Πάνω από 20 εκατ. Αμερικάνοι κατέχουν κρυπτονομίσματα, τα οποία πλέον αποτελούν μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς η αξία της αγοράς των ψηφιακών νομισμάτων ανήλθε σε 2 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά τον Απρίλιο. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν ένα ζευγάρι, που έχει επενδύσει σε ψηφιακά νομίσματα, θέλει να χωρίσει και φυσικά να χωρίσει και τα περιουσιακά του στοχεία;

Ενας επιπλέον πονοκέφαλος για τα δικηγορικά γραφεία, όπως αναφέρει η έρευνα του CNBC για το μοίρασμα των κρυπτονομισμάτων σε περίπτωση διαζυγίου, καθώς «Τα κρυπτονομίσματα προσθέτουν ένα επίπεδο πολυπλοκότητας» , σύμφωνα με δηλώσεις του χρηματοοικονομικού σχεδιαστής Davon Barrett, επικεφαλής σύμβουλος της Francis Financial στη Νέα Υόρκη.

Τι χρειάζεται λοιπόν να γνωρίζει το ζευγάρι που θέλει να χωρίσει; Πολύ πιθανόν να χρειάζονται τη βοήθεια ενός επαγγελματία με εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.  Για παράδειγμα, υπάρχουν δικηγορικά γραφεία που έχουν πολύ καλές γνώσεις και εμπειρία στα ψηφιακά νομίσματα κι έτσι μπορούν να προχωρήσουν στη διευθέτηση των οικονομικών.

Η ρευστότητα των ψηφιακών νομισμάτων

Μια από τις πιο δύσκολες πτυχές  είναι η αποτίμηση της αξίας, καθώς κρυπτονομίσματα αξίας 200 χιλιάδων δολαρίων, μπορεί να πέσουν στα 100 χιλιάδες δολάρια ή να αυξηθούν στα 400 χιλιάδες κατά τη χρονική περίοδο των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο, λεει ο Ivory Johnson, ιδρυτής της Delanay Wealth Management.

Μια σκέψη είναι να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές σε μια φόρμουλα ρευστότητας στο συμβόλαιο του διαζυγίου. Για παράδειγμα αν η αξία του ψηφιακού νομίσματος αλλάξει κατά χ % , μπορεί να υπάρξει μια αντίστοιχη αλλαγή στο μοίρασμα άλλων περουσιακών στοιχείων. «Θα πρέπει να είναι στο μυαλό και των δύο συζύγων, ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ένας κινούμενος στόχος για όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του διαζυγίου»

Τι γίνεται με τους φόρους

Η φορολογία είναι ακόμα μια πτυχή που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν και οι δυο πλευρές, λέει ο Johnson. Για παράδειγμα αν ένας από το ζευγάρι έχει αγοράσει Bitcoin πριν από 4-5 χρόνια, θα έχει δει την αξία της επένδυσης του να φθάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, η οποία όμως θα μπορεί μακροπρόθεσμα να φορολογηθεί υψηλά όταν θα πουλήσει. Τα ζευγάρια θα πρέπει να βάλουν στις διαπραγματεύσεις και τη μελλοντική φορολόγηση, σημειώνει.

Άλλα θέμα μπορεί να αναδυθεί  σε περίπτωση που δεν είχε δηλώσει στη φορολογική δήλωση την επένδυση σε κρυπτονόμισμα, ένα συνηθισμένο πρόβλημα καθώς παλιότερα δεν υπήρχαν φόρμες για να δηλώσει στην εφορία κάποιος τις συναλλαγές που είχε σε ψηφιακό νόμισμα. Αν μετά από χρόνια γίνει έλεγχος από την εφορία, θα είναι εκτεθειμένος ο/η σύζυγος που δεν είχε κάνει την επένδυση. Μια ένορκη δήλωση από τον άλλον σύζυγο θα ήταν χρήσιμη.

Μεταβίβαση περουσιακών στοιχείων

Οι δυσκολίες δεν τελειώνουν εδώ. Οι σύζυγοι έχουν υπογράψει τα χαρτιά του διαζυγίου αλλά μπορεί να βρεθούν απέναντι στην πρόκληση πώς θα μεταφέρουν τα ψηφιακά νομίσματα από τον ένα μέλος τους ζευγαριού στο άλλο. Οι παραδοσιακές επενδυτικές εταιρείες έχουν την γνώση και την εμπειρία για αυτές τις υποθέσεις αλλά κάποια ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων μπορεί να μην έχουν αυτή την εμπειρία, λέει ο Johnson.Ενδεχομένως να έχουν και μικρά τμήματα εξυπηρέτησης πελατών. Τα ζευγάρια θα πρέπει να προσλάβουν έναν επαγγελματία για να διαχειριστεί τη μεταβίβαση.

Δεν είναι κάτι που θα πρότεινα να το κάνουν και οι δύο σύζυγοι, συνεχίζει. Από τη στιγμή που ένα ζευγάρι προσλαμβάνει έναν τρίτο, είναι κρίσιμο να διατηρήσουν τα προσωπικά κλειδιά και κωδικούς που έχουν για την πρόσβαση και την διατήρηση των ψηφιακών χρημάτων τους, αλλιώς διακινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση στην επένδυση τους.

«Αν θα πρέπει να μοιραστείς το κλειδί σου κατά τη διαδικασία του διαζυγίου, κάντο όσο το δυνατόν λιγότερο» συμβουλεύει ο Barrett.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto