Σε περίοδο με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων στις συναλλαγές κατά την οποία το φρόνημα των επενδυτών καθορίζουν ακόμα σε ένα ποσοστό τα δεδομένα περί των κρουσμάτων του Covid-19, η εικόνα της αγοράς με βάση τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης παίζει σημαντικό ρόλο. Μάλλον διότι απουσιάζουν για την ώρα άλλου είδους νέα ικανά να στρέψουν την προσοχή των επενδυτών σε άλλου είδους θέματα, όπως για παράδειγμα τα εταιρικά αποτελέσματα. Στις ΗΠΑ και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι αυτά που διαμόρφωσαν την τάση για ανάληψη ρίσκου και με τη βοήθειά τους οι απώλειες από τη βουτιά της Δευτέρας έχουν εξαφανιστεί.

Θυμίζουμε πως την προηγούμενη Παρασκευή η αγορά σταμάτησε στις 866,8 μονάδες και χθες το κλείσιμο έγινε με τον Γενικό Δείκτη στις 858,13, δηλαδή 9 μονάδες χαμηλότερα μια απόσταση που ένα άλμα κατά 1% περίπου την καλύπτει. Ωστόσο αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι χθες το ανώτερο μέρας ήταν πάνω από τις 862 μονάδες δηλαδή 4 μονάδες ψηλότερα από την τιμή κλεισίματος. Φαινόμενο που υποδηλώνει μια εξάντληση του αγοραστικού ενδιαφέροντος που ανησυχεί αν συνδυαστεί και με την υποχώρηση του τζίρου. Με τις ασιατικές συναλλαγές σήμερα να έχουν προσφέρει μεικτή εικόνα στους βασικούς δείκτες των κατά τόπους χρηματιστηρίων υπέρ ανόδου στο ΧΑ λειτουργεί η δυναμική των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ που συνέχισαν ανοδικά και χθες.

Μάλλον γιατί οι επενδυτές συμφωνούν με την εκτελεστική διευθύντρια στη IHS Markit που μετρά τους δείκτες ΡΜΙ που παρακολουθούν άπαντες γιατί αποτυπώνει τη διάθεση των επιχειρήσεων με βάση τις προσδοκίες των στελεχών τους σε υπηρεσίες και βιομηχανία την κ Sara Johnson. «Αντιμέτωπη με αντίθετους ανέμους από την παραλλαγή Delta του ιού COVID-19, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προχωρά, αν και λιγότερο πειστικά από ό, τι πριν από ένα μήνα. Οι προοπτικές σε προηγμένες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν λαμπρές, αλλά οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο σκοτεινές», δήλωσε πρόσφατα.

Από την εγχώρια επενδυτική κοινότητα οι αναλυτές χωρίζονται σε εκείνους που αναφέρονται και ενδιαφέρονται για τη βραχυπρόθεσμη τάση και σε όσους κοιτάζουν ήδη τα γεγονότα και τις εξελίξεις στις μέρες που ακολουθούν. Φυσικά και υπάρχει από την πλευρά των εγχώριων παραγόντων έγνοια για τη βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς η τρέχουσα εβδομάδα ανακάτεψε την τράπουλα από πλευράς τεχνικής ανάλυσης. Για αυτό από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησαν: “Παρά τη συντήρηση των χαμηλών συναλλαγών, η απόσυρση των πωλητών επέτρεψε την καταγραφή συνεχόμενων συνεδριάσεων ανοδικής αντίδρασης, περιορίζοντας την αρνητική υπερβολή που καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Στις ΗΠΑ, οι ισχυρές εταιρικές κερδοφορίες του 2ου τριμήνου επιτρέπουν τη διατήρηση του ανοδικού momentum στους δείκτες της Wall Street. Είναι επομένως πιθανή η συνέχιση της ανοδικής κίνησης και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει τις 862 μονάδες ως ισχυρό όριο αντίστασης του ΓΔ”.

Ο Πέτρος Στεριώτης διατύπωσε την άποψη των αγοραίων δυνάμεων που θεωρούν ορθή για την εποχή τη λογική του μισοάδειου ποτηριού: Όσοι αγόρασαν “χαρτιά” της Λεωφόρου Αθηνών ασπαζόμενοι το δόγμα “live your myth in Greece” και ευελπιστώντας σε δυνατή Θερινή οικονομική (και παραοικονομική) δραστηριότητα στους Ελληνικούς προορισμούς (η οποία, θα διαχέετο σχεδόν τυφλά στις μετοχικές αποτιμήσεις), εκτιμούμε ότι δε δύνανται να δηλώνουν έκπληξη από το ευάλωτο του ΓΔ, στα νέα της Μυκόνου. Το drawdowm (απώλειες από το ετήσιο υψηλό μέχρι το χαμηλό της τρέχουσας εβδομάδας) έφτασε το 10% και έβγαλε σήμα “silver alert” για τους “ταύρους”. Από τεχνικής άποψης, ο “κινητήρας” του ΓΔ “κλάταρε”, ή μάλλον τρόμαξε όταν κλήθηκε να υπερκεράσει την εξαετή κορυφογραμμή των 950 μονάδων. Στη συνέχεια, η αγοραστική κόπωση επισφράγισε την κατεύθυνση προς “Νότο” και επιβεβαίωσε τη θυμόσοφη ρήση “πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση για νερό, μα μια φορά θα σπάσει”.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης όμως προτείνει να δούμε ελαφρώς μακρύτερα και σε πεδία άμεσου χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος: Από την ερχόμενη εβδομάδα η Ελληνική Αγορά μπαίνει στον ‘αστερισμό’ των ανακοινώσεων α΄ εξαμήνου, που αναγκαστικά θα είναι καλύτερα από την περυσινή χρονιά. Οι 160 Εισηγμένες στο Χ.Α., θα συγκρίνουν τα φετινά αποτελέσματα εξαμήνου, με ένα από τα χειρότερα εξάμηνα όλων των εποχών. Ο τζίρος πέρυσι είχε συρρικνωθεί κατά 20%, τα λειτουργικά κέρδη είχαν μειωθεί κατά 31% και οι συνολικές ζημιές είχαν διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ, ή σε μόλις 287 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθεί ο κλάδος των Τραπεζών και των Διυλιστηρίων που λόγω των πρωτοφανών ζημιών των αποθεμάτων (700 εκατ. ευρώ) είχε επιβαρύνει δυσανάλογα πολύ την τελική γραμμή. Ασφαλώς πίσω από μια τόσο αδύναμη επίδοση κρύβεται η επίδραση του πρώτου lockdown, το οποίο βρήκε τις Επιχειρήσεις και την Οικονομία απροετοίμαστες. Βασικό ζητούμενο επομένως δεν θα είναι η σύγκριση με πέρυσι, αλλά με το α΄ εξάμηνο του 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών