Οι Βρετανοί καταναλωτές κατακτούν την πρωτιά σε μεγάλη έρευνα της YouGov, για λογαριασμό του Bloomberg, μεταξύ 17 κρατών παγκοσμίως, η οποία επιχείρησε να καταγράψει ποιες χώρες αποταμίευσαν περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και άρα είναι πιθανότερο να πρωταγωνιστήσουν στην… έκρηξη κατανάλωσης και αγορών που θα αναμένεται με τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων. Πάντως, το ποιο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι πως η πλειοψηφία των νοικοκυριών σε όλες τις χώρες εκτιμά πως η οικονομική τους κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των Βρετανών κατάφερε να αυξήσει τις αποταμιεύσεις του, από το Μάρτιο του 2020 έως τώρα, ήτοι περίπου τα ίδια επίπεδα με τη Δανία, αλλά πολύ υψηλότερα από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστραλία. Κι αυτό παρά την πτώση των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Πάντως, συνολικά στις περισσότερες χώρες της έρευνας, λιγότερο από το ένα πέμπτο του κοινού κατάφερε να αυξήσει τις αποταμιεύσεις του, με τους αναλυτές της έρευνας να εξηγούν πως αυτό σημαίνει πως πιθανότατα πρόκειται για άτομα υψηλότερου εισοδήματος.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως τα βρετανικά νοικοκυριά διαθέτουν ένα απόθεμα μετρητών της τάξεως των 250 δισ. στερλίνων, όταν συνολικά η Ευρωζώνη μετρά ένα πλεόνασμα μετρητών για δαπάνες της τάξεως των 500 δισ. ευρώ.

«Ανάμεσα στις οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, κάποιες χώρες πήγαν καλύτερα. Δύο στους πέντε πολίτες στην Ιταλία και την Πολωνία δήλωσαν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, νούμερο που είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία» σχολίασε στέλεχος της YouGov, μιλώντας στο Bloomberg.

Προφανώς οι καταναλωτές σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες διαμαρτύρονται για την πτώση των εισοδημάτων τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη μεγαλύτερη ζημιά να εντοπίζεται στους καταναλωτές της Ινδίας (πιθανότατα λόγω και της έκρηξης της ινδικής μετάλλαξης) και του Μεξικού. Όμως, η πλειοψηφία των νοικοκυριών εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξο για τη βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Πραγματικά, με εξαίρεση τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και τη Γαλλία, οι καταναλωτές στις άλλες χώρες περιμένουν τα εισοδήματα τους να βελτιωθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων