Το υβριδικό μοντέλο εργασίας ήρθε για να μείνει, αλλά, εγείρει και ερωτήματα για το πώς θα γίνει η καλύτερη οργάνωσή του. Θα επιτρέψουν οι εταιρείες στους υπαλλήλους τους να επιλέγουν εκείνοι ποιες μέρες θα πηγαίνουν στο γραφείο και ποιες μέρες θα εργάζονται από το σπίτι; Και τι θα γίνει με τις ώρες εργασίας; Εάν δοθεί στους εργαζομένους η δυνατότητα να επιλέγουν εκείνοι, χρειάζονται σαφώς και μια στρατηγική για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους και να ελαχιστοποιήσουν το άγχος τους. Για τον λόγο αυτό, ο αρθρογράφος μάς δίνει ορισμένες συμβουλές σχετικά με το ποιες ημέρες θα πρέπει να επιλέξουμε να εργαζόμαστε από την άνεση του σπιτιού μας.

Δευτέρα: Πολύ προφανές. Είναι σαν να λέτε «Έπινα όλο το Σαββατοκύριακο και δεν έχω κουράγιο να έρθω να δουλέψω.» Στον 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι άνθρωποι δούλευαν τα Σάββατα, η απουσία τους την πρώτη επίσημη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας ήταν τόσο συχνή που ήταν γνωστή ως «Αγία Δευτέρα», επειδή ακριβώς έμοιαζε με Κυριακή».

Σε ό,τι αφορά την εργασία, οι Δευτέρες αποτελούν, συνήθως, μια μέρα που πραγματοποιούνται κάποιου είδους meeting και καθορίζονται οι προτεραιότητες για την υπόλοιπη εβδομάδα. Θεωρείται προτιμότερο να πάτε στο γραφείο εκείνη την ημέρα και να κάτσετε να δουλέψετε από το σπίτι κάποια άλλη μέρα προς το τέλος της εβδομάδας. Το να δείχνετε τον ενθουσιασμό σας στον εργοδότη σας με το να πηγαίνετε την πρώτη μέρα της εβδομάδας στη δουλειά σας είναι, επίσης, υπέρ σας.

Τρίτη: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην τους αρέσει το μοτίβο που δημιουργείται με το να περνάνε τις Τρίτες δουλεύοντας από το σπίτι καθώς, έτσι, σπάει η εβδομάδα στα δύο. Ωστόσο, πέραν από αυτό, η εργασία από το σπίτι τις Τρίτες φαίνεται, επίσης, ένα ενδεχόμενο που δεν θα επέλεγαν πολλοί. Από την άλλη, όμως, δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να κοιτάς έξω από το παράθυρό σου και να βλέπεις όλους τους άλλους να πηγαίνουν για δουλειά, ενώ εσύ είσαι στο σπίτι σου με τις παντόφλες σου και απολαμβάνεις τον καφέ σου.

Τετάρτη: Η τηλεργασία την ημέρα αυτή θα φαινόταν ιδιαίτερα ελκυστική στον Ηρακλή Πουαρό, τον ντετέκτιβ της Αγκάθα Κρίστι, ο οποίος λάτρευε τη συμμετρία και την τάξη. Δύο ημέρες εργασίας στο γραφείο, μία μέρα στο σπίτι, δύο ακόμη ημέρες στο γραφείο και μετά σαββατοκύριακο. Οι εταιρείες, πιθανότατα, δεν θα έχουν αντίρρηση να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να δουλεύουν εκείνη την ημέρα από το σπίτι, καθώς οι περισσότεροι θα προτιμούν τη Δευτέρα και την Παρασκευή.

Πέμπτη: Παρόλο που σπάει με παρόμοιο τρόπο την εβδομάδα εργασίας στα δύο, φαίνεται λιγότερο ευχάριστη μέρα για τηλεργασία σε σχέση με την Τρίτη. Αυτό συμβαίνει διότι οι εργαζόμενοι σκέφτονται ότι, παρόλο που απέφυγαν τη μετακίνησή τους για να πάνε στη δουλειά τους την Πέμπτη, θα πρέπει, ούτως ή άλλως, να το κάνουν την Παρασκευή.  Το μόνο θετικό με την επιλογή αυτή είναι ότι θα μπορούσατε να σκέφτεστε το σαββατοκύριακο ήδη από την Τετάρτη το βράδυ.

Παρασκευή: Όπως η Δευτέρα, έτσι και η Παρασκευή είναι ύποπτη επιλογή. Οι συνάδελφοί σας θα γελούν ειρωνικά και θα αμφιβάλλουν για το κατά πόσο «εργάζεστε» από το σπίτι, ενώ οι διευθυντές σας θα σας τηλεφωνούν σε διάφορες στιγμές της ημέρας για να «σας τσακώσουν» να πλατσουρίζετε στην παραλία ή να κάνετε κάποια δραστηριότητα χαλαροί.

Δεν υπάρχει λόγος να μπείτε στη διαδικασία να αντιμετωπίσετε τέτοιες συμπεριφορές. Οι «χασομέρηδες» ξέρουν πολύ καλά ότι οι Παρασκευές είναι οι πιο χαλαρές μέρες στο γραφείο. Συνάδελφοί σας μπορεί να εξαφανιστούν για γεύματα που θα κρατήσουν πολλή ώρα (ή για pre-drinks), ενώ κανείς δεν θα αναρωτηθεί γιατί δεν είστε στο γραφείο σας μετά τις 15:00. Έτσι, εάν θέλετε όντως να κάνετε κοπάνα από τη δουλειά σας, πηγαίνετε τις Παρασκευές και ενδώστε στην επιθυμία της τηλεργασίας κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδας. Και αν είστε αυτός ο επιμελής υπάλληλος που θέλει να διατηρήσει τη φήμη της σκληρής δουλειάς, μην επιλέξετε την Παρασκευή για τηλεργασία.

REUTERS/Emily Elconin TPX IMAGES OF THE DAY

Φυσικά, πολλές εταιρείες μπορεί να επιτρέψουν δύο ημέρες την εβδομάδα να δουλεύετε από το σπίτι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άλλους δέκα πιθανούς συνδυασμούς. Για να αποφύγετε υποψίες, μην επιλέγετε τους συνδυασμούς Δευτέρα/Παρασκευή ή Πέμπτη/Παρασκευή. Τρίτη και Πέμπτη μπορεί να είναι μια καλή επιλογή, καθώς σημαίνει ότι θα βρίσκεστε στο γραφείο (και άρα θα κάνετε και περισσότερο αισθητή την παρουσία σας) κάθε δεύτερη μέρα.

Και μετά υπάρχει και η δυνατότητα του ευέλικτου ωραρίου εργασίας. Οι πρωινοί τύποι μπορεί να χαίρονται να ξεκινούν τη μέρα τους στις 8, να έχουν τελειώσει με τη δουλειά τους μέχρι τις 4 και, μετά, να έχουν το υπόλοιπο της ημέρας τους να το σπαταλήσουν όπως επιθυμούν. Ωστόσο, σε πολλές εταιρείες, ο εργοδότης είναι όρθιος με την αυγή και, έτσι, όσο νωρίς και να πάτε στη δουλειά σας θα έχετε να αντιμετωπίσετε μεγάλο όγκο εργασίας. Ξεκινήστε δουλειά στις 12 και τελειώστε στις 8, και θα δείτε ότι δεν θα υπάρχει κανένας να σας ενοχλεί μετά τις 6, ενώ, μετά, θα έχετε κενό χρόνο να γευματίσετε και να δείτε κάποια σειρά στο Netflix. Οι κανόνες αλλάζουν και το ίδιο αλλάζει ο τρόπος αξιοποίησής τους. Για να διαπρέψουν στην εποχή της τηλεργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν την πονηριά του Μακιαβέλι και την τακτική ευφυία του Ναπολέοντα.

© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στο www.economist.com

Πρόσφατα Άρθρα