Για χάος και πολύωρη αναμονή στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια από την 1η Ιουλίου, που τίθεται σε ισχύ το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, προειδοποιούν ο Διεθνής Οργανισμός Αεροδρομίων ACI και οι διεθνείς οργανώσεις των αερομεταφορέων (A4E, IATA και ERA), ζητώντας να διασφαλιστεί ότι ο έλεγχος των επιβατών θα γίνεται πριν από την άφιξή τους στα αεροδρόμια.
Όπως τονίζουν σε κοινή επιστολή τους προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, «καθώς η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο κίνδυνος χάους στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι πραγματικός».
Υπενθυμίζεται, ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά έχουν σχεδιαστεί για να πιστοποιούν, μέσω κωδικών ταχείας απόκρισης (κωδικοί QR), ότι οι κάτοχοί τους είτε έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ και έχουν βρεθεί αρνητικοί, είτε έχουν νοσήσει και αναρρώσει στο παρελθόν από την ασθένεια. Στην πράξη, πρόκειται για τρία διακριτά πιστοποιητικά. Το κοινό πλαίσιο κανόνων θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα αμοιβαίας αναγνώρισης και ελέγχου της εγκυρότητας των πιστοποιητικών, ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις απάτης και πλαστογράφησης.
Ωστόσο, όλη αυτή η διαδικασία, απαιτεί επιπλέον ελέγχους και τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ανάγνωση των κωδικών. Γι αυτό και οι φορείς των αερομεταφορών σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή τεράστιων ουρών και καθυστερήσεων, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο που θα κορυφωθούν τα ταξίδια, είναι η υποβολή εξ αποστάσεως για επεξεργασία τόσο των πιστοποιητικών όσο και των εντύπων εντοπισμού επιβατών (PLF) πριν φτάσει ο επιβάτης στο αεροδρόμιο.
Ο αντιπρόεδρος της IATA, αρμόδιος για την Ευρώπη, Ραφαέλ Σβάρτσμαν, αναφέρει ότι ο χρόνος περιήγησης στα αεροδρόμια κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού διπλασιάστηκε σε 3 ώρες από 1 1/2 ώρες πριν την πανδημία. Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές και αυξηθεί η χωρητικότητα σε επίπεδα προ-Covid εποχής, ο χρόνος αυτός θα μπορούσε θεωρητικά να αυξηθεί σε πέντε ή και οκτώ ώρες!.
Σύμφωνα με την πρόταση των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών, οι έλεγχοι θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο στη χώρα αναχώρησης και όχι κατά την άφιξη. Ήδη, «τα μέλη μας αρχίζουν να ανησυχούν πολύ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής της ACI Europe, Ολιβιέ Γιάνκοβετς. Για να κυλήσει ομαλά αυτή η διαδικασία, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να διαχειρίζονται τα υγειονομικά δεδομένα και να παρέχουν εξοπλισμό για τον έλεγχο των κωδικών QR, υπογραμμίζεται στην επιστολή. Οι φορείς εκφράζουν την ανησυχία τους για την προβλεπόμενη διαδικασία με συνεχείς επαναλήψεις ελέγχων εγγράφων σε πολλές χώρες.
Latest News
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς