Το Νεπάλ δεν έχει αρκετές φιάλες οξυγόνου, όπως άλλωστε και η γειτονική Ινδία που βιώνει μια πρωτοφανέρωτη τραγωδία με τον κορωνοϊό. Για αυτό και ζήτησε από τους ορειβάτες στην Όρος Έβερεστ να φέρουν πίσω τις κενές φιάλες που παίρνουν μαζί τους, αντί να τις εγκαταλείπουν στις πλαγιές των βουνών. Τη σχετική δήλωση έκανε αξιωματούχος της κυβέρνησης η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο φονικό κύμα κορωνοϊού στη χώρα.

Το Νεπάλ εξέδωσε άδειες αναρρίχησης σε περισσότερους από 700 ορειβάτες για 16 κορυφές των Ιμαλαΐων – 408 μόνο για το Όρος Έβερεστ – για την αναρριχητική περίοδο Απριλίου-Μαΐου σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την τουριστική βιομηχανία της και πιο ειδικά τον τουρισμό ορειβασίας.

Ο Σύνδεσμος Ορειβασίας του Νεπάλ ζήτησε από τους ορειβάτες να βοηθήσουν το Νεπάλ να αντιμετωπίσει τα αυξημενα κρούσματα COVID-19 που έφερε το εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας σε σημείο κατάρρευσης, όπως συμβαίνει στη γειτονική Ινδία, όπου οι θάνατοι διατηρήθηκαν σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αρχές του Νεπάλ εκτιμούν ότι οι ορειβάτες και οι οδηγοί Σέρπα που τους συνοδεύουν, μόνο την τρέχουσα σεζόν, έχουν μεταφέρει τουλάχιστον 3.500 φιάλες οξυγόνου στα βουνά. Αυτές οι φιάλες συχνά θάβονται σε χιονοστιβάδες ή εγκαταλείπονται στις πλαγιές των βουνών στο τέλος της αποστολής.

“Απευθύνουμε έκκληση στους ορειβάτες και τους σέρπας να φέρουν πίσω τις κενές φιάλες όσο είναι εφικτό, ώστε να μπορούν να ξαναγεμιστούν και να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό που έχουν απόλυτη ανάγκη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συνδεσμου Ορειβασίας του Νεπάλ στο Reuters.

Λείπουν ΜΕΘ, οξυγόνο και φιάλες

Την Κυριακή, το Νεπάλ ανέφερε ημερήσια αύξηση 8.777 μολύνσεων, 30 φορές πάνω από τον αριθμό που καταγράφηκε στις 9 Απριλίου. Τα συνολικά κρούσματα ανέρχεται σε 394.667, ενώ έχουν καταγραφεί 3.720 θάνατοι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Πολλά ιδιωτικά και κοινοτικά νοσοκομεία στο Κατμαντού δήλωσαν ότι δεν μπορούν να πάρουν πλέον ασθενείς λόγω έλλειψης οξυγόνου. Υπήρχε έλλειψη τόσο του αερίου όσο και των δοχείων.

«Χρειαζόμαστε περίπου 25.000 φιάλες οξυγόνου για να σώσουμε τους ανθρώπους από το θάνατο. Αυτή είναι η επείγουσα ανάγκη μας», δήλωσε ο Σαμίρ Κουμάρ Αντχικάρι, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Το Νεπάλ διαθέτει μόνο 1.600 κλίνες ΜΕΘ και λιγότερους από 600 αναπνευστήρες για τον πληθυσμό του 30 εκατομμυρίων με μόλις 0,7 γιατρούς ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με το ActionAid Nepal.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα