Οι εντυπωσιακές επενδύσεις της τεχνολογικής βιομηχανίας στην τεχνητή νοημοσύνη ήδη αποδίδουν καρπούς—αρκεί να κατέχεις μετοχές της Nvidia.
Ο κατασκευαστής τσιπ αποκάλυψε αύξηση 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών τη Δευτέρα, αυξάνοντας τη συνολική εξουσιοδότηση επαναγοράς στα 235 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναμένει να εκτελέσει το πλήρες ποσό επαναγοράς έως το οικονομικό έτος 2028, το οποίο λήγει τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.
Οι επαναγορές αντικατοπτρίζουν την αξιοζήλευτη θέση της Nvidia στην οικονομία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Επειδή τα τσιπ της αποτελούν το θεμέλιο της εκπαίδευσης μοντέλων, η Nvidia πληρώνεται τώρα, ενώ άλλες εταιρείες όπως η Meta Platforms και η Microsoft ξοδεύουν μεγάλα ποσά για να εξασφαλίσουν μια κερδοφόρα θέση στο μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτό δίνει στον κατασκευαστή τσιπ άφθονα χρήματα για να τα αναπτύξει όπως θέλει.
«Αν ήμουν η Nvidia, θα ενέκρινα ακόμη περισσότερα», δήλωσε ο Ben Reitzes, επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας στην Melius Research, στο Barron’s τη Δευτέρα.
Οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν επαναγορές μετοχών για να επιστρέψουν την πλεονάζουσα ταμειακή ροή στους μετόχους και να αντισταθμίσουν τυχόν μείωση της τιμής της μετοχής λόγω επιχορηγήσεων μετοχών από τους εργαζομένους. Στην περίπτωση της Nvidia, ο αριθμός των μετοχών σε κυκλοφορία έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας την ταμειακή ροή πολύ πιο σημαντική παράμετρο.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Nvidia θα ανακοινώσει 183 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές φέτος και 317 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027. Και δεδομένου ότι η Nvidia αναθέτει τις εργασίες κατασκευής τσιπ σε συνεργάτες όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing, δεν χρειάζεται να επανεπενδύσει μεγάλο μέρος αυτού του κέρδους πίσω στην επιχείρηση, λέει ο Kim Forrest, επικεφαλής επενδύσεων στην Bokeh Capital Partners.
Οπότε, ναι, η εξουσιοδότηση επαναγοράς της Nvidia είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ σε αμερικανική εταιρεία σε απόλυτους όρους, πριν από το πρόγραμμα των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Apple που ανακοινώθηκε το 2024. Αλλά σε σχέση με τα χρήματα που βγάζει η Nvidia, η επαναγορά των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν προκαλεί και τόσο έκπληξη. Η μείωση των μετοχών από την επαναγορά θα προσέθετε μόλις 8 σεντς στην εκτίμηση της UBS για τα κέρδη ανά μετοχή για την Nvidia το 2027, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Άλλες εταιρείες τεχνολογίας με μεγάλη κεφαλαιοποίηση δεν έχουν την ίδια ευελιξία. Οι Meta, Alphabet, Amazon και SpaceX οδεύουν όλες προς αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές το επόμενο έτος, εν μέρει λόγω των χρημάτων που ξοδεύουν σε τσιπ της… Nvidia. Το στοίχημά τους είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποφέρει τεράστια κέρδη τη δεκαετία του 2030.
Εν τω μεταξύ, η επαναγορά από την Nvidia επιτρέπει στους επενδυτές να λάβουν αποτελεσματικά μελλοντικές ταμειακές ροές από τους hyper-scalers τεχνητής νοημοσύνης, προκαταβολικά, προσθέτει η Forrest.
Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, εν τω μεταξύ, η εξουσιοδότηση επαναγοράς αποτελεί σήμα προς τους επενδυτές ότι πιστεύει ότι η μετοχή είναι υποτιμημένη.
Η μετοχή της Nvidia σημείωσε άνοδο 2,7% στα 231,08 δολάρια τη Δευτέρα, και η μετοχή της έχει σημειώσει άνοδο 24% το 2026. Ωστόσο, οι μετοχές διαπραγματεύονται με 17 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη τους επόμενους 12 μήνες, από 25 φορές στην αρχή του έτους. Η πτώση της αποτίμησης είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Nvidia ήταν η επιλογή μετοχών της ιστοσελίδας Barron’s τον Μάιο.
Η επαναγορά μετοχών στη σημερινή τιμή «είναι μια ασυνήθιστη ευκαιρία για την εταιρεία», εξηγεί η Τζο Ανν Φίνεϊ, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Advisors Capital Management, η οποία κατέχει μετοχές της Nvidia σε πολλαπλές στρατηγικές.
Εάν η Nvidia και ο Χουάνγκ έχουν δίκιο ότι η μετοχή δεν αντικατοπτρίζει την κλίμακα της άνθησης των υποδομών τεχνητής νοημοσύνης, η Wall Street μπορεί να αναμένει περισσότερες και ενδεχομένως μεγαλύτερες επαναγορές μετοχών τα επόμενα χρόνια, καταλήγει στο σχόλιό του της Barron’s.





































