Δέκα από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν «παρκάρει» περισσότερα από 22,2 δις ευρώ για πληρωμές μερισμάτων προς τους μετόχους σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, με επικεφαλής τις τράπεζες BNP Paribas, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, ING Groep, Intesa Sanpaolo, Nordea Bank.

Προτού ακόμη αρθεί ο περιορισμός στην καταβολή μερισμάτων από τις τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σπεύδει να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, λέγοντας ότι μπορεί να λάβει μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα αποφύγουν την πληρωμή υπερβολικών μερισμάτων προς τους μετόχους στη διάρκεια του έτους.

Η Μαργαρίτα Ντελγάδο, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης σήμερα, ότι η κεντρική τράπεζα θα ζητήσει από τις τράπεζες να παραμείνουν «επιφυλακτικές». Τα σχόλια αυτά μείωσαν την πιθανότητα μιας έξαρσης πληρωμών καθώς η Ευρωπαϊκή οικονομία ξεπερνά τον αντίκτυπο στης πανδημίας.

Η ΕΚΤ θα πιέσει τις τράπεζες που προτείνουν υπερβολικές πληρωμές μερισμάτων για τους μετόχους τους «να επιστρέψουν σε μια πιο ήπια πολιτική διανομής,» δήλωσε η Ντελγάδο, που είναι αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας. «Εχουμε άλλα εργαλεία αν κάποια τράπεζα δεν αποδεχθεί τη σύσταση της εποπτικής αρχής.»

Οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης υποχώρησαν οριακά μετά τις δηλώσεις αυτές.

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να προβλέπουν την υποχρέωση αύξησης των απαιτήσεων κεφαλαίου ή ποιοτικά μέτρα. Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ θα συγκρίνει τα σχέδια για πληρωμή μερισμάτων με αυτά αντίστοιχου μεγέθους ή επιχειρηματικού μοντέλου, τόνισε η Ντελγάδο.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν να τονώσουν τις αποδόσεις για τους μετόχους. Μια ημέρα νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών στην πληρωμή μερισμάτων για όλες τις τράπεζες της χώρας. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Αντριου Μπέϊλι, δήλωσε ότι η ταχύτητα του προγράμματος εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησε στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας. Η απόφαση για άρση του περιορισμού στην πληρωμή μερισμάτων έχει άμεση ισχύ. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι τα στρες τεστ έδειξαν πως ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι σωστά κεφαλαιοποιημένος για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία.

Μέσα στον Ιούλιο η απόφαση της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ θα λάβει την απόφαση για το αν θα άρει τον περιορισμό στα μερίσματα στη διάρκεια του Ιουλίου. Ο περιορισμός αυτός έχει επηρεάσει αρνητικά τις μετοχικές τιμές. Ο δείκτης Euro Stoxx Banks υποχωρούσε οριακά στην έναρξη της συνεδρίασης.

Τα σχόλια της Ντελγάδο αποδεικνύουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές προετοιμάζονται για μια πιθανή αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων καθώς το τέλος τα προγράμματα που πάγωσαν τις πληρωμές δανείων και η δυναμική εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού επαναφέρουν την αβεβαιότητα.

«Θα αναλύσουμε την κατάσταση σε κάθε τράπεζα, αυτό σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα,» είπε η Ντελγάδο.

Οι τραπεζίτες επέκριναν την απόφαση για πάγωμα πληρωμής μερισμάτων πέρυσι. Ο πρόεδρος της Societe Generale, Λορένζο Μπίνι Σμάγκι, πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ, δήλωε ότι η απόφαση αυτή είχε τον κίνδυνο να μετατρέψει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε «μη-επενδύσιμες». Αντίθετα, οι διαμορφωτές πολιτικής ανάφεραν ότι η κίνηση αυτή βοήθησε στην τόνωση των ισολογισμών και στη διασφάλιση ότι οι τράπεζες θα συνέχιζαν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive