Τρία εκατομμύρια εμβολιασμοί τον Μάιο, μια επίδοση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Έτσι, η εκτίμηση ότι ο ίδιος αριθμός εμβολιασμών θα επιτευχθεί και τον Ιούνιο φαίνεται απολύτως ρεαλιστική. Ο δρόμος για την «Ελευθερία», για την επιστροφή σε μια νέου τύπου κανονικότητα είναι ανοικτός και εξαρτάται από όλους μας.

———————————————-

Άλλες δύο λιγνιτικές μονάδες, συνολικής καθαρής ισχύος 560MW, σταμάτησαν τη λειτουργία τους τον Απρίλιο. Το «κλείσιμο» των μονάδων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γεγονότα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης  σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2021.

Τα σχόλια του επικεφαλής της ΔΕΗ έχουν ως εξής: «Εντός στόχων βρίσκεται και η διαδικασία απολιγνιτοποίησης με περαιτέρω μείωση της λιγνιτικής παραγωγής τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και ως ποσοστό του ενεργειακού μας μείγματος με συνακόλουθη μείωση και στον όγκο εκπομπών CO 2, μετριάζοντας έτσι την επίπτωση από την αύξηση των αντίστοιχων τιμών.

Επιπρόσθετα, άλλες δύο λιγνιτικές μονάδες, συνολικής καθαρής ισχύος 560MW, σταμάτησαν τη λειτουργία τους τον Απρίλιο, φέρνοντας μας ακόμα πιο κοντά στον στόχο πλήρους απεξάρτησης από το λιγνίτη.

Παράλληλα, συνεχίζουμε απρόσκοπτα τις δράσεις για ανάπτυξη της παρουσίας μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την προώθηση των σχετικών επενδύσεων, την λήψη επιπλέον αδειών για φωτοβολταϊκά, συμπεριλαμβανομένων πλωτών, καθώς και με την πρόσφατη υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης για την κατασκευή του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα».

———————————————

Ο ένας Κυριάκος πρότεινε, ο άλλος Κυριάκος υλοποίησε. Ο ένας Κυριάκος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID (EU Digital COVID Certificate) στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας. Αλλά πάνω από όλα μας υπενθύμισε πως η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει εκκολαπτήριο ιδεών, καινοτομίας και λύσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο». Και εδώ η Ελλάδα ήταν στην πρωτοπορία!

Ο άλλος Κυριάκος, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε: «Χρειάστηκε να κινηθούμε σε ένα περίπλοκο τοπίο διαφορετικών μητρώων εντός των κρατών – μελών, σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και σε βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες, κάτι που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως μια ψηφιακή χορογραφία».

Πάντως, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απέδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι:  «Η συγκυρία της συνάντησής μας στην Ελλάδα είναι η κατάλληλη, διότι αυτή η διαδικασία έχει έντονο ελληνικό χρώμα. Όχι μόνο επειδή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε πρώτος την ιδέα, στις αρχές Ιανουαρίου, όχι μόνο επειδή ο Carles Michel με ιδιαίτερη επιμέλεια προχώρησε τη διαδικασία σε επίπεδο ηγετών, αλλά και επειδή η ελληνική πλατφόρμα -που μόλις είδαμε- είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, όπως ήταν και το ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης» και πρόσθεσε:  «Είναι σαφές πως το πιστοποιητικό γίνεται πραγματικότητα και μάλιστα διανύσαμε μακρύ δρόμο, καθώς στην έναρξη της διαδικασίας, τον Ιανουάριο, λίγοι πίστευαν σε αυτή την ιδέα και επικρατούσε έντονος σκεπτικισμός για το κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο».

———————————————

Μια μικρή ιστορία που έχει το νόημα να διαβαστεί. Πρόκειται για την ιστορία της Think Silicon, η οποία ως startup όχι μόνο κατάφερε να μεγαλώσει αλλά μεγαλώνοντας πέτυχε να γίνει μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου, της Applied Materials, και να  είναι πλέον ένα σημείο αναφοράς για τον επαναπατρισμό Ελλήνων μηχανικών από όλο τον κόσμο.

Σε ένα σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Τον τελευταίο χρόνο, η Think Silicon έχει μετασχηματιστεί από start-up σε μέλος πολυεθνικής εταιρείας μέσω της ενσωμάτωσής της στoν οργανισμό της Applied Materials και της επένδυσης που ακολούθησε την εξαγορά.

Η είσοδος της Applied Materials στο ελληνικό επενδυτικό τοπίο έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ενισχύσεις σε επίπεδο εγκατάστασεων και εξοπλισμού, δημιουργώντας νέα υπερσύχρονα γραφεία στην Μεταμόρφωση Αττικής, εκτάσεως 1000 τ.μ. εξοπλισμένα με εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας.

Οι νέες εγκαταστάσεις μας στην Μεταμόρφωση Αττικής σηματοδοτούν ένα νέο πολύ συναρπαστικό κεφάλαιο στη στρατηγική ανάπτυξης της Applied Materials και τοποθετούν τη Think Silicon και την Ελλάδα σε βασικό κέντρο σχεδιασμού τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Αναφορικά με την ανάπτυξη σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, τον τελευταίο χρόνο προσλαμβάνουμε με υψηλό ρυθμό πολύ ταλαντούχους και έμπειρους μηχανικούς από όλο τον κόσμο.

Τον τελευταίο χρόνο το 33% των εργαζομένων μας έχει στελεχωθεί απο μηχανικούς με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό που θέλησαν λόγω του αντικειμένου μας να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Think Silicon με αποτέλεσμα να επαναπατριστούν.

Αναφορικά με τις μελλοντικές προσλήψεις της εταιρείας, αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων προιόντων, ο οποίος θα στελεχωθεί κυρίως απο μηχανικούς αλλά και από εξειδικευμένο προσωπικό στο τομέα του marketing και των πωλήσεων.

Τα σχέδια ανάπτυξής μας είναι φιλόδοξα και προβλέπουμε οτι μέχρι το 2022 θα έχουμε τριπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων μας.

Στην Applied Materials επενδύουμε σε ταλέντα και πιστεύουμε ότι η σύνδεση της βιομηχανίας με τον ακαδημαϊκό χώρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να οδηγήσουμε στην καινοτομία και στην ανάπτυξη τον τομέα της τεχνολογίας.

Είναι γνωστό ότι τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα παράγουν έρευνα παγκόσμιας κλάσης. Όμως, πρέπει να μετατρέψουμε την έρευνα που παράγεται σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και προϊόντα.

Ως πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, η Applied Materials συνεργάζεται στενά με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Επίκουρο Καθηγητή Γεώργιο Κεραμίδα με στόχο να οικοδομηθεί ένας ερευνητικός κόμβος στη Θεσσαλονίκη μέσω χρηματοδοτούμενων διδακτορικών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία θα εστιάζουν στον σχεδιασμό υλικού (Hardware) και λογισμικού (Software) για επιταχυντές μηχανικής μάθησης».

Μια μικρή ιστορία με μεγάλος βάθος και προοπτική. Μια μικρή ιστορία που χρειάζεται να γίνει οδηγός για τις επόμενες κινήσεις σε πολιτικό, επιχειρηματικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Με άλλα λόγια, όταν μιλάμε για «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου» ας κάνουμε τον κόπο να μελετήσουμε το παράδειγμα αυτής της startup από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών που ξανοίχτηκε στο κόσμο!

———————————————–

Δύο υπουργεία, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας θα συνεργαστούν και πάλι προκειμένου να προωθηθούν δύο δράσεις. Η μία έχει να κάνει με την εφαρμογή που θα παρέχει την δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στα στοιχεία τους που περιλαμβάνονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αποτελούν πρόπλασμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Η δεύτερη έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα ψηφιακών ιατρικών βεβαιώσεων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories