
Την εκπόνηση σύγχρονου αναπτυξιακού σχεδίου για τη Διώρυγα της Κορίνθου, παράλληλα με το σχέδιο αποκατάστασης, ανέδειξε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, κατά τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στις δύο επισκέψεις του. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις θέσεις εργασίας και τόνισε ότι το Υπερταμείο εγγυάται την πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων, καθώς η ασφάλειά τους αποτελεί προτεραιότητα.
O κ. Δημητριάδης μετείχε αφενός στην αντιπροσωπεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του περασμένου Σαββάτου, και αφετέρου στις συνομιλίες με τις εμπλεκόμενες αρχές. Δηλαδή Ανώνυμη Εταιρία Διώρυγας Κορίνθου (Α.Ε.ΔΙ.Κ.), Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμο Κορίνθου, σχετικά με τον περαιτέρω αναπτυξιακό ρόλο της.
Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι ένα από τα εμβληματικά έργα στη νεότερη ιστορία της χώρας μας, όπως επισήμανε ο κ. Δημητριάδης, τονίζοντας ότι στόχος είναι η περαιτέρω αξιοποίηση της Διώρυγας, η συμβολή της στην ανάπτυξη της περιοχής και στην οικονομία της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διελεύσεις πλοίων στη Διώρυγα της Κορίνθου σε περίοδο κανονικότητας (έτος 2019) ανήλθαν σε 11.417 σημειώνοντας αύξηση +7,5%, ενώ το 55% αυτών είναι συσχετισμένο με την τουριστική δραστηριότητα, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία του έργου ευρύτερα για την περιοχή και τη δυναμική του με το πέρας των έργων αποκατάστασης.
Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι μία από τις τρεις τεχνητές διώρυγες που υφίστανται στον κόσμο σήμερα. Αποτελεί κομβικό τεχνικό έργο εθνικής σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Υποδομών, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού, ανέλαβε με fast-track διαδικασίες την εκπόνηση μελετών (γεωτεχνική έρευνα, γεωτεχνικές μελέτες, υδρολογικές και υδραυλικές μελέτες, περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες λιμενικών έργων), και την κατασκευή του έργου για την αποκατάσταση των ζημιών στα πρανή της διώρυγας, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα και να επαναλειτουργήσει ξανά.
Προκαταρκτικές εργασίες
Οι προκαταρκτικές εργασίες όσον αφορά τις μελέτες έχουν αρχίσει. Το στάδιο εκπόνησης των μελετών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια θα γίνει η δημοπράτηση του έργου και θα αρχίσουν οι πρόδρομες εργασίες στα πρανή. Το έργο, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο σχεδιασμός που έχει γίνει αποβλέπει στην ευρύτερη επίλυση του προβλήματος των καταπτώσεων. Μεταξύ άλλων, θα εγκατασταθεί πλήρες σύστημα γεωτεχνικής παρακολούθησης που θα επιδεικνύει πιθανά νέα προβλήματα σε σημεία της Διώρυγας, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές μεγάλες ζημιές που θα μπορούσαν να διακόψουν την απρόσκοπτη λειτουργία της. Η διώρυγα είναι κομβικής σημασίας για το εμπόριο και τις μεταφορές, ενώ αποτελεί μία από τις μόλις τρεις υπάρχουσες τεχνητές διώρυγες στον κόσμο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου συνοδευόταν από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας κ. Στέφανο Γιουρέλη. Θα υπάρξει συστηματική συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Α.Ε.ΔΙ.Κ., κ. Βασίλειο Ανδρικόπουλο, καθώς και μέλη της διοίκησης της εταιρείας και με εκπροσώπους τοπικών και περιφερειακών αρχών, ώστε ο σχεδιασμός να έχει ολοκληρωθεί με το εκ νέου ασφαλές άνοιγμα της Διώρυγας στη ναυσιπλοΐα. Παράλληλα θα είναι σε επαφή και επικοινωνία με τους πελάτες της για τη διαρκή ενημέρωσή τους μέχρι την πλήρη αποκατάστασή της.


Latest News

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Φορο-μπόνους έως 16.000 ευρώ για ανακαινίσεις και το 2025
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα