Ράπισμα για τις αεροπορικές εταιρείες συνιστά η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας που έκρινε ως νόμιμο το σύστημα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τους ταξιδιώτες και την είσοδο στη χώρα με βάση τις διαβαθμίσεις κινδύνου covid-19 της χώρας προέλευσης. Θυμίζουμε πως οι διαβαθμίσεις κινδύνου ορίζονται σε χρώματα, με το πράσινο να είναι το χαμηλότερο και το κόκκινο το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια μετά από αγωγή της εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων Manchester Airports Group, αλλά με την παράλληλη στήριξη σειράς αεροπορικών εταιρειών όπως η Ryanair, η EasyJet, η IAG (ιδιοκτήτρια της British Airways), η TUI UK και η Virgin Atlantic.

Οι εταιρείες υποστήριζαν ότι το σύστημα-φωτεινός σηματοδότης (όπως έχει ονομαστεί), το οποίο καθορίζει τα επίπεδα ρίσκου Covid-19, δεν βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία, πως κανονικά με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία περισσότερες χώρες θα έπρεπε να είναι «πράσινες», αλλά και πως οι αλλαγές τελευταίας στιγμής που εφαρμόζει συνέχεια η κυβέρνηση, ταλαιπωρεί τον κόσμο και τους προκαλεί σοβαρή οικονομική ζημιά. Μάλιστα, υποστήριζαν ότι για το λόγο αυτό ο ρυθμός ανάκαμψης των ταξιδιών της χώρας κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ως βασικό επιχείρημα χρησιμοποίησαν δε, το πρόσφατο χάος που επικράτησε με την αιφνιδιαστική αλλαγή πολιτικής στους ταξιδιώτες από τη Γαλλία, που ταλαιπώρησε ιδιαίτερα το κοινό και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στον τουριστικό κλάδο της Βρετανίας.

Το Δικαστήριο, αν και αποδέχτηκε μέρος των επιχειρημάτων τους, όπως και την έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης από την κυβέρνηση για τον τρόπο που καταλήγει στις αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς κανόνες, έκρινε πως το σύστημα δεν είναι παράνομο και άρα μπορεί να συνεχιστεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα