Ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης κατά 4,3% φέτος (αντί για 4,1% της εκτίμησης Μαΐου), προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα στις νέες θερινές τις προβλέψεις που έδωσε πριν στη δημοσιότητα. Για το 2022 διατηρεί αμετάβλητο το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στο 6%.
Γίνεται ειδική μνεία στα μέτρα στήριξης που «αναμένεται να μειώσουν τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, στα εισοδήματα και στις θέσεις εργασίας και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και υποστήριξη της οικονομίας».
Εξηγεί πως σε συνδυασμό με την ώθηση από το Ελλάδα 2.0 το πλέγμα μέτρων «αναμένεται να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, η οποία αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης το 2021 και το 2022.
Συνολικά, αναφέρει πως το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί έως και κατά 4,3% το 2021 και κατά 6,0% το 2022. Επίσης παρά τον πληθωρισμό στα εισαγόμενα είδη, η αποπληθωριστική τάση στον τομέα των υπηρεσιών συγκρατεί τον δείκτη, αναφέρεται.
Οι προβλέψεις όμως επισημαίνεται πως «εξακολουθούν να υπόκειται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα και με τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πορείας της πανδημίας. Πρόσθετοι κίνδυνοι απορρέουν από την «ταχύτητα της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή αποσύνδεση από τα μέτρα στήριξης». Μάλιστα συστήνει η απόσυρση αυτή να γίνει προσεκτικά «για να αποφευχθεί μια νέα αύξηση πτωχεύσεων αλλά και να περιοριστούν οι τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.
Ανεργία
Η συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί οριακά από το 16,3% του 2020 (στις εαρινές προβλέψεις η εκτίμηση ήταν ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα). Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί σε αρνητικά επίπεδα (-0,4%) φέτος και να επανέλθει σε θετικό πρόσημα (0,5%) το 2022.
Εκτιμά ότι και φέτος θα υπάρχει αποπληθωρισμός κατά 0,4% και άνοδος τιμών κατά 0,5% το 2022. Ειδική επισήμανση γίνεται μάλιστα για την Ελλάδα στο γενικό σχόλιο αναφορικά με την ΕΕ γιατί το Μάιο του 2021 η πτώση των τιμών κατά 1,2% στη χώρα μας ήταν η μεγαλύτερη ανάμεσα στα κράτη μέλη (σε επίπεδο εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή).
Ζήτημα ο τουρισμός
Σε ειδικό κεφάλαιο αναλύει την πορεία του τουρισμού ανά χώρα το 1ο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με πέρυσι και καταγράφεται το μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό κυρίως όμως το 2020. Φέτος, η επίδοση είναι επίσης χαμηλή (στο 22% των διανυκτερεύσεων του 2019), αλλά με 24% μέσο όρο, όταν το 2020 η Ελλάδα ήταν στο 28% και ό μέσος όρος στο 50%.
Επίσης ειδικά για την Ελλάδα αναφέρεται ότι κατέγραψε ανάπτυξη 4,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε 3μηνιαία βάση, παρά τα μέτρα αποστασιοποίησης που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο και ότι η ανάπτυξη στηρίχθηκε από τις καθαρές εξαγωγές, χάρη σε μια ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών. Ωστόσο, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση.
Π. Τζεντιλόνι: «Βλέπουμε» μια καλή ανάκαμψη για την Ελλάδα
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μια «καλή ανάκαμψη» για την ελληνική οικονομία, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες για την οικονομία στην ΕΕ και την ευρωζώνη.
Ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος και του χρόνου είναι καλός, ωστόσο τόνισε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρά συνδεδεμένη με τις τάσεις στον τουρισμό και ιδιαίτερα στον διεθνή τουρισμό.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο νέου κύματος της πανδημίας, είπε: «Ελπίζουμε ότι η αύξηση νέων μολύνσεων από τον ιό θα παραμείνει υπό έλεγχο, καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί». Επανέλαβε, επίσης, ότι το μήνυμα είναι «εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι στις προβλέψεις της η Επιτροπή θεωρεί ως κίνδυνο την πιθανότητα να αλλάξει η κατάσταση λόγω της πανδημίας, από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν και ανοδικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Latest News
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό