Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν έκρυβε εκπλήξεις, ωστόσο ανέδειξε την πλήρη εικόνα της αντιπαράθεσης που επικρατεί στους κόλπους της ΕΚΤ αναφορικά με την ακολουθούμενη πολιτική.
Όπως είχε διαφανεί και από τις δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, οι απόψεις για το πότε και με ποιο ρυθμό θα πρέπει να αρχίσει να χαλαρώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων διίσταντο.
Και η δημοσιοποίηση των πρακτικών αποκάλυψε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συμμετείχαν σε μια έντονη συζήτηση τον περασμένο μήνα σχετικά με το αν θα επιβραδύνουν τον ρυθμό των αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης. Μια εξέλιξη που ουσιαστικά προοιωνίζεται τι θα συμβεί στις επόμενες συναντήσεις.
Τα «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας ζήτησαν να μειωθούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων ως απάντηση στις φωτεινές οικονομικές προοπτικές και τις βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης. Τα περιστέρια από την άλλη, που υποστηρίζουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική αντιστάθηκαν.
Στο τέλος, προέκυψε «μια ευρεία συναίνεση» υπέρ της διατήρησης του τρέχοντος επιπέδου νομισματικής τόνωσης .
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν, ότι το κλίμα στη συνεδρίαση του τρέχοντος μήνα, μπορεί να είναι ακόμα πιο τεταμένο.
Ορισμένα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες της διατήρησης αγορών ομολόγων «επειδή ενδέχεται να εμποδίσουν τη διαρθρωτική αλλαγή στον εταιρικό τομέα και την ανακατανομή πόρων στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, η δυναμική των τιμών των ακινήτων επιταχύνθηκε ».
Συζήτηση ανάλογη με αυτή στην ΕΚΤ έχει επίσης διεξαχθεί σε άλλες κεντρικές τράπεζες, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη αποφασίσει να επιβραδύνουν τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, όπως στον Καναδά και την Αυστραλία. Άλλοι όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθούν να συζητούν πότε θα μειώσουν το κίνητρό τους.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία