και να τον επεκτείνει στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Με βάση και ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας περί εταιρικής διακυβέρνησης οι μέτοχοι της ΔΕΗ καλούνται να ανάψουν το πράσινο φως αφετέρου στην ανανέωση της θητείας μελών του ΔΣ και αφετέρου στην αύξηση των μελών του υποεκπροσωπούμενου φύλου στις θέσεις της διοίκησης και δη των γυναικών
Ο Γιώργος Στάσσης θα είναι στο τιμόνι της ΔΕΗ μέχρι και τις 15 Απριλίου του 2028, εφόσον λάβει τη σχετική έγκριση των μετόχων, επιδιώκοντας αφενός την εδραίωση του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου του ομίλου σε ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, λιανική και πληροφορική και αφετέρου στην περαιτέρω επέκταση του και σε αγορές πέραν της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αξίζει να σημειωθεί πώς η ΔΕΗ υπό τον Γιώργο Στάσση εισέρχεται και στο χώρο των data centers μετά και την πρόσφατη παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου για τη Δυτική Μακεδονία.
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται, σύμφωνα και με την εισήγηση της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, Αμοιβών και Προσλήψεων (ΕΥΑΠ) καθώς η θητεία εννέα από τα συνολικά 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου λήγει εντός των επόμενων εννέα μηνών.
Με βάση και ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας περί εταιρικής διακυβέρνησης οι μέτοχοι της ΔΕΗ καλούνται να ανάψουν το πράσινο φως αφετέρου στην ανανέωση της θητείας μελών του ΔΣ και αφετέρου στην αύξηση των μελών του υποεκπροσωπούμενου φύλου στις θέσεις της διοίκησης και δη των γυναικών.
Έτσι η ΕΥΑΠ προτείνει για τις θέσεις του ΔΣ από τις 16 Απριλίου 2025 μέχρι και τις 15 Απριλίου 2028 τα ακόλουθα πρόσωπα:
- Γιώργος Στάσσης, CEO (πρόταση για επανεκλογή)
- Δέσποινα Δοξάκη, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος (προτεινόμενη για επανεκλογή από το Υπερταμείο που κατέχει το 35,3% των μετοχών του Υπερταμείου)
- Στέφανος Καρδαμάκης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος (προτεινόμενος για επανεκλογή από το Υπερταμείο)
- Πύρρος Παπαδημήτριου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος (νυν αντιπρόεδρος και προτεινόμενος για επανεκλογή)
- Ιωάννης Παπαχρήστου, μη εκτελεστικό μέλος (προτεινόμενος για εκλογή από το Υπερταμείο). Ο κ. Παπαχρήστου, CEO του Υπερταμείου, πήρε τη θέση του παραιτηθέντος Γρηγόρη Δημητριάδη στις 18 Μαρτίου 2025 μέχρι τη λήξη της θητείας του τελευταίου στις 28 Ιουνίου 2025.
- Αλέξανδρος Πατεράκης, εκτελεστικό μέλος (νυν αναπληρωτής CEO και προτεινόμενος για επανεκλογή )
- Αλέξανδρος Φωτακίδης, μη εκτελεστικό μέλος (προτεινόμενος για επανεκλογή από τη Selath Holdings, θυγατρική του CVC, που κατέχει το 10,34% των μετοχών της ΔΕΗ)
- Γεωργία Χριστοδουλοπούλου, εκτελεστικό μέλος (προτείνεται για εκλογή και είναι η τέταρτη προτεινόμενη γυναίκα στο ΔΣ)
- Μαρία Ψυλλάκη, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος (προτεινόμενη για επανεκλογή)
Εξάλλου, με περσινή απόφαση της ΕΓΣ των μετόχων έχει ανανεωθεί μέχρι τις 29 Απριλίου 2027 η θητεία στο ΔΣ για τους:
- Χρήστος – Στέργιος Γκλαβάνης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος (είχε προταθεί από το Υπερταμείο)
- Χαρίκλεια (Κλαίρη) Σινανιώτου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος (επανεκλέχθηκε)
Ο νέος ρόλος για τον Γιώργο Καρακούση
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός δεύτερος αναπληρωτής CEO Γιώργος Καρακούσης δεν θα βρίσκεται πλέον στη θέση του εκτελεστικού μέλου του ΔΣ της ΔΕΗ και για τη θέση του προτάθηκε η Γεωργία Χριστοδουλοπούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Καρακούσης αναλαμβάνει θέση Προέδρου στην Κωτσόβολος, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την νεοαποκτηθείσα από τη ΔΕΗ αλυσίδα λιανικής.
Επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ
Η ΕΓΣ της 16ης Απριλίου καλείται επίσης να εγκρίνει και τροποποιήσεις του καταστατικού της ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα προτείνεται στους μετόχους να εγκρίνουν και την παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας, πολυμέσων και ζωντανής μετάδοσης (streaming), καθώς και την ανάπτυξη, εγκατάσταση και διαχείριση εφαρμογών έξυπνων πόλεων και συστημάτων φωτισμού.
Επιπλέον, προτείνεται και η είσοδος της στη διενέργεια ενεργειακών ελέγχων και ενεργειακών επιθεωρήσεων.


Latest News

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος