Εκτός από τις κινεζικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος, η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου στηρίζει την ανοδική της ρότα τους τελευταίους μήνες και στο εμπόριο δημητριακών από τις ΗΠΑ.

Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα στις εξαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ στην αρχή της χρονιάς ακολούθησαν οι εξαγωγές χονδρόκοκκων δημητριακών από τις ΗΠΑ που εξασφαλίζουν ισχυρή ζήτηση για πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου σχολιάζει ο Peter Sand αναλυτής της ναυτιλιακής οργάνωσης Bimco.

Μόνο τον Μάρτιο, για να εξυπηρετηθούν οι αμερικανικές εξαγωγές σιτηρών απαιτήθηκαν 123 πλοία Panamax, σχεδόν τα δύο τρίτα των οποίων έπλευσαν προς την Άπω Ανατολή.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα τονομίλια μεταφερόμενου φορτίου που συνδέονται με τις αμερικάνικες εξαγωγές χονδρόκοκκων δημητριακών αυξήθηκαν κατά 198,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας τα 154,0 δισεκατομμύρια τονομίλια, επίδοση που είναι λίγο υψηλότερη από το 50% των συνολικών τόνων μιλίων που «παρήχθησαν» από τις εξαγωγές χονδρόκοκκων δημητριακών των ΗΠΑ ολόκληρο το 2020 (305,0 δισεκατομμύρια τόνοι μίλια).

Η σημαντική άνοδος των τονομίλιων εξηγείται από τις μεγάλες εισαγωγές δημητριακών από χώρες της Άπω Ανατολής και κυρίως από την Κίνα.

Ειδικότερα από ένα σύνολο 21,3 εκατομμυρίων τόνων που έχουν εξαχθεί από τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, το 68% ή 14,6 εκατομμύρια τόνοι είχαν προορισμό την Ασία, (αύξηση 208,7% από το πρώτο τρίμηνο του 2020). Για χρόνια, ο εμπορικός πόλεμος μείωσε τις εξαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα, αλλά φέτος οι συνθήκες άλλαξαν και η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής χονδρόκοκκων δημητριακών από τις ΗΠΑ. Τα προϊόντα είναι καλαμπόκι, σόργο, βρώμη, κριθάρι και σίκαλη, με το καλαμπόκι να αντιπροσωπεύει το 89,4% του συνόλου. Οι συσσωρευμένες εξαγωγές μέχρι τώρα φέτος στην Κίνα ανέρχονται σε 6,2 εκατομμύρια τόνους, και είναι σχεδόν δεκαπλάσιες από τους 650.950 τόνους που εξήχθησαν το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Οι δύο άλλοι μεγάλοι αγοραστές δημητριακών αυτής της κατηγορίας, από τις ΗΠΑ, βρίσκονται επίσης στην Ασία, και είναι η Ιαπωνία με 4,3 εκατομμύρια τόνους εισαγωγές από 2,9 εκατομμύρια τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2020 και η Νότιος Κορέα, με 1,7 εκατομμύρια τόνους από 0,6 εκατομμύρια τόνους, το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Nα σημειωθεί ότι οι εξαγωγές χονδρόκοκκων δημητριακών από τις ΗΠΑ ήταν τον Μάρτιο 9,2 εκατ. τόνοι με αποτέλεσμα οι συνολικές εξαγωγές του πρώτου τριμήνου να φτάσουν τα 21,3 εκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι το υψηλότερο πρώτο τρίμηνο που έχει καταγραφεί ποτέ και είναι αυξημένο κατά 120% από το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ο δείκτης που καταγράφει την πορεία των ναύλων στα πλοία panamax, ο Baltic Panamax Index (BPI) από 1.364 μονάδες στις αρχές Ιανουαρίου έκλεισε την προηγούμενη Παρασκευή στις 2.955 μονάδες (+116%) ενώ την ίδια περίοδο ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, ο Batic Dry Index (BDI) από τις 1.374 μονάδες έφτασε στις 3.183 μονάδες (+131,6%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών