
Στο 75% με 85% κυμαίνεται η απώλεια των κερδών για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών Λάρισας λόγω του Ιανού, ενώ η μη αποζημιώσιμη ζημιά έφτασε ως και 35%. Παράλληλα, εκτοξεύτηκε το κόστος παραγωγής, ενώ μεγάλη είναι η απώλεια στα εισοδήματα των αμπελοκαλλιεργητών, λόγω απώλειας παραγωγής καθώς και μείωσης της τιμής.
Τα παραπάνω τονίζει ανάμεσα σε άλλα, στην επιστολή που απέστειλε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ζητώντας άμεσα την στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών. Να σημειωθεί ότι τα μέλη του Α.Σ. Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας καλλιεργούν 350 στρέμματα ενώ στη Θεσσαλία υπολογίζονται περίπου στα 1500 στρέμματα παραγωγικά κατά το έτος 2020.
Συγκεκριμένα στην επιστολή οι καλλιεργητές παραθέτουν επιπλέον στοιχεία για την εκτίμηση της ζημιάς από τον Ιανό, όπως αυτές καταγράφηκαν από τα μέλη της Ομάδας Παραγώγων Α.Σ. GRAPETEAM, (ομάδα παραγώγων επιτραπέζιου σταφυλιού της Θεσσαλίας), καθώς και γεωτεχνικών που συνεργάζονται με την GRAPETEAM:
- Το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 900 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το κόστος συγκομιδής. Αυτό περιλαμβάνει λίπανση και φυτοπροστασία στα 350 ευρώ, εργατικά 350 ευρώ και λοιπά έξοδα (ασφάλιση ΕΛΓΑ, καύσιμα, ρεύμα γεώτρησης, αναλώσιμα κ.α.) στα 200 ευρώ.
- Τα έσοδα της καλλιέργειας, με μια μέση εμπορεύσιμη παραγωγή 1.800 κιλών ανά στρέμμα και μια τιμή 0,9 ευρώ /κιλό μείον 0,1 ευρώ/κιλό κόστος συγκομιδής, υπολογίζονται στα 1440 ευρώ.
- Κατά την περσινή χρονιά και μετά τα ακραίο φαινόμενο του Ιανού, η μη αποζημιώσιμη ζημιά έφτασε ως και 35%.
- Με μια μέση ζημία στο 25% η απώλεια εισοδήματος που προκύπτει είναι 360 ευρώ λόγω απώλειας παραγωγής καθώς και μείωσης της τιμής.
- Μετά την έντονη βροχόπτωση και σε συνεννόηση με τους γεωτεχνικούς που παρακολουθούν τα κτήματα, προχώρησαν σε δυο ψεκασμούς κάλυψης με τουλάχιστον ένα μυκητοκτόνο για την αντιμετώπιση του βοτρύτη, το οποίο είναι από τα ακριβότερα μυκητοκτόνα. Υπολογίζεται ότι το κόστος έφτασε τα 20 ευρώ το στρέμμα ενώ χρειάστηκαν άλλα 30 ευρώ/στρέμμα για να καθαριστούν τα τσαμπιά από σκισμένες και πιθανόν μολυσμένες ρώγες.
- Παράλληλα το κόστος συγκομιδής ανέβηκε 0,05-0,1 ευρώ/κιλό επιπλέον αφού οι εργάτες έπρεπε να καθαρίσουν ξανά τα τσαμπιά ενώ η ακαταλληλότητα πολλών από αυτά καθυστερούσε τη συγκομιδή, ανεβάζοντας το κοστολόγιο άλλα 50-100 ευρώ /στρέμμα.
- Έτσι μια εκμετάλλευση όπου μπορούσε να δώσει ένα προσδοκώμενο κέρδος περίπου στα 550 ευρώ/στρέμμα έφτασε να δίνει 80-130 ευρώ. Η απώλεια κέρδους ανέρχεται στο 75-85%.
«Αυτό μας οδήγησε στο να ζητήσουμε τη συνδρομή του ΥΠΑΑΤ ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις μιας δύσκολης χρονιάς για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί σε μια δαπανηρή και απαιτητική καλλιέργεια έναντι των άλλων παραγώγων στις αγορές της Ευρώπης», επισημαίνεται στην σχετική επιστολή.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση