Στη φάση της υπογραφής των συμβάσεων εμπιστευτικότητας με κάθε ένα από τα εννέα funds που έχουν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έχει περάσει η διοίκηση της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «ΟT», η διοίκηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κάθε έναν από τους υποψήφιους επενδυτές, ενώ αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και με τα σχέδια συμβάσεων για τη μεταβίβαση των μετοχών.

Με την υπογραφή των συμβάσεων εμπιστευτικότητας ανοίγει και η πρόσβαση των «μνηστήρων» στο data room με τα οικονομικά και τεχνικά δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ και ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες των επισκέψεων και των συζητήσεων με τα στελέχη της δημόσιας εταιρίας.

Σύμφωνα με πηγές, ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων στην τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αφενός αποτελεί δείγμα της επενδυτικής εμπιστοσύνης και αφετέρου ενισχύει τον ανταγωνισμό. Ωστόσο το στάδιο της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, όπως σημειώνουν αρμόδιοι κύκλοι, πάει πιο πίσω χρονικά, γύρω στον Σεπτέμβριο, έναντι του αρχικού σχεδιασμού που έδειχνε τον Ιούλιο.

Αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ, σημειώνουν πως «τα υποψήφια funds που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ έχουν την εμπειρία σε θέματα επενδύσεων και διαχείρισης υποδομών ενέργειας. Πρόκειται για επενδυτές αξιόπιστοι και με εξειδίκευση στα θέματα της ενέργειας», καταλήγουν.

Πάντως, ο CEO της δημόσιας εταιρίας Γιώργος Στάσσης σκοπεύει, λένε οι πληροφορίες, να φέρει άμεσα στο διοικητικό συμβούλιο προς ενημέρωση και συζήτηση το θέμα της συμμετοχής των funds στον διαγωνισμό ώστε να δοθεί ακόμη πιο πλήρης εικόνα για την ιδιωτικοποίηση.

Τα εννέα funds

Υπενθυμίζεται ότι τα εννέα funds που έχουν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης του 49% του Διαχειριστή είναι (με αλφαβητική σειρά):

· ARDIAN Infrastructure Funds

Το γαλλικό fund διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 103 δις. δολ. και επενδύει σε ενέργεια και υποδομές.

· BCI – British Columbia Investment Management Corporation

Πρόκειται για εταιρία που διαχειρίζεται συνταξιοδοτικά κεφάλαια του δημόσιου τομέα στη Μεγάλη Βρετανία και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 112 δις. δολ.

· BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C

Η αμερικανική Blackrock είναι ίσως από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρίες που διαχειρίζεται κεφάλαια 8,67 τρις. δολ. και έχει συμμετοχές σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.

· CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.

Πρόκειται για το αμερικανικό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 117,8 δις. δολ. και έγινε γνωστό στην Ελλάδα με τις τοποθετήσεις στον τομέα της ιδιωτικής υγείας αλλά και στις συμμετοχές για την απόκτηση της Vivartia και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

· F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A

Είναι ιταλική επενδυτική εταιρία που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 5,5 δις. και είναι τοποθετημένη σε εταιρίες διανομής φυσικού αερίου και ενέργειας καθώς και σε αεροδρόμια της χώρας.

· First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.

Προέρχεται από την Αυστραλία το συγκεκριμένο fund και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 175 δις. δολ σε υποδομές. Ανάμεσα τους στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στη Σουηδία, ενώ σε δίκτυα ενέργειας έχει επενδύσει και στις χώρες της Φιλανδίας και της Γερμανίας. Είναι επίσης τοποθετημένη σε εταιρία ύδρευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

· KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.

Είναι από τα μεγαλύτερα αμερικανικά funds που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 250 δις. δολ. Η εταιρία συγκαταλέγεται στη λίστα των φιναλίστ επενδυτών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

· MACQUARIE Group Limited

Αυστραλιανό fund με συνολικά κεφάλαια στο χαρτοφυλάκιο του ύψους 420 δις. δολ. Στις υποδομές έχει επενδύσει 124,4 δις. δολ. Διεκδικεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ είναι τοποθετημένο σε ενεργειακά δίκτυα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φιλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία

· OHA – Oak Hill Advisors LLP

Πρόκειται για πολυεθνικό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 49 δις. δολ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια