
Η Ρωσία μπορεί μέχρι στιγμής να είναι αλώβητη από τους εμπορικούς δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο το Κρεμλίνο εκφράζει ανησυχίες ότι η χώρα δεν είναι απρόσβλητη από τους οικονομικούς μετασεισμούς που θα μπορούσαν να προκύψουν σε έναν πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
«Φυσικά, η αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο CNBC την Τετάρτη. «Ταυτόχρονα, καταφέρνουμε να διατηρήσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα ακόμη και παρά τις πολυάριθμες κυρώσεις», πρόσθεσε ο Πεσκόφ σε σχόλια που έστειλε μέσω email.
Σε αντίθεση με πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ που επλήγησαν με εμπορικούς δασμούς, η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει.
Η Ρωσία έχει εξαιρεθεί, είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karoline Leavitt στο Axios , καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις στη χώρα για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 ήδη απέκλειαν «οποιοδήποτε ουσιαστικό εμπόριο» μεταξύ των δύο εθνών.
Οι αναλυτές αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει περισσότερες συναλλαγές με τις ΗΠΑ από ορισμένες άλλες χώρες που μπήκαν στη λίστα δασμών, όπως το Μπρουνέι και ο Μαυρίκιος. Η Ουκρανία, παρεμπιπτόντως, χτυπήθηκε με δασμό 10%.
Η αναταραχή της παγκόσμιας αγοράς ώθησε τον Τραμπ να μειώσει προσωρινά τους δασμολογικούς συντελεστές στις εισαγωγές από τις περισσότερες χώρες —με εξαίρεση την Κίνα— στο 10% για 90 ημέρες. Το εάν οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται με διάφορους εμπορικούς εταίρους στο μεσοδιάστημα μπορούν να οδηγήσουν σε συμβιβασμούς και, τελικά, σε εμπορικές συμφωνίες είναι πολύ αβέβαιο.
Η αντίδραση της Ρωσίας στους εμπορικούς δασμούς του Τραμπ ήταν ανάμεικτη, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να παρακολουθούν τα μέτρα και τις επιπτώσεις της αγοράς με ένα μείγμα ψύχραιμης αποστασιοποίησης, κάποια ανησυχία για την παγκόσμια οικονομική αστάθεια και ένα άγγιγμα schadenfreude για την αναταραχή που πλήττει τη Δύση.
Τα οφέλη για τη Ρωσία
Η αποσταθεροποίηση από τον Τραμπ της υπάρχουσας «παγκόσμιας τάξης» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ – την οποία η Μόσχα θα ήθελε να διαλύσει – θεωρείται επίσης ως πιθανό όφελος των δασμών για το Κρεμλίνο, λένε οι αναλυτές. Προειδοποιούν ότι η Ρωσία δεν είναι απρόσβλητη από τις επιπτώσεις οποιουδήποτε εμπορικού πολέμου.
«Επιφανειακά βλέπεις πολλά γέλια και γνήσια ανακούφιση [στη Ρωσία] ότι, για μια φορά, δεν είναι η Ρωσία που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής», δήλωσε στο CNBC ο Anton Barbashin, ένας Ρώσος πολιτικός αναλυτής και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Riddle την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι «η Ρωσία βλέπει τον εαυτό της καλύτερα τοποθετημένο στον κόσμο μιας πιο έντονης διπολικότητας».
«Η Ρωσία θέλει λιγότερο παγκόσμιες ΗΠΑ που εμπλέκονται σε μόνιμη σύγκρουση με την Κίνα (αν και όχι πόλεμο), έτσι ώστε η Ουάσιγκτον να μην έχει αρκετό χρόνο για την Ευρώπη», είπε σε σχόλια που έστειλε μέσω email.
Ο Barbashin ανέφερε ότι δύο σχολές σκέψης έχουν εμφανιστεί στη Ρωσία: η μία αναγνωρίζει τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας εμπορικός πόλεμος στη χώρα και η άλλη υποστηρίζει ότι οι οικονομικά αποδυναμωμένοι αντίπαλοι ωφελούν τη Ρωσία γεωπολιτικά.
«Η Ρωσία εξακολουθεί να εξαρτάται από την παγκόσμια οικονομία και την υψηλή ζήτηση για τις εξαγωγές της. Εάν ακολουθήσει παγκόσμια ύφεση, θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις τσέπες της Ρωσίας. Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο επίπεδο ανάλυσης στη Ρωσία που υποδηλώνει ότι … όσο περισσότερο κάνει [ο Τραμπ] για να βλάψει τη διατλαντική σχέση, τόσο πιο εύκολο θα ήταν για τη Μόσχα να διχάσει την Ευρώπη σε θέματα που σχετίζονται με την Ουκρανία”.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια