
«Ψυχρολουσία» φέρνει σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους η φορολόγηση των αναδρομικών ποσών συντάξεων που έλαβαν το 2020. Η ώρα του λογαριασμού με την Εφορία έφθασε. Η ΑΑΔΕ άνοιξε τις ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των αναδρομικών ποσών για τα φορολογικά έτη 2015 έως και 2018 με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων έτους 2021.
Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν αναδρομικά το 2020 τα οποία αφορούν τα έτη 2015 και μετά καλούνται τώρα να τα δηλώσουν στην Εφορία με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα ποσά αυτά. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος ξεχωριστά. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που έλαβε το 2020 αναδρομικά για το έτος 2016 για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2017.
Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Στα ποσά που εισέπραξαν αναδρομικά οι συνταξιούχοι επιβάλλονται φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45% ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των φορολογούμενων υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ, στα ποσά των αναδρομικών επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο το λογαριασμό της Εφορίας.
Τα «ραβασάκι» των αναδρομικών είναι «φωτιά» για τους συνταξιούχους, οι οποίοι μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έλαβαν τον Οκτώβριο του 2020 αναδρομικά συνολικού ύψους 1,4 δις. ευρώ για το 11μηνο Ιούνιου 2015-Μαίου 2016. Στα ποσά αυτά δεν είχε γίνει καμία παρακράτηση φόρου με αποτέλεσμα τώρα οι συνταξιούχοι να καλούνται να πληρώσουν φόρο που φθάνει έως και 55%.
Οι συνταξιούχοι παρά το γεγονός ότι έλαβαν τα αναδρομικά του 11μηνου το 2020, τα ποσά αυτά θεωρούνται ως φορολογητέα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016 και θα φορολογηθούν, σε κάθε ένα από τα έτη αυτά, αφού προστεθούν στα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έχουν ήδη δηλώσει οι συνταξιούχοι στις φορολογικές δηλώσεις των συγκεκριμένων ετών.
Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις και να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά του 2020 ενώ ο φόρος που προκύπτει εξοφλείται εφάπαξ έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.
Πώς θα υποβληθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις
Στις οδηγίες για τη συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων η ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα εξής:
– Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 οι φορολογούμενοι θα επιλέξουν ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018.
– Στην συνέχεια επιλέγουν τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν προσυμπληρώσει τα συγκεκριμένα ποσά στους κωδικούς 303-304 των εντύπων Ε1 τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων που θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του TAXISNET οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016.
– Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά ,οι συνταξιούχοι υποβάλουν οριστικά την δήλωση.
Αναδρομικά 11μηνου
Τα αναδρομικά που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι για το 11μηνο Ιούνιος 2015-2016 αφού προστεθούν στα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016, θα φορολογηθούν στο σύνολο που θα προκύψει με συντελεστές:
– 22% έως 42% της φορολογική κλίμακας που ίσχυε το 2015 και
– 22% έως 45% της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε το 2016.
Περαιτέρω εφόσον τα συνολικά εισοδήματα των δικαιούχων συνταξιούχων ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ τα έτη 2015 και 2016, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές κλιμακούμενους από 2% έως 8%, για το έτος 2015 και με συντελεστές από 2,2% έως 10% για το έτος 2016. Στις περιπτώσεις αυτές η τελική επιβάρυνσή των αναδρομικών θα φθάσει στα επίπεδα του 24% έως 55%. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα βρεθούν για όσους μετά την προσθήκη των αναδρομικών, αλλάζουν φορολογικό κλιμάκιο δηλαδή από το 22%, ανεβαίνουν στο 32% ή στο 42% για το 2015 και από το 22% στο 29%, ή στο 37% ή στο 45% για το φορολογικό έτος 2016.


Latest News

Ολοκληρώθηκε η αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Αφορά 835.766 φυσικά
Η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2024 συνεχίζεται απρόσκοπτα και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 2.802.134 δηλώσεις

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια