array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
    [1]=>
    string(17) "News and Politics"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(25) "Power and Energy Industry"
    [1]=>
    string(18) "International News"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(7) "neutral"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(15) "Current Events1"
}

Μάρκο Ρούμπιο: Στηρίζουμε τα projects που φέρνουν ενεργειακή ασφάλεια

Ο Μάρκο Ρούμπιο στις κοινές δηλώσεις με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, δήλωσε τη στήριξη στα ενεργειακά projects της Ελλάδας - Τα μηνύματα για Κάθετο Διάδρομο και διπλωματικές πρωτοβουλίες

Μάρκο Ρούμπιο: Στηρίζουμε τα projects που φέρνουν ενεργειακή ασφάλεια

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Για την πλήρη αφοσίωση των ΗΠΑ στην επιτυχία των ενεργειακών projects που συμμετέχει ή προωθεί η Ελλάδα και συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια διαβεβαίωσε ο Μάρκο Ρούμπιο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Μάρκο Ρούμπιο στις κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη υπογράμμισε τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού των χωρών. Ο Ρούμπιο μάλιστα ερωτήθηκε για τα ενεργειακά projects των ερευνών υδρογονανθράκων και των ηλεκτρικών διασύνδεσεων Ελλάδας με Κύπρο (GSI) και Ελλάδας με Αίγυπτο (GREGY).

«Η ενεργειακή ασφάλεια συνδέεται με την εθνική ασφάλεια»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ρωτήθηκε για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και τα έργα διασύνδεσης που προωθεί η Ελλάδα με Αίγυπτο και Κύπρο σε συνδυασμό και με τις απειλές που δέχεται η χώρα μας.

«Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι», ήταν η άμεση απάντηση του Μάρκο Ρούμπιο για να υπογραμμίσει: «Εκτός από τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, θα έλεγα ότι η ενεργειακή ασφάλεια συνδέεται με την εθνική ασφάλεια. Και αν δεν το πιστεύετε, απλώς δείτε τι συμβαίνει τώρα στον κόσμο με αυτό που προσπαθεί να κάνει το Ιράν».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ των πολλών και διαφοροποιημένων ενεργειακών διαδρόμων, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει ποτέ να βρεθούμε σε κατάσταση όπου η ενέργεια διακόπτεται ή οι ροές ενέργειας διακόπτονται σε ένα μέρος του κόσμου. Ολόκληρος ο κόσμος απειλείται και η ικανότητα των κρατών να ενεργούν προς το συμφέρον τους υπονομεύεται από την επιρροή που μπορεί να ασκήσει μια χώρα ή ένα καθεστώς-παρίας».

Οι έμμεσες αναφορές για τον GSI

Ο ίδιος, χωρίς να κατονομάζει την Τουρκία αναγνώρισε πώς ορισμένα projects της Ελλάδα «συνδέονται με μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση στην οποία εμπλέκονται και άλλες χώρες. Δεν θα αναφέρω ονόματα, αλλά πρόκειται για άλλες χώρες που εμπλέκονται σε ορισμένα από τα ζητήματα που περιπλέκουν την κατάσταση. Και θα ήθελα απλώς να πω ότι ζητήματα αυτής της φύσης, που είναι τόσο ευαίσθητα και κρίσιμα, αντιμετωπίζονται πιθανώς καλύτερα μέσω μη δημόσιας διπλωματίας, πέρα από το πλαίσιο των συνεντεύξεων Τύπου», προέτρεψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Μάρκο Ρούμπιο κατέληξε: «Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην επιτυχία αυτών των έργων και στη συνεργασία που έχουμε με την Ελλάδα στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, διότι αυτό είναι προς το φυσικό εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και προς το δικό μας. Και πιστεύω ότι προάγει τον σκοπό της παγκόσμιας ασφάλειας».

Ο Γεραπετρίτης για τον Κάθετο Διάδρομο

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα τόνισε ότι οι συνεργασία έχει φτάσει σε ένα «πρωτόγνωρο επίπεδο», τονίζοντας τη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Βαλκάνια, την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

«Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, την ενέργεια και το εμπόριο, η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει φτάσει σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο. Αναδείξαμε τον θεμελιώδη ρόλο της Ελλάδας μέσω του κάθετου διαδρόμου, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της μεταφοράς του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», τόνισε ο Γεραπετρίτης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον ελληνόκτητο εμπορικό στόλο ο οποίος «μεταφέρει περισσότερο από το 20% του LNG προς τις παγκόσμιες αγορές, ενισχύοντας την ενεργειακή σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα».

Ο ίδιος στάθηκε και στην παρουσία αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα όσον αφορά την αξιοποίηση και έρευνα υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αναφέροντας ότι αυτό «αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει η Αμερική, η αμερικανική αγορά στην ελληνική οικονομία και στο επενδυτικό μας περιβάλλον και τις σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις οι οποίες γίνονται».

OT Originals
Περισσότερα από Πολιτική

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies