Όλοι κρέμονται από τα χείλη της Nvidia, το story της ΔΕΗ, τι θα πουν οι τραπεζίτες στο Λονδίνο, η αγορά για την ΕΧΑΕ, το ομόλογο της LAMDA

Πίεση...

Όλοι κρέμονται από τα χείλη της Nvidia, το story της ΔΕΗ, τι θα πουν οι τραπεζίτες στο Λονδίνο, η αγορά για την ΕΧΑΕ, το ομόλογο της LAMDA

Το μαρτύριο της σταγόνας ζει τα τελευταία 24ωρα ο κόσμος των αγορών, με την Nvidia να έχει αποδειχθεί ως η Λυδία λίθος της παγκόσμιας bull market.

Η ώρα της αλήθειας δηλαδή για το πόσο μακριά μπορεί να πάει η “τρέλα” της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Εάν επιβεβαιώσει την ανοδική της πορεία με τα αποτελέσματα που αναμένονται το βράδυ, τότε θα έχουμε ανακούφιση.

Εάν όχι… προσδεθείτε. Αρχίζει και επισήμως η μεγάλη διόρθωση.

Διότι οι αποτιμήσεις είναι σε “διαστημικά” επίπεδα και κάπως πρέπει να διορθωθεί αυτή φρενίτιδα.

Για παράδειγμα η Nvidia έχει κεφαλαιοποίηση στα 5 τρισ., με λόγο τιμής προς κέρδη (P/E) στο 52,08!

Η μερισματική της απόδοση είναι μόλις 0,022%

Το story της ΔΕΗ

Στα δικά μας τώρα, ο κόσμος της Λ. Αθηνών δεν σταμάτησε. Τουναντίον μάλιστα, ακόμη υπάρχουν ελπίδες για ένα καλύτερο κλείσιμο έτους.

Διότι πέραν των αναταράξεων αρκετές εισηγμένες βρίσκονται σε διαδικασία ισχυρής αναπτυξιακής τροχιάς και αυτό φαίνεται και στο ταμπλό.

Η ΔΕΗ μέσα σε ένα μήνα ακριβώς έχει σημειώσει άνοδο άνω του 16%, με την αγορά να προεξοφλεί όχι μόνο τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το γ’ 3μηνο του έτους, αλλά και το πλάνο του Γιώργου Στάσση που θα παρουσιάσει σήμερα στο Λονδίνο, κατά το Capital Markets Day της επιχείρησης.

Ενισχυμένος άλλωστε από το προσαρμοσμένο EBITDA που διαμορφώθηκε στα 1,7 δισ. το εννεάμηνο του 2025, αλλά και τις 1,9 δισ. επενδύσεις, θα επικαιροποιήσει το πλάνο της επόμενης τριετίας.

Ουσιαστικά θα ένα επενδυτικό πλάνο 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πλάνο το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνο επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά ενδεχομένως τεχνολογία και βλέψεις για διεθνή επέκταση.

Στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο όμως θα είναι από αύριο και μέχρι την Παρασκευή και οι ομάδες των ελληνικών τραπεζών, για το European Financials Conference της JP Morgan.

Εκεί, θα δώσει το παρών και ο επικεφαλής Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος σας θυμίζω… πριν ένα μήνα περίπου είχε μιλήσει για «κατσαρίδες» στις αγορές.

Γλαφυρός σίγουρα, αλλά όχι γραφικός ο Ντίμον, είχε αναφερθεί στις καταρρεύσεις των Trikolor και First Brands, λέγοντας ότι «όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα, οι κεραίες μου σηκώνονται».

«Και μάλλον δεν θα έπρεπε να το πω αυτό, αλλά όταν βλέπεις μια κατσαρίδα, πιθανότατα υπάρχουν και άλλες. Όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυτό», είχε πει επί λέξη.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι βλέπει στην Ευρώπη, ή αν είναι δυνατό και στην Ελλάδα.

Η προοπτική

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα ισχυρό story να παρουσιάσουν, αφού βρίσκονται πλέον σε διαφορετικό ρυθμό από ότι στο παρελθόν.

Έχουν τελειώσει με τα «φαντάσματα» της κρίσης και κοιτούν για ευκαιρίες επέκτασης, ενώ έχουν αποκαταστήσει και τη σύνδεσή τους με τις αγορές χρήματος, όπου βρίσκουν και «φθηνά καύσιμα».

Αυτός είναι και ο στόχος, πέραν των υπολοίπων, των ελληνικών ομάδων που θα βρεθούν στο Λονδίνο, ενώ θα δώσουν και μια εικόνα για το τι περιμένουν μέσα στο 2026.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μέσα στο 2026 η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα αναβαθμιστεί στις ανεπτυγμένες, όπερ σημαίνει και αλλαγή του μίγματος των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στη Λ. Αθηνών.

Ανοιχτός ο δρόμος

Μιας και μίλησα περί αναβάθμισης τώρα, η αίσθηση της αγοράς πλέον είναι ότι εφόσον συγκεντρώθηκαν τα 2/3 του κεφαλαίου της ΕΧΑΕ από τη Euronext η διαδικασία της απορρόφησης της ελληνικής εισηγμένης από τον γαλλικό όμιλο καθίσταται εύκολη.

Αρκεί μια γενική συνέλευση και ο μετασχηματισμός μπαίνει στην τελική ευθεία μέχρι να έχουμε το Euronext ATHEX.

Τώρα όμως μπαίνει μια ακόμη παράμετρος στην εξίσωση.

Όπως μαθαίνω, αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις Αναπτυγμένες Αγορές του MSCI.

Άλλωστε, ο ίδιος ο οίκος αντιμετωπίζει τις ευρωπαϊκές αγορές ως ενιαίο χώρο.

Έτσι, η λειτουργική ενσωμάτωση του ΧΑ στην πλατφόρμα της Euronext σηματοδοτεί ότι πιθανότατα δεν θα απαιτηθεί πλήρης κάλυψη των αυστηρών ποσοτικών κριτηρίων σε μέγεθος και ρευστότητα, στοιχείο που «ωριμάζει» την προοπτική αναβάθμισης και επισπεύδει τη διαδικασία σε σχέση με ένα σενάριο όπου η δημόσια πρόταση δεν θα είχε επιτύχει.

Επιτάχυνση των ροών

Τώρα σε περίπτωση που πράγματι επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, λογικά οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι συναλλακτικά για την εγχώρια αγορά.

Διότι θα αλλάξει και ο σχεδιασμός των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές, με πιο γρήγορη αποχώρηση, αλλά και εκείνος των ανεπτυγμένων αγορών, με πιο άμεση τοποθέτηση.

Και όπως είναι γνωστό, η ελληνική αγορά δεν διαθέτει το βάθος που χρειάζεται για ένα πιο σύντομο κύκλο ανακατάταξης θέσεων.

Game over…

Πέραν των παραπάνω, μέσα σε μία 20ετία ο κλάδος των εγχώριων χρηματιστηριακών θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ακόμη, βαθιά δομική ανατροπή.

Η απορρόφηση της ΕΧΑΕ από την Euronext θεωρείται από έμπειρους παράγοντες «σημείο χωρίς επιστροφή», καθώς η ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ένα υπερεθνικό πλαίσιο αυστηρών τεχνολογικών και κανονιστικών απαιτήσεων δημιουργεί για τις μικρές χρηματιστηριακές συνθήκες πίεσης που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν.

Όπως μου είπε χαρακτηριστικά χρηματιστηριακή πηγή μου… είναι game over για πολλές χρηματιστηριακές, που λειτουργούν περισσότερο ως brokers, χωρίς τη δυνατότητα για άλλες υπηρεσίες.

Όλοι συζητούν μεταξύ τους

Οι πληροφορίες μου αναφέρουν πως οι μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει δίαυλο μεταξύ τους, σε συζητήσεις χαμηλών τόνων που δεν δείχνουν να οδηγούν σε κλασικές συγχωνεύσεις.

Αντιθέτως, το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η αναζήτηση συμφωνιών με τις χρηματιστηριακές των τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν υποδομές και κεφαλαιακή αντοχή που απαιτεί το νέο περιβάλλον.

Με τους δικούς τους όρους φυσικά…

Προς διαπραγμάτευση

Σήμερα, επίσης αναμένεται και η είσοδος των ομολογιών της LAMDA Development, από την έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η εισηγμένη,

Θυμίζω εδώ ότι η ζήτηση άγγιξε τα 768,7 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε υπερκάλυψη 1,54 φορές.

Ισχυρό ήταν και το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών καθώς πήραν 440.000 ομολογίες, απορροφώντας το 88% της έκδοσης, ενώ ακόμη και έτσι ικανοποιήθηκε μόλις το 82% της ζήτησης τους.

Στους Ειδικούς Επενδυτές διατέθηκαν 60.000 ομολογίες και μόλις 26% ικανοποίηση.

Από αυτές, οι Ανάδοχοι κράτησαν 27.000 ομολογίες για ίδιο λογαριασμό δίνοντας στην ουσία ψήφο εμπιστοσύνης στην έκδοση.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,80%.

Η Airbnb «καλλωπίζει» τον Λυκαβηττό

Η Airbnb επενδύει στην καρδιά της Αθήνας, χρηματοδοτώντας μέσω του Athens Partnership την αναβάθμιση του Λόφου του Λυκαβηττού.

Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση του ξύλινου φράχτη και άλλων υποδομών, με στόχο να προσφέρει στους επισκέπτες και τους κατοίκους μια πιο ομαλή πρόσβαση και αναβαθμισμένη εμπειρία σε ένα από τα πιο αγαπημένα και ιστορικά σημεία της πόλης.

OT Originals
Περισσότερα από Inside Stories

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο