Ψήφο εμπιστοσύνης στο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού δίνουν οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες. Η πρώτη απευθείας πτήση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ελλάδας, μετά το αναγκαστικό διάλειμμα ενός έτους λόγω πανδημίας, ήταν της Delta Air Lines και έφτασε από τη Νέα Υόρκη το πρωί του Σαββάτου. Στις αφίξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ποντάρει και το Αεροδρόμιο της Αθήνας που πέρσι λόγω Covid-19 έχασε τη μεγαλύτερη αγορά του.

Κατά την τελευταία χρονιά πριν το χτύπημα της πανδημίας, οι ΗΠΑ ήταν η ισχυρότερη τουριστική αγορά για το αεροδρόμιο της Αθήνας. Το 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, καταγράφηκαν 694.362 αφίξεις από τις ΗΠΑ, αυξημένες κατά 2% σε σχέση με το 2018, και μάλιστα παρουσιάζοντας συνεχή αύξηση χωρητικότητας και συχνοτήτων. Την ίδια χρονιά, ακολούθησαν κατά σειρά, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Δυναμικό ξεκίνημα

Η αρχή για το καλοκαίρι του 2021 είναι πολύ δυναμική. Παρά τη δύσκολη συγκυρία, εφέτος το αεροδρόμιο της Αθήνας συγκεντρώνει εννέα ημερήσιες απευθείας πτήσεις από αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, τις περισσότερες από ποτέ.

Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, δεδομένου ότι οι αερομεταφορείς τοποθετούνται εκεί όπου βλέπουν να στρέφεται η ζήτηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε κρατήσεις στην αγορά των ΗΠΑ. Πρόσφατα, το Forbes παρουσίασε στοιχεία του αμερικανικού Hopper, σύμφωνα με τα οποία οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ελλάδα από τους χρήστες της πλατφόρμας ξεπερνούν αυτές προς οποιονδήποτε άλλο προορισμό στην Ευρώπη. Απέδωσε μάλιστα αυτή την εξέλιξη στην απόφαση της χώρας μας να ανοίξει νωρίτερα από άλλες χώρες τα σύνορα για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Στην επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει από νωρίς συνεπή μηνύματα σε σχέση με το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, αναφέρθηκε, κατά την πρόσφατη παρουσίαση του θερινού προγράμματος της American Airlines προς την Ελλάδα, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ. Έκανε λόγο μάλιστα για «ένα ισχυρό μήνυμα για την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να υποδεχτεί και πάλι τους Αμερικανούς επισκέπτες».

Ειδικότερα, η DeltaAirLinesπετά, αυτό το καλοκαίρι, καθημερινά από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, ενώ τον Ιούλιο θα προσθέσει ένα ακόμα δρομολόγιο από την Ατλάντα. Η Delta θα πετά στην Αθήνα με Airbus A330-300.

Στην Ελλάδα επιστρέφει και η AmericanAirlinesμε έως και 3 πτήσεις ημερησίως. Με αρχή την 5η Ιουνίου 2021, η American Airlines θα ξεκινήσει τη νέα καλοκαιρινή πτήση από την Αθήνα προς τη Νέα Υόρκη με αεροσκάφος Boeing 777-200. Επίσης, την ίδια ημέρα, επαναφέρει την εποχική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Σικάγο, με αεροσκάφος Boeing 787-8, ενώ στις 18 Αυγούστου 2021, ξεκινούν πάλι τα θερινά δρομολόγια από την Αθήνα προς τη Φιλαδέλφεια, με αεροσκάφος Boeing 787-8.

Η United διευρύνει για το καλοκαίρι τις συνδέσεις της με την Αθήνα με καθημερινές πτήσεις από τη Ουάσινγκτον, μέσω του αεροδρομίου Washington Dulles International Airport από την 1ηΙουλίου. Το νέο αυτό δρομολόγιο σηματοδοτεί την πρώτη καθημερινή απευθείας σύνδεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας. Θα πραγματοποιείται με αεροσκάφος Boeing787-8 Dreamliner και προστίθεται στο υπάρχον καθημερινό θερινό δρομολόγιο της United από τη Νέα Υόρκη (αεροδρόμιο Newark Liberty International Airport) προς την Αθήνα, το οποίο και επανέρχεται στις 3 Ιουνίου.

Το προφίλ των Αμερικανών επισκεπτών

Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες έρχονται στη χώρα μας κυρίως για αναψυχή και χαρακτηρίζονται, το 2019, από ισχυρή κινητικότητα στο εσωτερικό. Ειδικότερα, το 83% των αφικνούμενων από τις ΗΠΑ, το 2019, ήρθε στη χώρα μας για αναψυχή, ενώ ένα ποσοστό 13% ήρθε για να επανενωθεί με την οικογένειά του. Ως εκ τούτου, η αμερικανική αγορά για το αεροδρόμιο της Αθήνας παρουσιάζει έντονη εποχικότητα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των Αμερικανών που έφτασαν στην Αθήνα το 2019 ήταν τα 44 έτη και είχε κάνει κράτηση εισιτηρίου 103 ημέρες κατά μέσο όρο πριν το ταξίδι. Η μέση διάρκεια του ταξιδιού ήταν 14 ημέρες.

Ακόμη, οι Αμερικανοί τουρίστες είναι από τους ξένους ταξιδιώτες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη, ενώ το 2019 ήταν ψηλά στην κατάταξη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με τις χώρες που έφεραν τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Ειδικότερα, το 2019 ο ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 14,3% και διαμορφώθηκαν στα 1.189 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,4% και διαμορφώθηκε στους 1.179 χιλ. ταξιδιώτες. Επίσης, άνοδο κατά 6,8% παρουσίασαν οι διανυκτερεύσεις από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις