H συμφωνία για την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση θα οριστικοποιηθεί «πολύ σύντομα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς στο CNBC την Παρασκευή, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2023.

«Βρισκόμαστε σε τροχιά συμφωνίας», δήλωσε ο Σολτς και πρόσθεσε: «Θα καταλήξουμε σε συμφωνία εδώ στο G-20 (…) Αυτή είναι μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα».

Ο παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής βρίσκεται στο προσκήνιο αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς συναντώνται στη Βενετία της Ιταλίας οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 πιο προηγμένων οικονομιών στον κόσμο. Στόχος τους είναι να συνάψουν μια συμφωνία που θα αναγκάσει τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάα 130 χώρες του ΟΟΣΑ συμφώνησαν στην παγκόσμια πρόταση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή που παρουσίασε η G-7 τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι πολυεθνικές θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να πληρώσουν έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% οπουδήποτε λειτουργούν, αντί να πληρώνουν εκεί που δηλώνουν την έδρα τους. Αυτό επέτρεψε στους εταιρικούς γίγαντες να μεταφέρουν κέρδη σε χώρες με πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ή με άλλα λογιστικά κίνητρα.

« Η αλλαγή στη διοίκηση των ΗΠΑ ήταν μια σημαντική ανακάλυψη σε αυτόν τον τομέα και είμαι πραγματικά πεπεισμένη ότι θα έχουμε τη συμφωνία που πρέπει εδώ στη Βενετία », δήλωσε η Nadia Calviño, υπουργός οικονομίας της Ισπανίας την Παρασκευή.

Ο Wopke Hoekstra, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, είπε επίσης στο CNBC ότι είναι «αισιόδοξος» για μια συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Αυτό που ακούω από τους συναδέλφους είναι ότι όλοι είναι πραγματικά πολύ θετικοί σε αυτό, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε πρόσθετη πρόοδο», είπε.

Μέχρι στιγμής αντιδράσεις στο ενδεχόμενο συμφωνίας εκφράζουν κάποιες χώρες όπως, η Ιρλανδία και η Ουγγαρία, ενώ είναι επίσης ασαφές εάν ο Μπάιντεν θα μπορέσει να πείσει το διχασμένο Κογκρέσο για τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας.

Η Ιρλανδία είναι γνωστή για το ότι προσφέρει χαμηλό συντελεστή φόρου εταιρειών 12,5%. Η Ουγγαρία βρίσκεται σε παρόμοια θέση με συντελεστή φόρου εταιρειών 9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.