Μια μεγάλη νίκη του fintech και ιστορική ημέρα για τον τομέα που ανταγωνίζεται τις τράπεζες ήταν η σημερινή. H απέχθεια για τις τραπεζικές χρεώσεις μετέτρεψε τους Κρίστο Κάαρμαν και Τάαβετ Χίνρικους σε δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι δύο τους είναι από τους μεγαλύτερους νικητές της άμεσης εισαγωγής της Wise Plc στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας παροχής ψηφιακών πληρωμών έκανε ντεμπούτο σήμερα στο χρηματιστήριο και αμέσως έκανε τους δύο επιχειρηματίες δισεκατομμυριούχους: τον CEO Κάαρμαν με μερίδιο αξίας περίπου 2 δις δολαρίων και τον εκτελεστικό πρόεδρο Χίνρικους με μερίδιο αξίας 1 δις δολαρίων.

Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση δημιουργίας μεγάλου πλούτου που συνδέεται με εταιρείες του τομέα fintech στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βιομήχανοι και αριστοκράτες γαιοκτήμονες όπως ο Τζιμ Ράτκλιφ και ο Χιού Γκρόσβενορ κυριαρχούν τη λίστα των υπερ-πλουσίων. Ενώ οι αποτιμήσεις των νεοφυών εταιρειών ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβανομένων των Revolut και OakNorth έχουν ενισχυθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, η περίπτωση της Wise είναι μοναδική αφού έγινε η πρώτη του τομέα fintech που μπαίνει στο χρηματιστήριο.

Με καταγωγή από την Εσθονία

Οι Χίνρικους και Κάαρμαν, 40 ετών και οι δύο με καταγωγή από την Εσθονία, άρχισαν την Wise πριν μια δεκαετία αφού μετακόμισαν στο Λονδίνο. Ενώ εργάζονταν στην βρετανική πρωτεύουσα άρχισαν να νιώθουν απογοήτευση για τις υψηλές τραπεζικές χρεώσεις των τραπεζών στις μεταφορές χρημάτων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την πατρίδα τους. Τότε ανακάλυψαν ότι επρόκειτο να στείλουν τα ίδια ποσά σε αντίθετες κατευθύνσεις και συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να ρυθμίσουν αυτές τις μεταφορές μεταξύ τους, χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών.

«Νιώθαμε και οι δύο άσχημα χάνοντας χρήματα από τις τράπεζές μας,» δήλωσε ο Κάαρμαν στο ενημερωτικό φυλλάδιο της εταιρείας.

Αλλοι κερδισμένοι από την άμεση εισαγωγή της Wise είναι η Valar Ventures –επενδυτική εταιρεία που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Πίτερ Τίελ- και ο επενδυτής Baillie Gifford.

Παρότι η άμεση εισαγωγή είναι καινοτομία στο Λονδίνο, έχουν κερδίσει έδαφος στις ΗΠΑ με νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας. Εταιρείες περιλαμβανομένης της πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Coinbase Global Inc και υπηρεσιών website Squarespace Inc. επέλεξαν αυτή την οδό για την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εφέτος. Οι άμεσες εισαγωγές άρχισαν από την Spotify Technology το 2018 και ακολούθησαν ονόματα όπως Slack Technologies, Palantir Technologies.

Η Wise, γνωστή ως TransferWise ως τις αρχές του έτους- επέλεξε τον δρόμο της άμεσης εισαγωγής προκειμένου να αποφύγει την κερδοσκοπία γύρω από την αποτίμηση της εταιρείας, όπως δήλωσε ο Κάαρμαν στο Bloomberg. «Ο τεχνητός καθορισμός τιμής για μια αρχική δημόσια εγγραφή είναι αναγκαία για όσους πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια, όμως ευτυχώς εμείς δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό,» τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive