Αποπληθωρισμός είναι η μείωση του γενικού επιπέδου τιμών μιας οικονομίας. Συνήθως μετριέται σε επίπεδο μήνα και εκφράζει τη μείωση των τιμών από ένα μήνα του ενός έτους κατά τον ίδιο μήνα του επόμενου έτους.

Πολλοί νομίζουν ότι η αυτή η μείωση των τιμών μπορεί να είναι ευεργετική για την οικονομική τους κατάσταση, γιατί έτσι θα μπορούν να αγοράζουν περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό ισχύει

α) όταν μειώνεται η τιμή κάποιων μόνο αγαθών ή υπηρεσιών και όχι οι τιμές στο σύνολο της οικονομίας, και

β) όταν η μείωση αυτή δεν συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, εάν οι μειώσεις των τιμών παρατηρούνται παρατεταμένα, πολλοί θα είναι αυτοί οι οποίοι ενδέχεται να καθυστερήσουν την απόκτηση προϊόντων εν αναμονή των χαμηλότερων μελλοντικών τιμών. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών και τελικά σε οικονομική ύφεση, καθώς οι παραγωγοί θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις πωλήσεις τους και ίσως αναγκαστούν ακόμη και να μειώσουν ή να παγώσουν τους μισθούς ή ακόμη και να προχωρήσουν σε περικοπές του προσωπικού λόγω της μειωμένης ζήτησης, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας.

Κατά το τελευταίο έτος (όλους τους μήνες από τον Απρίλιο του 2020 έως σήμερα) στην ελληνική οικονομία παρατηρείται αποπληθωρισμός ο οποίος κατά το Μάρτιο του 2021 ήταν της τάξης του -2% (στοιχεία Eurostat).

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia