Mε την θετική ψήφο της ΝΔ υπερψηφίσθηκε επί της Αρχής στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Την Τετάρτη θα διεξαχθεί η δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής, ενώ την Πέμπτη, το νομοσχέδιο εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Θεόδωρος Καράογλου τόνισε πως «η Ελλάδα αλλάζει. Η Ελλάδα ανακάμπτει. Η Ελλάδα δεν μένει καθηλωμένη στα φοβικά σύνδρομα του χθες» . Το μεσοπρόθεσμό αυτό πρόγραμμα «είναι η επιβράβευση των προσπαθειών κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας για το Big Bang της επόμενης τετραετίας. Κάθε συμπατριώτης μας πρέπει να είναι υπερήφανος για όσα έχουμε πετύχει ως χώρα. Τολμάμε, επιχειρούμε, σχεδιάζουμε, εφαρμόζουμε. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας μας». Ο δικός μας «οδικός χάρτης» εξήγησε είναι «το μέλλον. Ένα μέλλον ευοίωνο και καλύτερο από το σημερινό». Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, «αποκαλύπτει την Ελλάδα της ευημερίας. Είναι ένα κερδισμένο στοίχημα, γιατί η κυβέρνησή μας δεν κερδίζει μόνο στο πεδίο της οικονομικής κρίσης, αλλά και σε αυτό των οικονομικών επιπτώσεων». Με τα λίγα μέσα που διαθέταμε, είπε, «μπορέσαμε να δημιουργήσουμε αντισώματα στην οικονομία. Κάπως έτσι, το τέλος της πανδημίας θα συμπίπτει με την αρχή του προγράμματος ανάκαμψης και η Ελλάδα θα μετατραπεί σε εργοτάξιο υλοποίησης νέων επενδύσεων. Και αυτό, έχοντας τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της δικαίωσης των προσπαθειών που καταβάλλουμε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας».
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καράογλου είπε πως «δυστυχώς λειτουργεί ως τροχοπέδη των μεταρρυθμίσεων, θυμίζοντας έναν μοναχικό καβαλάρη που πορεύεται σε ένα συγκρουσιακό μονόδρομο, πετροβολώντας τις αλλαγές σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Κόντρα σε αυτή την εμμονική λογική» η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «αναβαθμίζει τη χώρα μας εντός και εκτός συνόρων. Σχεδόν δύο χρόνια μετά τις εθνικές εκλογές του 2019, φροντίζουμε καθημερινά να δικαιώνουμε την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας. Η επιτυχία αυτή φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού της ευθύνης, των υπερβάσεων, των έργων. Το τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο που είναι σε εξέλιξη, είναι το δικό του αποτύπωμα στην Ελλάδα που αναγεννάται, στην Ελλάδα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, χαρακτήρισε το νέο Μεσοπρόθεσμο ως «ένα κενό σχέδιο που δεν λέει τίποτα». Περιμέναμε, είπε, «να δούμε ένα σχέδιο που θα καταπιάνεται με τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Ένα σχέδιο που θα δίνει ιδιαίτερο βάρος στο κοινωνικό κράτος, στην ενίσχυση της υγείας, στην ενίσχυση της εργασίας. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι η αυταρέσκειά σας». Απουσιάζουν τόνισε, «μέχρι και οι λέξεις εργασία, κοινωνία, εργαζόμενοι, υγειονομικοί…» ενώ δεν έχετε όπως φαίνεται και κάποιο πλάνο, αλλά «απλά περιγράφετε τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, προσθέτοντας τα βασικά μεγέθη και τις προβλέψεις της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια». Εδώ επί της ουσίας, «συζητάμε στον αέρα. Έχουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, όπου απλά σκιαγραφεί με στυλ αγιογραφίας, την κατάσταση λίγο πριν την πανδημία. Αναφέρει πόσο άσχημα προχώρησε η πανδημία, χωρίς να ζητά ένα απολογισμό του κυβερνητικού έργου».
«Φαίνεται ξεκάθαρα» παρατήρησε η εισηγήτρια της μειοψηφίας, «ότι ακόμη και τα λιγοστά μέτρα στήριξης καταργούνται το 2022» και μεταξύ άλλων αναρωτήθηκε «πού βασίζονται οι εκτιμήσεις σας για τα αυξημένα μεγέθη της οικονομίας στα έσοδα, στις εξαγωγές, στην κατανάλωση; Όλα είναι έωλα. Επί της ουσίας δεν βασίζονται κάπου. Περιμένετε, αναρωτήθηκε, ότι η αγορά και η οικονομία θα αυτορυθμιστεί; Δεν έχετε καταλάβει τίποτα, από την πανδημία και από τα ερωτήματα που αυτή γέννησε;». Η βουλευτής τόνισε πως «θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτούς τους αυτοσχεδιασμούς και στην αβεβαιότητα που πλανάται στην κοινωνία – και βέβαια ένα τέλος και στην εξαπάτηση των πολιτών».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, καταψηφίζοντας το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, είπε πως εμείς από το Νοέμβριο είχαμε θέσει, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων από την ελληνική οικονομία, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο και τρέχον ΕΣΠΑ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το SURE και άλλα προγράμματα που ήταν ενεργά. Ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός είναι μια ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, που πρέπει να αξιοποιείται ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Η κυβέρνηση όμως, το φέρνει χωρίς καμία διαβούλευση, δείχνοντας για μια ακόμη φορά τη βαθιά συντηρητική της αντίληψη απέναντι στην κοινωνία. Ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στις προβλέψεις που κάνει η κυβέρνηση, καθώς όλες αποτυγχάνουν και αναθεωρούνται συνεχώς. Μεταξύ άλλων, επισήμανε πως και οι επιχορηγήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το 2021, «προσγειώθηκαν» από τα 2.635 εκατομμύρια στα 1.600 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση, είπε, ψάχνει συνεχώς για δικαιολογίες και όχι για λύσεις: στο πλαίσιο της πανδημίας, άφησε συνειδητά εκτός πλαισίου προστασίας εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αλλά και 400.000 μακροχρόνια ανέργους. Η ανεργία δεν αποκλιμακώθηκε κυρίως επειδή αυξήθηκε η απασχόληση, αλλά επειδή αυξάνεται ο πληθυσμός εκτός εργατικού δυναμικού.
Ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ, ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να έχει χαμηλούς τους τόνους για τα ζητήματα της αποταμίευσης των νοικοκυριών και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση επιδεινώνει μέρα με τη μέρα, το άδικο μείγμα φορολογικής πολιτικής, κυρίως για τα λαϊκά νοικοκυριά».
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο «καραμπινάτο ταξικό και άδικο», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «προσπάθεια να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι θα φέρει ευδαιμονία στους εργαζόμενους» αλλά «τα νούμερα είναι ‘μαρτυριάρικα’ και ξεφωνίζουν ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου»: Διασφαλίζει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων από τον κρατικό Προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά η κ. Μανωλάκου ανέφερε, πως αν και προβλέπεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η συμμετοχή της ιδιωτικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα το 2022 σε σχέση με το 2019, επιβεβαιώνοντας πως θα υπάρξει μείωση του λαϊκού εισοδήματος. Επίσης, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων απογειώνεται από 9,59 δισ. το 2021 σε 12,63 δισ. το 2025, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 32%. Σχετικά με το Ταμείο Ανάπτυξης, ανέφερε πως ο λαός είναι που θα φορτωθεί νέα αντιλαϊκά μέτρα για να λάβουν επιδοτήσεις και δάνεια οι όμιλοι.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο ως ένα είδος ενδιάμεσου Προϋπολογισμού για το 2021, καθώς ο προηγούμενος που κατατέθηκε μερικούς μήνες πριν, είναι ξανά «για τα σκουπίδια». Δεν μπορούμε είπε, να ψηφίσουμε ένα Μεσοπρόθεσμο που δεν έχει λάβει υπόψιν του σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει η οικονομία μας σήμερα, σε βασικούς τομείς και κλάδους όπως είναι ο τουρισμός. Αλήθεια, είπε ο βουλευτής, σε περίπτωση αποτυχίας του θα ενοχοποιηθούν οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί;
Ο κ. Βιλιάρδος παρατήρησε πως τα απολογιστικά του ΑΕΠ που εμφανίζονται στη σελίδα 21 του Μεσοπροθέσμου δεν συμφωνούν με τα πιο πρόσφατα της ΕΛΣΤΑΤ. Ξεκινάμε με λανθασμένη βάση του ΑΕΠ και χτίζουμε σε κινούμενα θεμέλια, διαπίστωσε. Παράλληλα αναρωτήθηκε, πώς μπορεί η Ελλάδα ταυτόχρονα να αυξάνει τις επενδύσεις με διψήφιο ποσοστό κάθε χρόνο, να κλιμακώνει τα φορολογικά έσοδα παρά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, να περιορίζει τα ελλείμματα μετατρέποντάς τα σε πλεονάσματα χωρίς την επιβολή δημοσιονομικών μέτρων, να μειώνονται οι τόκοι του χρέους παρά την αύξηση των δανεικών και να είναι καθοδική η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ; Μάλλον είπε «θα πρέπει να αποδεχτούμε πως πρόκειται για μία κυβέρνηση θαυματοποιών».
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡα 25, Κρίτων Αρσένης, σημείωσε πως «είναι αδιανόητο στην εισηγητική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου να αναφέρεται ότι θα υπάρξουν έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, όταν υπάρχει απόφαση, του Συμβουλίου Επικρατείας που ακυρώνει τη μεταβίβαση της ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ». Επίσης παρατήρησε, ότι προβλέπεται οι φόροι να εκτοξευτούν στα 63,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, από 53,6 το 2019 και σημείωσε ότι ειδικά οι έμμεσοι φόροι, αυτοί δηλαδή που πλήττουν κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, αυξάνονται κατά 22% και οι φόροι στα φυσικά πρόσωπα κατά 32%.
Ο κ. Αρσένης τόνισε πως είναι αδιανόητη η αύξηση των φορολογικών βαρών που θα πλήξουν κυρίως τους ασθενέστερους, τώρα, μέσα σε αυτή την οικονομική κατάσταση και η οποία δεν θα ανατραπεί την επόμενη πενταετία. Οι περιγραφές για την ανάπτυξη που κάνετε στο Μεσοπρόθεσμο – είπε απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία – επίσης στηρίζεται σε ένα μεγάλο ψέμα: Λέτε ότι η ελληνική οικονομία ήταν έτοιμη να απογειωθεί το 2020, αλλά η αύξηση του ΑΕΠ της για το 2019 ήταν εξαιρετικά αναιμική, 1,9% σε σχέση με το 2018 και ακολουθούσε φθίνουσα πορεία. Στηρίζεστε, πρόσθεσε, πάνω σε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων όπως Εγνατία Οδος, αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ΕΛΠΕ, Αττική Οδός, μαρίνες, Φυσικό Αέριο, ΔΕΠΑ υποδομών, υπόγεια αποθήκη της Καβάλας, στη ΔΕΗ βεβαίως, αλλά και στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε παρέμβασή του καταλόγισε διγλωσσία στην κυβέρνηση και ειδικά στους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου. Η μεθοδολογία σύνταξης του Μεσοπρόθεσμου της κυβέρνησης, είναι «να έχουμε ένα αφήγημα ότι ‘η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα’ και άρα δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα δημοσιονομικά. Και επιλέγουμε ότι, το 2023, θα έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2% και όλοι οι άλλοι αριθμοί προέρχονται από αυτό το δεδομένο. Δεν συζητάτε ότι οι τιμές των πρώτων υλών μπορεί να αυξηθούν – που το συζητάει όλη η οικονομική οικογένεια. Δεν συζητάτε τα επιτόκια των Ηνωμένων Πολιτειών και τι επιπτώσεις θα έχουν στην Ελλάδα και στις χώρες του Νότου. Δεν συζητάτε σοβαρά για τον τουρισμό και εάν είναι εφικτός ο στόχος στο 40% του 2019. Δεν συζητάτε τα κόκκινα δάνεια. Αυτό το Μεσοπρόθεσμο ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέει ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτρα και ότι έχετε τελειώσει».
«Έχουμε ένα αφήγημα για τους έξω και την τρόικα και τους θεσμούς, και ένα άλλο αφήγημα για το εσωτερικό με διαρροές στο ‘Βήμα’ και στην ‘Καθημερινή’. Αυτά όμως δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δεν είναι σοβαρό να έρχεται ένα Μεσοπρόθεσμο και να μη μας λέτε βασικά πράγματα που θέλετε να κάνετε» είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Latest News
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Μπόνους δόμησης: Τι αλλαγές φέρνει η απόφαση του ΣτΕ – Οι πρώτες αντιδράσεις
Μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού η επαναφορά των «μπόνους» δόμησης, λέει ο Σκυλακάκης - Ποιες οικοδομικές άδειες ακυρώνονται
Παράθυρο Κεφαλογιάννη για αλλαγές στο πλαίσιο των Airbnb
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Οι Αμερικανοί ψηφίζουν Ελλάδα για εξοχικά - Άνοδος 400% στις πωλήσεις μετά τις εκλογές
Το 2024 υπήρχε χρονιά ρεκόρ ενδιαφέροντος των Αμερικανών για εξοχικά στην Ελλάδα
Βουλή: Ανέβηκαν οι τόνοι με το «καλημέρα» στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
«Πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή
Πρώτη δημόσια εμφάνιση Πατέλη μετά την παραίτηση του – Ο μίνι απολογισμός
Ο Αλέξης Πατέλης μίλησε σε εκδήλωση της ΕΧΑΕ τονίζοντας το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης στην οικονομία
Έρχονται τα πρώτα 300 φθηνά σπίτια - Οι δικαιούχοι και το ενοίκιο
Το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» στοχεύει στην ανέγερση 2.500 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου
Σκυλακάκης: Νέα μπόνους δόμησης μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ
Έρχονται ειδικά κίνητρα (bonus) σε ό,τι αφορά στα ύψη, στα δώματα, στις φυτεμένες στέγες, δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Προϋπολογισμός: Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης μαζί με τράπεζες και φορολογία
Ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή
Συνταγματική η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους δικαστές
Η διατήρηση της υποχρέωσης καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης δεν προκύπτει ότι θέτει σε κίνδυνο την αξιοπρεπή διαβίωση των δικαστικών λειτουργών