Πλαστικά Κρήτης: Άνοδος πωλήσεων στα 392,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 38,8 εκατ. – Εκτιμήσεις για το 2026

Η Πλαστικά Κρήτης παρουσιάζει αύξηση στον κύκλο εργασιών το 2025 και καθαρά κέρδη 38,8 εκατ. ευρώ, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί διανομή μερίσματος στην Τακτική Γενική Συνέλευση

Πλαστικά Κρήτης: Άνοδος πωλήσεων στα 392,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 38,8 εκατ. – Εκτιμήσεις για το 2026

Αύξηση στον κύκλο εργασιών κατέγραψε η Πλαστικά Κρήτης κατά τη χρήση 2025, με τις ενοποιημένες πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 392,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του όγκου πωλήσεων καθώς και στα έσοδα από την πώληση ενέργειας.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας διαμορφώθηκε στα 187,9 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,0% σε σύγκριση με το 2024.

Πλαστικά Κρήτης: Tα λειτουργικά αποτελέσματα και η κερδοφορία

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 64,0 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Για τη μητρική εταιρεία, το EBITDA διαμορφώθηκε στα 26,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 23,3%.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 38,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 11%, ενώ της μητρικής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 23,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 26,6%.

Η μείωση αυτή αποδίδεται στην αύξηση του λειτουργικού κόστους, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας, καθώς και στη διάθεση έκτακτου ειδικού μπόνους σε εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη.

Η εξέλιξη των δραστηριοτήτων στις θυγατρικές

Στη θυγατρική του Ομίλου στη Γαλλία, η μείωση των μεγεθών οφείλεται σε πρόβλημα μηχανολογικού εξοπλισμού που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2025 και αποκαταστάθηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Για τη Shanghai Hitec Plastics Co. Ltd, η μεταβολή των πωλήσεων σχετίζεται με μεταφορά μέρους της παραγωγής σε άλλο εργοστάσιο του Ομίλου.

Στη Ρουμανία, η μείωση προήλθε από χαμηλότερο όγκο πωλήσεων, ενώ στη θυγατρική της Τουρκίας τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τη μείωση των πληθωριστικών προσαρμογών, με την αύξηση να καταγράφεται σε στοιχεία προ προσαρμογών.

Το περιθώρια κερδοφορίας

Το περιθώριο EBITDA της μητρικής εταιρείας διαμορφώθηκε στο 14,2% από 18,7% την προηγούμενη χρήση, ενώ του Ομίλου μειώθηκε στο 16,3% από 17,3%.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) της μητρικής εταιρείας ανήλθαν σε 22,0 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 27,8%, ενώ του Ομίλου σε 52,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,1%.

Το περιθώριο EBIT της μητρικής εταιρείας διαμορφώθηκε στο 11,7% από 16,4%, ενώ του Ομίλου στο 13,5% από 14,8%.

Καθαρά αποτελέσματα και επιδράσεις

Τα καθαρά κέρδη της μητρικής εταιρείας μειώθηκαν σε 23,3 εκατ. ευρώ, ενώ του Ομίλου σε 38,8 εκατ. ευρώ. Η μείωση συνδέεται με την αύξηση του λειτουργικού κόστους και με τις συναλλαγματικές επιβαρύνσεις.

Στη θυγατρική της Τουρκίας, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από ζημίες που σχετίζονται με τη λογιστική αποτύπωση της καθαρής χρηματικής θέσης, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, καθώς και από μεταβολές στον αναβαλλόμενο φόρο.

Το κεφάλαιο κίνησης

Το κεφάλαιο κίνησης της μητρικής εταιρείας αυξήθηκε στα 187,3 εκατ. ευρώ, ενώ του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 305,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Οι προοπτικές για το 2026

Η ζήτηση για τα προϊόντα του Ομίλου παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανάπτυξη νέων αγορών και εφαρμογών, καθώς και η ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης.

Οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά επηρεάζουν την προμήθεια πρώτων υλών, το κόστος παραγωγής και τους χρόνους μεταφοράς, ενώ έχουν καταγραφεί αυξήσεις στο κόστος των πολυμερών και περιορισμοί στη διαθεσιμότητα.

Τα εργοστάσια του Ομίλου διαθέτουν αποθέματα πρώτων υλών για χρονικό διάστημα δύο έως τεσσάρων μηνών και καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων για το επόμενο διάστημα.

Η ενέργεια και τα έσοδα

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ενέργειας, μετά τη λήξη της σχετικής σύμβασης τον Οκτώβριο του 2025 και μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, ενδέχεται να υπάρξει περιορισμός στις πωλούμενες ποσότητες ενέργειας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων.

Η εκτίμηση για τα αποτελέσματα του 2026

Η διοίκηση εκτιμά ότι τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου για το 2026 θα κινηθούν κοντά στα επίπεδα του 2025, με πιθανές αποκλίσεις της τάξης του ±10%.

Μέρισμα χρήσης 2025

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2025, με την τελική απόφαση να τελεί υπό την έγκριση των μετόχων.

OT Originals
Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies