Δεν είναι εύκολο, όπως φάνηκε από την κίνηση των δεικτών στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια, να ερμηνεύσουν οι επενδυτές τις επιπτώσεις από το μήνυμα που έστειλε η Fed το βράδυ της Τετάρτης. Ακόμα αγωνίζονται για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα και συνεπώς και στην Αθηναϊκή αγορά οι αποφάσεις των ισχυρών θεσμικών σχετίζονται με τις υποψίες για τις επιπτώσεις, παρά με κάποιες βεβαιότητες.

Ωστόσο στην Αθήνα οι πιέσεις εμφανίστηκαν αμέσως μετά την εμφάνιση του ανώτερου έτους τη Δευτέρα στις 928,29 μονάδες με κλείσιμο στις 927,29. Συνεπώς η διάθεση για φυγή από το ρίσκο από την Τρίτη και μετά είχε σχέση περισσότερο με την στατιστική προϊστορία παρά με το κλίμα που επικρατούσε διεθνώς. Την Πέμπτη δε η άνοδος του μέσου όρου δεν μπορούσε να έχει σαν βάση την τάση στα μεγάλα χρηματιστήρια γιατί δεν χαρακτηρίστηκαν οι συναλλαγές σε αυτά από τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Θα λέγαμε συνεπώς ότι οι επιλογές των ισχυρών θεσμικών στην ελληνική αγορά είχαν περισσότερο τη μορφή των αντιδράσεων των επενδυτών στην στατιστική προϊστορία. Θυμίζουμε πως η αγοραία συναίνεση εδώ και εβδομάδες θεωρούσε ως οροφές μετά τις 870 – 880 μονάδες τις 908 – 910 και ακολουθούσαν οι 930 σαν τελευταίο εμπόδιο πριν από τις 950 χονδρικά που ήταν η κορυφή της αγοράς στην προ πανδημίας εποχή.

Η αγορά παραγώγων είναι εκτός του ραντάρ αρκετών επενδυτών αλλά ειδικά στις μέρες της εκπνοής ανά τρίμηνο όλων των παράγωγων προϊόντων οι επαγγελματίες την παρακολουθούν με προσοχή. Εκεί λοιπόν, στα ακριβότερα futures της αγοράς, στη σειρά από αύριο το μεσημέρι θα είναι κυρίαρχη το κλείσιμο του ΣΜΕ από αυτό του υποκείμενου δείκτη βρίσκεται 27 μονάδες χαμηλότερα. Όσα και αν ενσωματώνει η τιμή του ΣΜΕ το στοίχημα της συνισταμένης των επενδυτικών επιλογών είναι short. Είναι δε σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις αρκετών εγχώριων αναλυτών που τις διακρίνει η πλήρως δικαιολογημένη, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, μετριοπαθής απαισιοδοξία για την περίοδο ως τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Η Beta Sec αναφέρει:“Λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει, ακολουθώντας την τάση από το εξωτερικό”. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε: “Η Federal δεν μετέβαλε την πολιτική επιτοκίων, ούτε το ύψος των αγορών ομολόγων, όμως άρκεσε η εκτίμησή της για προοπτική πιο γρήγορης αύξησης των επιτοκίων, για να προκληθούν ‘αναταράξεις’ στη Wall Street. Η εξέλιξη δύσκολα θα αφήσει αλώβητο το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις 895 μονάδες να συνιστούν το κοντινότερο σημείο στήριξης του ΓΔ, κατά την τεχνική ανάλυση”.

Εκτός όμως των κινήτρων από την στατιστική προσέγγιση για τα συμπεράσματα σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη τάση, η επιφυλακτικότητα αποτυπώθηκε από την αρχή της εβδομάδας στην υποχώρηση των όγκων, η οποία θα προκαλούσε χαμηλότερο ημερήσιο τζίρο αν δεν υπήρχαν τα πακέτα. Αυτή η μείωση στη διάθεση για συμμετοχή το πιο πιθανό ήταν να αφορούσε στο ύψος των αποτιμήσεων των μετοχών των blue chip καθώς υπήρχαν φωνές που τόνιζαν πως είχαν περάσει σε επίπεδα ψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούσαν στην κερδοφορία τους την τρέχουσα χρονιά. Αυτοί οι προβληματισμοί δυνάμωσαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης στη Βρετανία να μην επιτρέψει στους πολίτες της να ταξιδέψουν για διακοπές μετά την ανησυχία που προκάλεσε η εμφάνιση κρουσμάτων COVID -19 με το στέλεχος ΔΕΛΤΑ που είναι το όνομα της ινδικής μετάλλαξης του ιού. Οι επαγγελματίες είχαν αρχίσει να αναθεωρούν τις προσδοκίες τους για το ΑΕΠ της Ελλάδας προς χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης καθώς ο τουρισμός είναι σημαντικό του κομμάτι.

Χθες αρκετοί εγχώριοι παράγοντες σημείωναν πως ήταν αδύναμη η αντίδραση της αγοράς στη θετική είδηση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε θετική αξιολόγηση στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την εκταμίευση 17,8 δις ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δις υπό μορφή δανείων, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) για την περίοδο 2021 – 2026. Αλλά το γεγονός πως η Αθήνα διέκοψε την πτωτική αλυσίδα, που πήγε να σχηματιστεί, πιθανά να σχετίζεται με το ότι στην άλλη μεριά της ζυγαριάς υπάρχει πλέον μια αρκετά πειστική αρνητική προοπτική. Μετά τα όσα άφησαν να εννοηθούν οι αρμόδιοι της Fed η επιστροφή στην κανονικότητα για την παγκόσμια οικονομία θα φέρει και την εμφάνιση της αντίστροφης από την τρέχουσα πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών. Αυτή αφορά στην χαλαρή νομισματική πολιτική, για να υπάρχουν κίνητρα να επενδύσουν και να προσλάβουν προσωπικό οι επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας και περιλαμβάνει, μηδενικά σχεδόν επιτόκια δανεισμού και πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες.

Από εδώ και στο εξής όλο και περισσότεροι επενδυτές θα τηρούν μία πιο επιφυλακτική στάση για τις μετοχές, εκτιμώντας πως είναι θέμα χρόνου να αναγκαστούν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες να ανεβάσουν τα επιτόκια και να σταματήσουν τις αγορές ομολόγων, προκειμένου να ελέγξουν τα πληθωριστικά φαινόμενα, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Αλλά σε αυτή την περίπτωση οι μετοχές στα αναδυόμενα χρηματιστήρια και στις χώρες με υψηλό χρέος θα πιεστούν πρώτα και περισσότερο.

Τέλος, υπήρξε μια εκτίναξη του ενδιαφέροντος για τις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που φάνηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη πως μειώθηκε ξαφνικά και πολύ. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν ο τραπεζικός κλάδος πιέζεται, ενώ οι ενδιαφερόμενοι για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις συνηθίζουν να τοποθετούνται, όταν οι τράπεζες τραβούν τον μέσο όρο ανοδικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών