«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία αναφορικά με τον πληθωρισμό» διαμηνύει το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ, σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine, αποκαλύπτοντας παράλληλα όλη τη διαδικασία που οδήγησε μέχρι την αναθεώρηση του στόχο του πληθωρισμού της ΕΚΤ.

«Η αύξηση του στόχου για τον πληθωρισμό είναι ελάχιστη, και επιπλέον ο στόχος του 2% έχει μια σημαντική λειτουργία: δημιουργεί χώρο έτσι ώστε η νομισματική μας πολιτική να μπορεί να έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα» ανέφερε η κ. Σνάμπελ προσθέτοντας ότι σε δύσκολες στιγμές, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η νομισματική πολιτική τονώνει την οικονομία μέσω χαμηλών επιτοκίων και έτσι έχει σημαντικές ευνοϊκές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδο για αρκετό καιρό, η κ. Σνάμπελ είπε ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι συμμετρικός: «ο πληθωρισμός μπορεί μερικές φορές να είναι ελαφρώς πάνω ή κάτω. Εξετάζουμε τις βραχυπρόθεσμες αποκλίσεις(…) Αυτό μπορεί επίσης να συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός είναι μέτρια πάνω από τον στόχο του 2%» είπε και τόνισε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο το υποστήριξε ομόφωνα».

Ερωτηθείσα αν την πρόταση αυτή τη στήριξη και το γνωστό «γεράκι» της πολιτικής ο Γερμανός Τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, η κ. Σνάμπελ ήταν κατηγορηματική: «Ομόφωνη σημαίνει ομόφωνη»

Κληθείσα να σχολιάσει τον ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό της Γερμανίας που πλησιάζει το 4%, η Ευρωπαία αξιωματούχος ρωτήθηκε αν τελικά η « ΕΚΤ έχει ήδη χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού».

«Όχι, αυτή η ανάπτυξη είναι προσωρινή. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία είναι τώρα σχετικά υψηλός λόγω της πανδημίας. Αυτό θα το δούμε από τον Ιούλιο – ακριβώς ένα έτος μετά τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας – όταν οι τιμές θα είναι ιδιαίτερα υψηλές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (…) Δεδομένων αυτών των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ προσανατολίζεται στις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις των τιμών – σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι συγκρατημένη: μόνο 1,4 τοις εκατό το 2023. Αν και αυτό περιβάλλεται από αβεβαιότητα».

Η επόμενη ερώτηση των Γερμανών δημοσιογράφων αφορά στο επίπεδο πληθωρισμού, μετα το οποίο η ΕΚΤ θα αρχίσει να παρεμβαίνει

«Τα προηγούμενα χρόνια, ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η κρίση του δημόσιου χρέους, η πανδημία: όλες αυτές οι κρίσεις εξασθένισαν τη ζήτηση και μείωσαν τον πληθωρισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να σταθεροποιήσουμε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό των ανθρώπων κοντά στο στόχο μας για 2%. Ο μέτρια υψηλότερος πληθωρισμός είναι ένδειξη καλύτερης οικονομικής προοπτικής. Πρέπει να το υποστηρίξουμε με τη νομισματική πολιτική μας για όσο διάστημα απαιτείται για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για τον πληθωρισμό».

Τέλος η κ. Σνάμπελ ερωτήθηκε για τη προστασία του κλίματος η οποία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη νέα σας στρατηγική.

«Γιατί μια κεντρική τράπεζα εμπλέκεται σε ένα ζήτημα που δεν είναι θέμα νομισματικής πολιτικής;» ερωτήθη χαρακτητιστικά…

«Η προστασία του κλίματος είναι πρωτίστως θέμα των κυβερνήσεων. Αλλά η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τις επόμενες δεκαετίες και έχει τεράστιες επιπτώσεις στη σταθερότητα των τιμών και, κατά συνέπεια, στη νομισματική πολιτική. Για παράδειγμα, οι κλιματικοί κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το λάβουμε υπόψη στο πλαίσιο της εντολής μας για τη σταθερότητα των τιμών. Μέχρι τώρα, τα μοντέλα μας δεν έχουν λάβει επαρκώς υπόψη τους κινδύνους για το κλίμα. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε και πρέπει να αλλάξουμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής