Ηκαταπολέμηση «καταχρηστικών» επιχειρηματικών φορολογικών πρακτικών βρίσκεται αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος με την κατ’ αρχήν προσπάθεια της ΕΕ και του G7 να εναρμονίσουν σε παγκόσμιο επίπεδο τη φορολογία των επιχειρήσεων. Αναμένεται η συναίνεση και η προσχώρηση σε αυτή τη συμφωνία των χωρών του G20, τον Ιούλιο, για να ακολουθήσει το φθινόπωρο η τελική συμφωνία των 139 χωρών του ΟΟΣΑ.

Εν όψει όλων αυτών των επιχειρηματικών φορολογικών αναταράξεων το θέμα του Φορολογικού Πιστοποιητικού γίνεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε εξαιρετικά επίκαιρο.

Κατά την εκτίμησή μας έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του υψηλού επιπέδου ωρίμανσης του Επιχειρηματικού Φορολογικού πλαισίου της χώρας μας, ικανού να δεχθεί τις επερχόμενες φορολογικές μεταβολές, οι οποίες κυριαρχούν αυτές τις μέρες στο παγκόσμιο φορολογικό γίγνεσθαι.

Το σημαντικότερο αποτύπωμα το οποίο έχει αφήσει το Φορολογικό Πιστοποιητικό στα δέκα χρόνια της εφαρμογής του είναι η εντυπωσιακή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων. Η φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη «φορολογική ασφάλεια» του επιχειρηματία, η οποία απουσίαζε για πολλά χρόνια και αποτελούσε τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα και βέβαια μέγιστο αντικίνητρο για τις επενδύσεις.

Είναι κοινή η εκτίμηση σήμερα για την ουσιαστική συμβολή του Φορολογικού Πιστοποιητικού στα θέματα της επιτάχυνσης των φορολογικών ελέγχων των επιχειρήσεων με συνέπεια την αποσυμφόρηση των ελεγκτικών μηχανισμών από τον μεγάλο αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων.

Παράλληλα, συνεχίζει να αποτελεί εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες στα θέματα της προσέλκυσης νέων επενδύσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς πέραν των άλλων δημιουργεί ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας στα εμπλεκόμενα μέρη.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι σε πραγματικά δύσκολες δημοσιονομικά εποχές, και αναφερόμαστε στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το Φορολογικό Πιστοποιητικό συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των Δημοσίων Εσόδων, λόγω της επιτάχυνσης των φορολογικών ελέγχων και προ πάντων λόγω της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

Τέλος, εστιάζοντας στις τρέχουσες πρακτικές ανάγκες φορολογικών προσαρμογών της χώρας μας και λόγω των απαιτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα μπορούσε ίσως το φορολογικό πιστοποιητικό να έχει έναν περισσότερο, ας τον αποκαλέσουμε, «ΘΕΣΜΙΚΟ» ρόλο, ο οποίος θα συνέβαλλε την κρίσιμη αυτή περίοδο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Παράλληλα, θα μπορούσε να έχει έναν σημαίνοντα ρόλο στην υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων κατά την εφαρμογή κινήτρων μεγέθυνσης του τεράστιου αριθμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων – με αριθμό απασχολούμενων λιγότερο από 9 άτομα –, ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα του παραγωγικού μοντέλου της χώρας για το οποίο απαιτούνται άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να επιβιώσουν.

Ο κ. Κώστας Σφακάκης είναι σύμβουλος Διοίκησης ΣΕΒ για φορολογική πολιτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts