Οι βρετανικές αρχές εποπτείας της χρηματοπιστωτικής αγοράς (Financial Conduct Authority) απαγόρευσε τη λειτουργία του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης εξέδωσε προειδοποίηση, συμβουλεύοντας το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε διαφημίσεις που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις μέσω επενδύσεων σε κρυπτο-ενεργητικό.

Η κίνηση των βρετανικών αρχών είναι η τελευταία σε μια παγκόσμια τάση των ρυθμιστικών αρχών να ελέγξουν τη δράση των πλατφόρμων κρυπτονομισμάτων.

Το Binance.com είναι ένα online ανταλλακτήριο που προσφέρει στους χρήστες ένα εύρος χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, περιλαμβανομένων της αγοράς και συναλλαγής ψηφιακών νομισμάτων καθώς επίσης ψηφιακά πορτοφόλια, προθεσμιακά, χρεόγραφα, λογαριασμούς καταθέσεων ακόμη και δάνεια. Η εταιρεία έχει έδρα τα νησιά Κέιμαν, ενώ η Binance Markets Limited είναι θυγατρική με έδρα το Λονδίνο. Η εταιρεία έχει πολλές άλλες εταιρείες διασκορπισμένες σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η Binance Group είχε αρχικά έδρα την Μάλτα.

Η Financial Conduct Authority ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται πλέον στην BML να πραγματοποιεί δραστηριότητες χωρίς την έγγραφη έγκριση της αρχής, δίνοντας προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Η αρχή δεν ρυθμίζει την αγορά κρυπτονομισμάτων, όμως ρυθμίζει την αγορά κρυπτο-ενεργητικών. Οι εταιρείες πρέπει να έχουν έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή για να διαφημίζουν ή να πωλούν τέτοια προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η απόφαση σημαίνει ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Binance για να κερδοσκοπούν, ή να στοιχηματίζουν για την πορεία της τιμής ενός κρυπτονομίσματος. Ωστόσο, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα της εταιρείας για να αγοράζουν και να πωλούν κρυπτονομίσματα. Η Binance δήλωσε στο BBC ότι η απόφαση της αρχής δεν έχει «άμεσο αντίκτυπο» στις υπηρεσίες που προσφέρει μέσω της ιστοσελίδας της Binance.com. «Η ΒML είναι διαφορετική νομική οντότητα και δεν προσφέρει προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω της ιστοσελίδας Binance.com,» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας., για να προσθέσει ότι η Binance Group εξαγόρασε την BML τον Μάιο του 2020 και δεν έχει ακόμη αρχίσει τις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή χρησιμοποιήσει τις ρυθμιστικές άδειες της αρχής.»
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Binance γίνεται αντικείμενο ελέγχου από τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, η Binance Holdings, τέθηκε υπό έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για πιθανό ξέπλυμα χρήματος και φορολογικές παραβάσεις, με τις αμερικανικές αρχές να εκδίδουν παρόμοια προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς καταναλωτές τον Απρίλιο σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας. Το Σάββατο, η Binance ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το Οντάριο του Καναδά μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Οντάριο που κατηγορούσε την πλατφόρμα και αρκετές άλλες πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της περιοχής. Την Παρασκευή, η Ιαπωνική Υπηρεσία Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών προειδοποίησε την Binance για δεύτερο φορά σε τρία χρόνια ότι λειτουργεί στη χώρα χωρίς άδεια.

Μια υπηρεσία που προσφέρει η Binance είναι η δυνατότητα χρήσης εγχώριου νομίσματος για την αγορά ψηφιακών νομισμάτων. Στα μέσα Ιουνίου, ο Αμερικανός εταίρος της Binance, Silvergate Bank, αποφάσισε να διακόψει την επεξεργασία καταθέσεων σε δολάρια ΗΠΑ και να αποσυρθεί από την εταιρεία, σύμφωνα με την CoinDesk.

Ο Νικ Σαπονάρο, επενδυτής σε κρυπτονομίσματα, δήλωσε στο BBC ότι η Binance μετακίνηθηκε αρκετές φορές σε νέες περιοχές στη διάρκεια των ετών. «Δεν είναι ασύνηθες για αυτές τις κρυπτο επιχειρήσεις…αν οι κανόνες δεν ταιριάζουν στις ανάγκες τους, μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους αλλού.»

Η Binance είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην παγκόσμια αγορά fintech. Η εταιρεία άνοιξε το πρώτο ΑΤΜ στον Καναδά το 2013.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto