Καθώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υγειονομικό πάσο το λένε οι Γάλλοι) θα είναι σύντομα (και παρά τις αντιρρήσεις) απαραίτητο για όλο και περισσότερες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, μόνο το 39% του πληθυσμού της Γαλλίας έχει ολοκληρώσει την εμβολιαστική διαδικασία, ενώ το 52,4% έχει κάνει την πρώτη δόση. Η Φλοράνς Ντεμπάρ, ερευνήτρια του φημισμένου Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), είχε την έμπνευση να συγκρίνει τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού και σε άλλες δύο μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας με το μέσο εισόδημα ανά κάτοικο. Και διαπίστωσε ότι υπάρχει ευθεία σχέση εμβολιασμών και εισοδήματος.

«Στις κοινότητες όπου το μέσο εισόδημα είναι πιο υψηλό, τα ποσοστά εμβολιασμών είναι υψηλότερα. Υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ των δύο αυτών στοιχείων», συμπέρανε. Αλλά δεν έχουν όλες οι τοπικές κοινότητες τον ίδιο μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων. Η δημογραφική αυτή παράμετρος περιπλέκει την κατάσταση, διότι η εμβολιαστική εκστρατεία ξεκίνησε στη Γαλλία, όπως και στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, από τις μεγαλύτερες και πιο ευάλωτες ηλικίες. Υποθέτει συνεπώς κάποιος ότι όσο πιο «ηλικιωμένη» είναι μια κοινότητα, τόσο υψηλότερο θα είναι και το ποσοστό των εμβολιασθέντων κατοίκων.

Η δημογραφική παράμετρος

Για την αξιοπιστία της έρευνας η γαλλίδα επιστήμονας πρόσθεσε και την παράμετρο της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού, υπολογίζοντας τα ποσοστά των εμβολιασμένων ανάλογα και με την ηλικία και με το εισόδημά τους. Και το αποτέλεσμα ήταν αποκαλυπτικό: «Για κάθε ηλικιακή ομάδα ξεχωριστά, όσο το μέσο εισόδημα της κοινότητας είναι χαμηλότερο, τόσο πιο χαμηλό είναι και το ποσοστό των εμβολιασμένων», δήλωσε στη ρεπόρτερ του «Figaro» Λετισιά Λιενάρ.

Οι αιτίες της σύνδεσης μεταξύ μέσου εισοδήματος και αποδοχής της εμβολιαστικής διαδικασίας είναι πιο περίπλοκες. Σύμφωνα με μια άλλη ερευνήτρια, την κοινωνιολόγο Μαρί Ζοφρέ-Ρουστίντ του Ινστιτούτου Inserm, δεν είναι οι αρνητές των εμβολίων η βασική αιτία του μη-εμβολιασμού μεγάλων ομάδων του πληθυσμού. Έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας Focus από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2020 αποκάλυψε ότι μόνο το 10% των Γάλλων ηλικίας από 18 έως 29 ετών αρνούνταν να εμβολιαστούν. Το 58% των νέων ενηλίκων αδημονούσαν να εμβολιαστούν, ενώ το 30% των ερωτηθέντων εμφανιζόταν διστακτικό αλλά επ’ ουδενί απορριπτικό στην ιδέα να εμβολιαστεί. Σημειωτέον ότι ήταν η περίοδος που οι εμβολιασμοί δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει και η συνωμοσιολογία στα κοινωνικά δίκτυα οργίαζε.

Το ψηφιακό χάσμα

«Η πρόσβαση στα εμβόλια για τα μειονεκτούντα άτομα είναι η μείζων πηγή προβληματισμού. Όσα εμβολιαστικά κέντρα και να δημιουργηθούν, θα πρέπει κάποιοι να μετακινηθούν για να φθάσουν σ’ αυτά. Κυρίως σε αγροτικές ζώνες είναι κάποιες φορές απαραίτητο να διαθέτει κανείς ιδιωτικό αυτοκίνητο για να φτάσει, κάτι που δεν είναι προφανές για άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα», εξηγεί η Μαρί Ζοφρέ-Ρουστίντ.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει τους πολίτες ακόμα και σε χώρες πολύ ανεπτυγμένες οικονομικά και τεχνολογικά, όπως είναι η Γαλλία. Από την περασμένη Δευτέρα, μετά το διάγγελμα του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν (για την επέκταση του πιστοποιητικού εμβολιασμού) και μέσα σε ένα 24ωρο 1,7 εκατομμύριο Γάλλοι έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν μέσω της ιστοσελίδας Doctolib. Αλλά για να το πετύχουν αυτό προϋποτίθεται ότι είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Κάτι που επίσης δεν είναι προφανές.

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το ψηφιακό χάσμα. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ και που δεν έχουν κάποιον για να τους βοηθήσει να κλείσουν ραντεβού. Κάποιοι επίσης δεν είναι σε θέση να διαβάσουν ή να γράψουν με άνεση, υστερήσεις που επίσης κάνουν περίπλοκη τη διαδικασία εμβολιασμού», σημειώνει η Ζοφρέ-Ρουστίντ.

Εργασιακή ανασφάλεια

Πρόσφατα το υγειονομικό πρωτόκολλο των επιχειρήσεων τροποποιήθηκε για να διευρυνθεί και να καλύψει τον εμβολιασμό των εργαζομένων. Προβλέπεται πλέον η χορήγηση από τον εγοδότη ειδικής άδειας απουσίας στους υπαλλήλους του για να εμβολιαστούν. Την άδεια χορηγεί ο ιατρός εργασίας, κάτι όμως που δεν είναι πάντοτε εύκολο για όλους, κυρίως για όσους δουλεύουν σε μικρές επιχειρήσεις.

«Όταν η σύμβαση είναι επισφαλής είναι πολλές φορές δύσκολο να διαπραγματευτεί κανείς με τον εργοδότη την απουσία του για να εμβολιαστεί. Είναι μια λεπτή κατάσταση που πρέπει να διαχειριστεί ο εργαζόμενος, δίχως να υπολογίζει βέβαια κανείς και τα άτομα που δουλεύουν δίχως να είναι δηλωμένα στην επιθεώρηση εργασίας», εξηγεί η κοινωνιολόγος.

«Με την υποχρεωτικότητα της κατοχής υγειονομικού πάσου για να πάρει κανείς τις δημόσιες συγκοινωνίες ή το τρένο και για να γίνει δεκτός σε εστιατόρια και μπαρ, είναι βέβαιο ότι η εμβολιαστική διαδικασία θα επιταχυνθεί. Αλλά μένει να δούμε ποιο κομμάτι της γαλλικής κοινωνίας θα αφορά αυτή η αύξηση των εμβολιασμών», σημειώνει η ρεπόρτερ του «Figaro». Θα αφορά τους αρνητές προφανώς. Όχι τους εισοδηματικά, ψηφιακά, εκπαιδευτικά και εν τέλει κοινωνικά υστερούντες, που φαίνεται πως ούτε στη Γαλλία είναι ευάριθμοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα