Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άλμα σημειώνει ο DAX, θετικά οι αγορές

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές δείχνει να σταθεροποιείται έπειτα από αρκετές ημέρες έντονης μεταβλητότητας

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άλμα σημειώνει ο DAX, θετικά οι αγορές

Με σημαντικά κέρδη κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας τη βελτίωση του κλίματος στις παγκόσμιες αγορές, μετά το σύντομο αλλά έντονο κύμα ρευστοποιήσεων σε κρυπτονομίσματα και πολύτιμα μέταλλα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,85% στις 622 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,29% στις 10.371 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1,19% στις 25.091 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,62% στις 8.231 μονάδες.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές δείχνει να σταθεροποιείται έπειτα από αρκετές ημέρες έντονης μεταβλητότητας, όταν την περασμένη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν απότομες πτώσεις σε χρυσό, ασήμι και στο κρυπτονόμισμα bitcoin. Ωστόσο, οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων προσπαθούν να ανακάμψουν.

Σε επίπεδο εταιρικών εξελίξεων, το αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα ότι ο δανέζικος ενεργειακός όμιλος Orsted, ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, μπορεί να επανεκκινήσει το έργο Sunrise Wind ανοιχτά των ακτών της Νέας Υόρκης, το οποίο είχε ανασταλεί από την κυβέρνηση Τραμπ. Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο και για τα πέντε υπεράκτια αιολικά έργα που είχαν παγώσει από τον Λευκό Οίκο, πλήττοντας τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να περιορίσει την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Παρά την εξέλιξη αυτή, η μετοχή της Orsted κινείται με απώλειες περίπου 1%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,3% τον Ιανουάριο, υποχωρώντας από το 0,8% του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία INSEE. Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αναμένεται να μειωθεί κατά 0,3%.

Οι τιμές των τροφίμων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές της ενέργειας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 7,8%. Παράλληλα, οι τιμές των υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (HICP) προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,4% σε ετήσια βάση, αλλά να μειωθεί κατά 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο.

OT Originals
Περισσότερα από Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο