Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν έκρυβε εκπλήξεις, ωστόσο ανέδειξε την πλήρη εικόνα της αντιπαράθεσης που επικρατεί στους κόλπους της ΕΚΤ αναφορικά με την ακολουθούμενη πολιτική.

Όπως είχε διαφανεί και από τις δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, οι απόψεις για το πότε και με ποιο ρυθμό θα πρέπει να αρχίσει να χαλαρώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων διίσταντο.

Και η δημοσιοποίηση των πρακτικών αποκάλυψε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συμμετείχαν σε μια έντονη συζήτηση τον περασμένο μήνα σχετικά με το αν θα επιβραδύνουν τον ρυθμό των αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης. Μια εξέλιξη που ουσιαστικά προοιωνίζεται τι θα συμβεί στις επόμενες συναντήσεις.

Τα «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας ζήτησαν να μειωθούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων ως απάντηση στις φωτεινές οικονομικές προοπτικές και τις βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης. Τα περιστέρια από την άλλη, που υποστηρίζουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική αντιστάθηκαν.

Στο τέλος, προέκυψε «μια ευρεία συναίνεση» υπέρ της διατήρησης του τρέχοντος επιπέδου νομισματικής τόνωσης .

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν, ότι το κλίμα στη συνεδρίαση του τρέχοντος μήνα, μπορεί να είναι ακόμα πιο τεταμένο.

Ορισμένα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες της διατήρησης αγορών ομολόγων «επειδή ενδέχεται να εμποδίσουν τη διαρθρωτική αλλαγή στον εταιρικό τομέα και την ανακατανομή πόρων στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, η δυναμική των τιμών των ακινήτων επιταχύνθηκε ».

Συζήτηση ανάλογη με αυτή στην ΕΚΤ έχει επίσης διεξαχθεί σε άλλες κεντρικές τράπεζες, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη αποφασίσει να επιβραδύνουν τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, όπως στον Καναδά και την Αυστραλία. Άλλοι όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθούν να συζητούν πότε θα μειώσουν το κίνητρό τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή