Στην Αθήνα χτύπησε σήμερα η καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλίας και εξέπεμψε το πιο δυνατό μήνυμα: Μην νομοθετείτε για την ναυτιλία χωρίς την ναυτιλία γιατί θα χάσει την αποτελεσματικότητα της.
Το διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο «Shaping the Future of Shipping» που συνδιοργανώθηκε σήμερα από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και το Υπουργείο Ναυτιλίας, στο Ωδείο Αθηνών, συγκέντρωσε κορυφαίους ηγέτες της διεθνούς ναυτιλίας, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη από διάφορες χώρες.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε κρίσιμη χρονική περίοδο για τη διεθνή ναυτιλία, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και έχοντας μπροστά μεγάλες προκλήσεις όπως η εφαρμογή της συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, η ενεργειακή μετάβαση, τα νέα καύσιμα και οι τεχνολογικοί μετασχηματισμοί του κλάδου.
Το συνέδριο άνοιξε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι λίγες χώρες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν καλύτερα μια συζήτηση για το μέλλον της ναυτιλίας από την Ελλάδα. Μια χώρα της οποίας η ιστορία γράφτηκε για πρώτη φορά στα κύματα, από τις τριήρεις που συνέδεαν τις πόλεις-κράτη της αρχαιότητας. Αυτή η παράδοση δεν είναι νοσταλγία. Είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα. Τα πλοία που ελέγχονται από Έλληνες αποτελούν σήμερα το ένα πέμπτο ολόκληρου του παγκόσμιου στόλου, με ακόμη μεγαλύτερα μερίδια σε πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, δεξαμενόπλοια και πλοία LNG.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε ότι χωρίς ναυτιλία δεν υπάρχει παγκόσμια οικονομία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον προστατευτισμό με τη μορφή δασμών, που «ενέχει επίσης τον κίνδυνο κατακερματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού και αντιστροφής της φτώχειας δεκαετιών, μειώνοντας το εμπόριο».
Για την ενεργειακή μετάβαση υπογράμμισε ότι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές πρέπει να είναι παγκόσμια, αλλιώς θα είναι αναποτελεσματική. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη επένδυσης στον ανθρώπινο παράγοντα.
Μελίνα Τραυλού: Η ναυτιλία είναι το σωσίβιο της ανθρωπότητας
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Μελίνα Τραυλού σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών παραμένει προσηλωμένη στην ενημέρωση των διεθνών φορέων πολιτικής «υπερασπιζόμενη το ελεύθερο εμπόριο, την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα». «Η διαμόρφωση του μέλλοντος της ναυτιλίας μπορεί να γίνει μόνο με σεβασμό στη βαθιά τεχνογνωσία του κλάδου» πρόσθεσε η κα. Τραυλού και συμπλήρωσε ότι «η ναυτιλία είναι ένας σιωπηλός διαμεσολαβητής που εξασφαλίζει, με τον πιο οικονομικό τρόπο, την ασφάλεια των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, καθώς και την αυτονομία των χωρών σε όλο τον κόσμο σε θέματα διατροφής και ενέργειας». Χαρακτήρισε τη ναυτιλία ως «σωσίβιο της ανθρωπότητας σε πολλές κρίσιμες περιπτώσεις» όπως είναι οι πόλεμοι, οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι ανθρωπιστικές κρίσεις.
«Η ναυτιλία πάντα απέδιδε. Οι πράξεις μας μιλούσαν πάντα πιο δυνατά από τα λόγια μας» ήταν το μήνυμα της προέδρου της ΕΕΕ. Ωστόσο, όπως σημείωσε παρά την τόσο απτή συμβολή της στην καθημερινότητά των ανθρώπων, η ναυτιλία παραμένει σε μεγάλο βαθμό «εκτός οπτικού πεδίου, εκτός της σκέψης τόσο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και για το ευρύτερο κοινό». Ο αναντικατάστατος ρόλος της ναυτιλιακής βιομηχανίας συχνά παραβλέπεται, όπως είπε «όχι λόγω έλλειψης εκτίμησης, αλλά κυρίως λόγω έλλειψης κατανόησης».
Αυτό σύμφωνα με την κα. Τραυλού «πρέπει να αλλάξει όχι επειδή επιδιώκουμε επαίνους, αλλά για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής χάραξης πολιτικής. Οι πολιτικές και η νομοθεσία δεν πρέπει να υπονομεύουν το έργο και τη βιωσιμότητα της ναυτιλίας».
Στη συνέχεια η πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος με σημαντικότερη τη ενεργειακή μετάβαση. Και εδώ ξεκαθάρισε ότι η ναυτιλία δεν είναι υπέρ μιας «ενεργειακής μετάβασης με μη ρεαλιστικούς καθορισμένους στόχους και «αυξημένες περιφερειακές ρυθμίσεις που απειλούν τα ίδια τα θεμέλια ενός αποτελεσματικού διεθνούς ρυθμιστικού καθεστώτος». Η πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρθηκε ακόμη καις την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου ακούστηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού η φωνή της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας.
Ο ΙΜΟ δεν πρέπει να είναι πεδίο εξισορρόπησης συμφερόντων
Στη συνέχεια έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για «αλλαγή ρότας» στον Διεθνή ναυτιλιακό Οργανισμό. «Η συμβολή των εμπειρογνωμόνων του κλάδου πρέπει να αντικατοπτρίζεται πλήρως στη χάραξη ναυτιλιακής πολιτικής σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό ισχύει και για την παγκόσμια ρυθμιστική αρχή του κλάδου μας, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στον ΙΜΟ θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πράξη εξισορρόπησης μεταξύ των συμφερόντων των κρατών μελών του. Θα πρέπει να έχουν τις ρίζες τους σε μια πραγματική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί πραγματικά ο κλάδος. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να ενσωματώσουν τη θεσμική φωνή του κλάδου, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαβουλεύσεων του ΙΜΟ σχετικά με τα μέτρα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
Η πρόεδρος της ΕΕΕ εξήγησε ότι ο ΙΜΟ υιοθετεί ρυθμίσεις μόνο για τα πλοία. Δεν ασχολείται με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς π.χ παραγωγούς καυσίμων, η συμβολή των οποίων όμως στην απαλλαγή από τον άνθρακα είναι απαραίτητη προϋπόθεση. «Χωρίς ασφαλή, κλιμακούμενα και παγκοσμίως διαθέσιμα εναλλακτικά καύσιμα, η απαλλαγή από τον άνθρακα θα παραμείνει ένας θεωρητικός στόχος» υπογράμμισε η κα. Τραυλού και ζήτησε «τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται να επιστρέφουν στη βιομηχανία για να στηρίξουν την απαλλαγή της από τον άνθρακα».
Και παρά το γεγονός ότι ο ναυτιλιακός κλάδος πάντως επενδύει σε νέες, ασφαλείς και διαθέσιμες εναλλακτικές τεχνολογίες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με την κα. Τραυλού «θα πρέπει να θυμούνται ότι καμία μετάβαση και καμία ανάπτυξη δεν είναι δυνατή χωρίς υγιείς επενδύσεις.
Η Πρόεδρος της ΕΕΕ τόνισε στη συνέχεια ότι η ναυτιλία χρειάζεται ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο που να αντικατοπτρίζει τη φύση της, ένα πλαίσιο που να βασίζεται στον ρεαλισμό, να επιτρέπει τον θεμιτό ανταγωνισμό και να προωθεί την καινοτομία. Σε αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος των θεσμικών φορέων του κλάδου είναι ανεκτίμητος. Οι φορείς λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να ρυθμίζουν για τη ναυτιλία χωρίς τη ναυτιλία. Η συνεργασία είναι το κλειδί για την υιοθέτηση και εφαρμογή ρεαλιστικών λύσεων σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, είπε και κάλεσε τους παριστάμενους «να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Ας συνεχίσουμε να ηγούμαστε. Ενωμένοι με ακλόνητη τη δέσμευση για το βιώσιμο μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας του κόσμου».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα από το μπάσκετ μνημονεύοντας τον Μάικλ Τζόρνταν για να αναδείξει την αξία της ομαδικής δουλειάς. Αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επιτυχή μετάβαση της ναυτιλίας στη νέα εποχή, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας, τόσο ιστορικά όσο και σήμερα, στη διαμόρφωση του παγκόσμιου ναυτιλιακού γίγνεσθαι. Ο υπουργός έθεσε επίσης ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ζητώντας στήριξη από την ΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι οποιαδήποτε μετάβαση προς την πράσινη ναυτιλία θα πρέπει να συνοδεύεται από ρεαλιστικά μέτρα και διάλογο, χωρίς να πλήττεται η βιωσιμότητα του κλάδου.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ναυτιλία παίζει αποφασιστικό ρόλο επίσης στην ασφάλεια της ΕΕ. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, δεν πρέπει να αφήσουμε τη βιομηχανία μόνη της. Χρειαζόμαστε επίσης λιγότερες ρυθμίσεις και λιγότερα εμπόδια για να είναι περισσότερο ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή ναυτιλία. Χρειαζόμαστε επίσης επενδύσεις σε πράσινες και εναλλακτικές νέες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν τη μετάβαση. Στην ΕΕ, στηρίζουμε αυτή τη μετάβαση με σημαντικούς σε μέγεθος πόρους».
Ο πρόεδρος τού ICS κ. Emanuele Grimaldi, αναφέρθηκε στον προστατευτισμό ο οποίος όπως είπε υπονομεύει συχνά τις δυνατότητες των κρατών για ευημερία. Πρέπει να συνεχίσουμε να δρούμε σε παγκόσμια κλίμακα είπε ο πρόεδρος του ICS.