Καυτή… επιστροφή σε διάστημα μόλις 72 ωρών κάνει η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα. Μετά το υψηλό της 22ας Σεπτεμβρίου, οπότε και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα χτύπησε υψηλό 12μηνου στα 211,76 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καταγράφεται για αύριο 25 του μηνός στην αγορά επόμενης ημέρας (Day Ahead Market) νέο ρεκόρ. Η μέση τιμή εκτοξεύεται σε σχέση με τη σημερινή τιμή (175,59 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) σχεδόν κατά 22% στα 213,62 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας παίρνει πλέον φωτιά κι ενώ μόλις χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωνε ότι δεν θα επιχορηγηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος.
Οι καυτές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα
Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η χονδρεμπορική τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα για το διάστημα 1 με 25 Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στα 162,51 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν για την ίδια περίοδο τον Αύγουστο ήταν στα 128,51 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ουσιαστικά σε διάστημα ενός μήνα η αύξηση στη χρηματιστηριακή τιμή, που αποτελεί βάση για τη διαμόρφωση των λογαριασμών ρεύματος σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ξεπερνά το 26,4%.
Το κόστος αυτό αν οι πάροχοι δεν προχωρήσουν σε κινήσεις απορρόφησης θα μετακυλιστεί ολόκληρο στους λογαριασμούς ρεύματος του Οκτωβρίου.
Για τη διαμόρφωση της νέας υψηλής τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα αύριο 25 του μηνός παίζει ρόλο και η μεγαλύτερη συμμετοχή του ακριβού φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Αντιστοιχεί στο 31,21%, ενώ η φθηνότερη τεχνολογία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καταλαμβάνει μερίδιο στο 42,47%.
Καμία επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα
Όπως έγραψε νωρίτερα το πρωί ο ΟΤ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωνε κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους ότι «σήμερα δεν υπάρχει ανάγκη για επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα».
Ο ίδιος αξιωματούχος έθεσε το όριο συναγερμού για στήριξη της κατανάλωσης μέσω επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος όταν η χρηματιστηριακή τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα ξεπεράσει τα 250 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Το στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέτρεψε τους καταναλωτές τη στροφή στα σταθερά ή μπλε τιμολόγια ρεύματος τα οποία αυτήν την περίοδο οι πάροχοι διαθέτουν με χαμηλότερες χρεώσεις έναντι των κυμαινόμενων. Οι χρεώσεις αυτές είναι κλειδωμένες για 12 μήνες εφόσον τα επιλέξουν τα νοικοκυριά.
Η βιομηχανία
Για το υψηλό ενεργειακό κόστος τη διαμαρτυρία τους αλλά και τις προτάσεις στήριξης τους εξέφρασαν δημόσια και οι βιομήχανοι. Σύνδεσμοι των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων ζήτησαν τη στήριξη μέσω του ευρωπαϊκού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις CISAF και METSAF.
Ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ δεν άφησε πολλά περιθώρια για δυναμικές παρεμβάσεις.



































