Ένα επικίνδυνο κύμα κυβερνοεπιθέσεων έφερε μαζί της η πανδημία. Η επικράτησης της Covid-19 στην καθημερινότητά μας, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι αποτελεί και το «νούμερο ένα» όχημα για τους κυβερνοεγκληματίες, ώστε να μας επιτεθούν και το 2021. Τα ιστορικά υψηλά που είχαν πιάσει τα τελευταία χρόνια λόγω της όλο και μεγαλύτερης διείσδυσης του cloud, των έξυπνων κινητών συσκευών και του Internet of Thing (IoT), την περσινή χρονιά εκτοξεύθηκαν.
Το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phishing) μέσω email αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τους χρήστες του Ίντερνετ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισραηλινής Checkpoint, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στο χώρο του cybersecurity, η οποία στη χώρα μας υποστηρίζει πάνω από 900 μεγάλες επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, στη χώρα μας το ποσοστό των επιθέσεων που γίνεται μέσω email αγγίζει το 98% όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως φτάνει το 91%. Ένας οργανισμός δέχεται κατά μέσο όρο 479 ψηφιακές «επιθέσεις» την εβδομάδα, κατά τους τελευταίους 6 μήνες.
Με τις προσπάθειες phishing να γίνονται ολοένα και πιο έξυπνες και τα μηνύματα όλο και πιο πειστικά, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι περισσότερο ευάλωτες, όπως σημείωσαν τα στελέχη της Checkpoint, λόγω της έλλειψης τόσο εξειδικευμένου προσωπικού, όσο και ενημέρωσης των εργαζομένων των επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε αναβάθμιση των πληροφοριακών υποδομών τους όσο συχνά θα έπρεπε για την προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις. Ιδιαίτερα ευάλωτοι δε είναι οι οργανισμοί του Δημοσίου, που μπαίνουν πολύ συχνά στο στόχαστρο, όμως δεν υπάρχουν δεδομένα, καθώς πολλά περιστατικά επιτυχών κυβερνοεπιθέσεων δεν γίνονται ευρέως γνωστά.
Η παρουσία και ο σχεδιασμός για την Ελλάδα
Μέσα στην κρίση του κορωνοϊού, η Checkpoint, που έφτασε στη χώρα μας το 2008, ενίσχυσε με προεγκατεστημένο λογισμικό προστασίας από κακόβουλες επιθέσεις τα 60.000 tablets, που διέθεσε πέρσι στους Έλληνες μαθητές το Υπουργείο Παιδείας για να υποστηρίξει την τηλεκπαίδευσης. Αντίστοιχα θωρακισμένα είναι και τα χιλιάδες tablets και προσωπικοί υπολογιστές, που διατίθενται προς αγορά μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα».
Ο ισραηλινός κολοσσός, που έχει αποτίμηση 19 δισ. δολάρια και απασχολεί παγκοσμίως περίπου 6.000 άτομα, προσφέρει λύσεις κυβερνοασφάλειας σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις. Ήταν από τις πρώτες εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο με έτος ίδρυσης το 1993.Στην Ελλάδα υποστηρίζει κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις (enterprise market), ενώ το ελληνικό γραφείο διαθέτει δίκτυο συνεργατών αποτελούμενο από 41 εταιρείες πληροφορικής και δύο διανομείς (Westnet και IT Way).
Για το 2021, το πλάνο της εταιρείας για την Ελλάδα θέλει την περαιτέρω επέκτασή της σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για το χώρο των έργων στο Δημόσιο, ειδικά ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα έργα που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και αφορούν και σε λύσεις κυβερνοασφάλειας έχουν ήδη μπει στο ραντάρ των ανθρώπων της Checkpoint, που επιδιώκουν συνεργασίες με τους μεγαλύτερους system integrators που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά προκειμένου να τα διεκδικήσουν.
Latest News
Αλλάζει το e-commerce ξανά - Η Amazon τώρα πουλά και αυτοκίνητα
Hyundai και Amazon πρωτοπορούν σε μια συνεργασία που αλλάζει τον τρόπο πώλησης αυτοκινήτων αλλά και του e-commerce
Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την ΑΙ - Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ
Τα οφέλη από τη χρήση της AI είναι ζητούμενο αν θα διαχυθούν σε όλη την οικονομία ή θα τροφοδοτήσουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα
Αντίστροφη μέτρηση για Apple στην Ινδία - Μετά τα iPhone, συναρμολογεί και τα AirPods
Τα ασύρματα ακουστικά AirPods θα ξεκινήσει να παράγει η Αpple στην Ινδία για πρώτη φορά στις αρχές του επόμενου έτους
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Η Databrics πολύ κοντά σε ρεκόρ χρηματοδότησης venture capital, συνολικής αξίας 9,5 δις δολ.
Η αμερικανική Databricks, εταιρεία λογισμικού, αποτιμάται σε πάνω από 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Βόλτα στο διάστημα μέσω… Μεγάλης Ελλάδας
Η διαστημική εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον σχεδιάζει ταξίδια σε ύψος 85 χλμ από την αεροπορική βάση του Γκροτάλιε της Ιταλίας
Πρώτο... δωράκι Tραμπ υπέρ Μασκ - Ποια ρύθμιση καταργεί προς όφελος της Tesla
Το αφεντικό της Tesla, Ιλον Μασκ, δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια βοηθώντας τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης